Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/05/2007

Αυστηρότερα μέτρα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος από τον υδράργυρο

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η έκθεση Παπαδημούλη για την απαγόρευση των εξαγωγών και την υποχρέωση ασφαλούς αποθήκευσης του

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (30 υπέρ, 12 κατά και μία αποχή) την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών υδραργύρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υποχρέωση ασφαλούς αποθήκευσής του.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με την έκθεσή του πέτυχε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της προτεινόμενης από την Κομισιόν απαγόρευσης εξαγωγών του ιδιαίτερα επικίνδυνου για την υγεία και το περιβάλλον μετάλλου και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από την αρχική πρόταση.

Έτσι, από το 2010 θα απαγορεύεται η εξαγωγή όχι μόνο του μεταλλικού υδραργύρου αλλά και μεγάλου μέρους των χημικών ενώσεών του, καθώς και όλων των προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο και η διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά έχει απαγορευθεί.

Επιπλέον μετά από πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, υιοθετηθηκε η απαγόρευση των εισαγωγών υδραργύρου στην Ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάκτηση του υδραργύρου από τα απορρίμματα και  η ανακύκλωσή του, κάτι με το οποίο η Επιτροπή και το Συμβούλιο ήταν αρχικά αντίθετοι.

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση ασφαλούς αποθήκευσης, με την έκθεση Παπαδημούλη προβλέπεται η προσωρινή αποθήκευση του μεταλλικού υδραργύρου είτε σε αλατωρυχεία είτε σε επιφανειακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, μέχρις ότου βρεθεί τρόπος ασφαλούς οριστικής διάθεσής του.

Επιπλέον, με την έκθεση Παπαδημούλη:

•    ενισχύεται η υποχρέωση πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού,

•    ρυθμίζεται αυστηρότερα η τήρηση μητρώου σχετικά με το εμπόριο του υδραργύρου,

•    προβλέπεται ρητά η εφαρμογή της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει" και

•    προτείνεται η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ούτως για την σταδιακή απόσυρση του υδραργύρου παγκοσμίως.

Η έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη Σύνοδο Ιουνίου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναδειχθεί στην πρωτοπορία της προσπάθειας απόσυρσης του υδραργύρου από την παγκόσμια αγορά. Ο υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ισχυρά τοξικά για τους ανθρώπους και ειδικά για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Είναι επίσης βλαβερός για τα οικοσυστήματα και την άγρια χλωρίδα και πανίδα. Σήμερα η ρύπανση από υδράργυρο θεωρείται παγκόσμια διαδεδομένη και χρόνια. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, αλλά ακόμη και χαμηλές δόσεις ενώσεων που περιέχουν υδράργυρο μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Με την απαγόρευση των εξαγωγών, 12 χιλιάδες τόνοι υδραργύρου που μέχρι σήμερα κατέληγαν σε ακατάλληλους χώρους στις αναπτυσσόμενες χώρες, στην "πίσω αυλή" του δυτικού κόσμου, θα αποθηκεύονται πλέον σε αυστηρά ελεγχόμενες εγκαταστάσεις."

To Γραφείο Τύπου