Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/05/2007

Τα χρήματά τους διεκδικούν οι απολυμένοι της Ομοσπονδίας

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Εδώ και τρία χρόνια πενήντα απολυμένοι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους. Από τη στιγμή που η ΑΤΕ έθεσε την "Ομοσπονδία" σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, τους οφείλονται συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι ζητούν να συντομευτούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης, για να αποφευχθεί, όπως υποστηρίζουν, η περαιτέρω συσσώρευση ζημιών και να επιτευχθεί η εξυγίανση της ΕΑΣΘ. Παρά την υπόσχεση που τους έδωσε η τράπεζα, ότι μόλις γίνει η εκκαθάριση οι πρώτοι που θα πάρουν χρήματα θα είναι οι εργαζόμενοι, δεν πήραν χρήματα.

Επίσης τους υποσχέθηκαν την εξυγίανση της επιχείρησης. Αντί να συμβεί αυτό, η εταιρεία συσσωρεύει χρέη, που έφθασαν στα 2 εκατ. ευρώ. Τελικά, θα μπει λουκέτο, θα χάσουν τη δουλειά τους και οι 25 εργαζόμενοι που απέμειναν και θα μείνουν οι αγρότες, ο κάμπος της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς εργοστάσιο τομάτας. Είναι πιθανό η ΑΤΕ να θέλει τελικά να κάνει πλειστηριασμό χωρίς αρχικό τίμημα και να δώσει την 'Ομοσπονδία' για ένα κομμάτι ψωμί σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Η λειτουργία της "Ομοσπονδίας" είναι σημαντική για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς απορροφά τα προϊόντα και διαμορφώνει τιμές στην αγορά. Σήμερα απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής ντομάτας του νομού Θεσσαλονίκης, από καλλιεργούμενη έκταση περίπου 11.000 στρεμμάτων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Προβλέπεται να εξυγιανθεί η ΕΑΣΘ, πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης και πότε θα πληρωθούν οι απολυμένοι;     

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη