Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2005

Αλ.Αλαβάνος: "Πέντε καίρια ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Α. Αλαβάνος μαζί με τον Σωτ. Σιώκο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνο για το τμήμα εργατικής πολιτικής του κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα την Κόρινθο και συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων της Σωληνουργίας Κορίνθου και με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου.

Με αφορμή την επίσκεψή του αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση, έθεσε 5 καίρια ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, εν όψει της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:

«Από την συζήτηση που είχαμε με τους εργαζόμενους και το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα, και ειδικά και γενικά. Κι εγώ θέλω να τα θέσω προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και να του ζητήσω, στην ομιλία του στη Δ.ΕΘ., να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι ερωτήματα του ΣΥΝ. Είναι ερωτήματα της κοινωνίας.

1) Πώς γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις αυθαίρετα, χωρίς καν διαβούλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίες, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες οι επιχειρήσεις δίνουν, στο πρώτο τρίμηνο του 2005 είναι κερδοφόρες, και μάλιστα πολύ κερδοφόρες, όπως ο Ομιλος Στασινόπουλου που έχει και τη Σωληνουργία Κορίνθου. Πώς γίνεται, επίσης, να κλείνουν μια σειρά επιχειρήσεις, που έχουμε δει σε άλλα μέρη, και μετά να εμφανίζονται μεταμφιεσμένες με άλλο όνομα και με την ίδια εργοδοσία, προκειμένου να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις από τις συλλογικές συμβάσεις.

2) Πώς γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πάρει επιδοτήσεις για την αύξηση της απασχόλησης πριν μόλις λίγα χρόνια, και τι θα γίνει με αυτές τις επιδοτήσεις.

3) Τι νόημα έχει ο αναπτυξιακός νόμος, τον οποίον ψήφισε η ίδια η Ν.Δ., ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που προβλέπει με διαφοροποιήσεις στην παραγωγή, προκειμένου να μην δημιουργηθεί οικονομικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό πρόβλημα σε περιοχές της χώρας όπως είναι η Κόρινθος, που παρόλα αυτά, με την πολιτική που εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις, μετατρέπεται σε περιοχή βιομηχανικής παρακμής.

4) Η κυβέρνηση δέχεται να υπάρχει αυτός ο κοινωνικός ρατσισμός; Δηλαδή, να έχουν άλλες αποζημιώσεις οι υπάλληλοι και άλλες οι εργάτες; Τι είναι οι εργάτες; Είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες της χώρας μας; Γιατί δεν δέχεται την πρόταση του ΣΥΝ, η οποία έχει εκφραστεί και νομοθετικά, να υπάρχει εξίσωση εργατών και υπαλλήλων;

5)Τι θα γίνει με τους πενηντάρηδες και τους πενηνταπεντάρηδες εργαζόμενους που πετάχτηκαν στο δρόμο, και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα; Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΝ, όπως η ρύθμιση πρόωρης συνταξιοδότησης γι αυτούς με συμπλήρωση των ελλειπόντων ενσήμων, η πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική τους κάλυψη;»

Μας κάνει εντύπωση η έλλειψη οποιασδήποτε βιομηχανικής, κλαδικής, αναπτυξιακής πολιτικής από την κυβέρνηση. Μας κάνει εντύπωση, για παράδειγμα, ότι κατά την κρίση στις ευρωκινεζικές σχέσεις, αντέδρασαν οι 4 από τις 5 χώρες του Νότου, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Πολωνία, η Λιθουανία, και απουσίαζε η Ελλάδα. Να μας πει ο πρωθυπουργός, για ποιο λόγο απουσίαζε η Ελλάδα.»

Τέλος τόνισε:

«Εμείς είμαστε εδώ, στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στη Σωληνουργία Κορίνθου για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, για να μην υπάρξει καμία απόλυση, για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και με ερώτηση που άμεσα θα φέρει ο βουλευτής μας Γ. Δραγασάκης στη Βουλή και με κάθε άλλο τρόπο, στηρίζοντας τις προωθημένες ενέργειες που ενδεχομένως θα αναγκαστούν να κάνουν οι εργαζόμενοι για να διατηρήσουν αυτό το απλό δικαίωμα, δηλαδή το δικαίωμα στη δουλειά.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι «η κατάθλιψη μεταφέρεται τώρα και στο Νότο, με τη μεγάλη ανασφάλεια που υπάρχει εξ αιτίας της ανεργίας και των εργασιακών προβλημάτων, ιδιαίτερα στους νέους και σε εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και να μπουν σε προτεραιότητα τα θέματα ανεργίας και ανάπτυξης, θέματα που θα αναπτύξει διεξοδικά ο ΣΥΝ στην ΔΕΘ.»

Σημειώνεται ότι η Σωληνουργία Κορίνθου, του Ομίλου Στασινόπουλου (Βιοχάλκο κ.α.) που έχει 85 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε πρόσφατα και αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της επιχείρησης στην Κόρινθο, οδηγώντας σε απόλυση 135 εργαζόμενους, χωρίς ενημέρωση του Σωματείου, και προχώρησε σε αλλαγή ονομασίας της επιχείρησης σε «Μεταλλουργία». Η Σωληνουργία Κορίνθου, είχε πάρει το 1997 επιδότηση 1,5δις. και εκεί είχε προκληθεί το 2003 το ατύχημα διαρροής προπανίου που είχε κοστίσει τη ζωή σε 6 άτομα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος κατά τη συζήτηση που είχε στο Εργατικό Κέντρο, έθιξε επίσης το πρόβλημα της καλπάζουσας ανεργίας στην περιοχή, αποτέλεσμα της ραγδαίας αποβιομηχάνισης της Κορινθίας και εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ότι στην Κόρινθο δεν έχει γίνει οριοθέτηση των ζωνών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης.

To Γραφείο Τύπου