Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/05/2007

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους απάντησε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος.

Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος σημείωνε ότι «ο θεσμός των ενοικιαζόμενων εργαζομένων (Ν. 2956/2001) αποτελεί την πιο σκληρή από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης», ότι, «παρά το απαράδεκτο αυτό καθεστώς για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις (έμμεσος και άμεσος εργοδότης) φροντίζουν να καταστρατηγούν ακόμη και τις ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις του νόμου». «Οι εταιρίες αρνούνται την εφαρμογή του νόμου, αφού επικαλούνται ψευδώς ότι δεν υπάγονται στο Ν. 2956/2001.» Και κατήγγειλε ότι «υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται συνεχώς και αδιαλείπτως για πολλά χρόνια κυρίως στον Τραπεζικό τομέα (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Eurobank) και οι οποίοι θίγονται από την καταστρατήγηση του νόμου.»

Ο κ. Γιακουμάτος, στην απάντησή του, αφού σημείωσε ότι «Ο νόμος είναι καλός, αλλά δεν είναι καλοί αυτοί που τον εφαρμόζουν», παραδέχτηκε ότι, έστω και μία μέρα να περάσει από το 18μηνο που ορίζει ο νόμος, οι εργαζόμενοι γίνονται αορίστου χρόνου, αλλά «η κυβέρνηση πήρε ένα ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) διαλυμένο» και εξήγγειλε ότι «η κυβέρνηση αναβαθμίζει το ΣΕΠΕ από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Γραμματεία».

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε: «Δεν μπορείτε να μου απαντάτε έτσι, δεν μπορείτε  να απαντάτε  σαν να είστε άσχετοι. Είστε η Κυβέρνηση της χώρας. Δεν μπορείτε να μου λέτε ότι κληρονομήσατε το ΣΕΠΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και δεν μπορείτε να πάρετε μέτρα. Εδώ έχουμε τις τράπεζες, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν τα μεγαλύτερα υπεκέρδη, ότι έχουν τη μεγαλύτερη ψαλίδα καταθέσεων και χορηγήσεων σε όλη την Ευρώπη, ότι δυναστεύουν όλο τον πληθυσμό και την ίδια στιγμή είναι ασύδοτες.

Αυτός ο νόμος είναι απαράδεκτος, είναι ένας νόμος του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζετε εσείς και  που ενοικιάζουν τους εργαζόμενους σαν να είναι ποδήλατα ή μοτοσυκλέτες. Έστω, ούτε καν οι διατάξεις αυτού του νόμου δεν εφαρμόζονται που λέει  δέκα οκτώ μήνες μάξιμουμ, όπως είπατε και σεις το άρθρο 22 παρ. 4 και 5.  

Εδώ υπάρχουν στην Εθνική Τράπεζα εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν από το 1998 ως ενοικιαζόμενοι, πρώτα μέσα από την εταιρεία intersis,  μετά μέσα από την εταιρεία dataplan,  μετά μέσα από την εταιρεία delta singular, μετά από την εταιρεία axion plan. Όλες αυτές εταιρείες ουσιαστικά γίνονται προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να μην τους προσλάβει η ίδια, να μην έχουν τα ίδια εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα  τα ίδια επιδόματα, την άδεια κλπ.  Και έχουμε μία τράπεζα  η οποία βρίσκεται -δεν μιλάω για τις άλλες και οι άλλες το ίδιο  κάνουν- υπό κρατικό έλεγχο, η οποία εξαπατάει και έχουμε μία κυβέρνηση η οποία κάνει την πάπια.

Θέλω από εσάς μία απάντηση, ότι τουλάχιστον στην Εθνική Τράπεζα άμεσα και στις άλλες τράπεζες θα καλέσετε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα της ασυδοσίας. Είναι κράτος εν κράτει, μας κυβερνούν οι παράνομοι. Τους είχαμε στην «Ακρόπολις», τους έχουμε στην καταλήστευση των νέων εργαζομένων. Δεν μπορεί παιδιά τριάντα, τριάντα δύο χρονών, είκοσι πέντε, χωρίς διακοπή των συμβάσεων με τη δεκαετία, στις ίδιες θέσεις, στα ίδια αντικείμενα, παράγοντας τραπεζικό έργο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με προϊστάμενους υπαλλήλους της Εθνικής  στα κτίρια της Εθνικής, με τραπεζικό ωράριο, με κάρτα εισόδου, με αριθμό μητρώου, με κωδικούς για την πρόσβαση στα μηχανογραφικά. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι.

Υπάρχει απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Νοέμβρη του 2006, που δικαιώνει σε ανάλογη περίπτωση εργαζόμενο. Θέλω κάτι συγκεκριμένο από εσάς, ότι θα ελέγξετε, και ότι δεν είναι μια Κυβέρνηση η οποία γονατίζει και φοβάται τις Τράπεζες.»

Στις καταγγελίες του Αλ. Αλαβάνου, ο κ. Γιακουμάτος αντέτεινε «Φέρτε μου μια επίσημη καταγγελία» (Αγνοούσε τα πολλαπλά υπομνήματα και την προσφυγή  ενοικιαζόμενων εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, που πρόκειται να δικαστεί το επόμενο διάστημα) και, απαντώντας στον Αλ. Αλαβάνο ότι «η κυβέρνηση κάνει την πάπια», υπερασπίστηκε το κύρος της κυβέρνησης. «Δεν είμαστε πάπιες. Είμαστε αετοί», είπε, και υποσχέθηκε να στείλει στοιχεία ελέγχων που έχουν γίνει στις τράπεζες…»