Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/05/2007

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου με την ΟΚΕ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, ο Φ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ,  και ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Αμέσως μετά έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Πολυζωγόπουλο και τους αντιπροέδρους της νέας διοίκησης. Τέτοιοι θεσμοί μπορεί να είναι θεσμοί διαλόγου, συζήτησης, τεκμηρίωσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι  είναι και θεσμοί  κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Πιστεύουμε ότι η ΟΚΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές επιλογές που θέλουν σώνει και καλά μια νομιμοποίηση. Κυρίως όμως  πρέπει να είναι ανοιχτή σε μια πάρα πολύ σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Τα στοιχεία που δίνονται σήμερα δείχνουν ότι, για παράδειγμα, οι μέσες απολαβές ενός έλληνα εργαζόμενου ετησίως είναι 16.500 χιλιάδες ?, οι κατώτερες στην ΕΕ, μαζί με την  Πορτογαλία  όπου είναι 15.000, ενώ στη Δανία, για παράδειγμα, είναι 45.000 ?. Εμείς ιδιαιτέρως τονίσαμε τη σημασία του να προσεγγίσει η ΟΚΕ τα ζητήματα των νέων, είτε αυτών που βρίσκονται στο χώρο της ανεργίας και απεγνωσμένα ζητάνε δουλειά είτε αυτών που βρίσκονται στο χώρο της αγοράς εργασίας, όπου όμως υφίστανται μια ακραία καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Τέλος, θέλω να σημειώσω  ότι σήμερα, οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό ζήτημα έχουν νόημα αποκλειστικά και μόνο για το θέμα της προστασίας των αποθεματικών των ταμείων, του σταματήματος αυτής της ακραίας καταλήστευσης που έγινε, της επιστροφής των κλαπέντων, του ανοίγματος του φακέλου της εισφοροδιαφυγής και της διαμόρφωσης των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να προστατευθούν τα ταμεία.»

ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΟΚΕ) « Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την ηγεσία του Συνασπισμού και προσωπικά τον κ. Αλαβάνο για τις φιλοδοξίες που έχουμε και που θα υποστηριχθούν με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Φιλοδοξούμε να μην είμαστε ένας κρίκος του γραφειοκρατικού συστήματος της χώρας μας. Θέλουμε να αναδείξουμε τα μεγάλα θέματα, ένα από αυτά το είπε και ο κ. Αλαβάνος, να γίνει η ΟΚΕ κατά κάποιον τρόπο, μία από τις εκφράσεις της ελληνικής κοινωνίας στη βάση των στόχων της κοινωνικής συνοχής. Θα ανοίξουμε έναν διάλογο, μια δημόσια διαβούλευση για όλα τα θέματα, σε μια περίοδο όπου πρέπει να μιλήσουμε για την «πράσινη οικονομία» σε μια περίοδο όπου πρέπει να μιλήσουμε για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα των ομάδων εκείνων που έχουν μια διαρκή δοκιμασία, όπως είναι οι νέοι, όπως αναφέρθηκε και ο κ. Αλαβνάνος. Και φυσικά να παίξουμε ως φορέας κοινωνικού διαλόγου ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από συνεργασίες που θα αναπτύξουμε με τις αντίστοιχες ΟΚΕ των χωρών αυτών. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση των ΟΚΕ σε νομαρχιακό επίπεδο, διότι θεωρούμε ότι στη χώρα μας οι θεσμοί έκφρασης και εκπροσώπησης των πολιτών, των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, θα πρέπει να αποκτήσουν μια ισχύ και βεβαίως η ισχύς αυτή να προκύπτει από την αναγνωρισιμότητα της ίδιας της ΟΚΕ και την κοινωνική της αποδοχή. Ξεκινάμε και θα κριθούμε στο τέλος του δρόμου.»

To Γραφείο Τύπου