Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/05/2007

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ο κ. ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΩΣ «ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ» ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, χαιρέτισε σήμερα, εκ μέρους του κόμματος, το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ο Π. Λαφαζάνης, στον χαιρετισμό του, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι πανηγυρισμοί του κ. Κ. Καραμανλή για την έξοδο της χώρας από την Κοινοτική επιτήρηση αποτελούν προεκλογικό πυροτέχνημα και τέχνασμα παραπλάνησης του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα, χρόνια τώρα, βρίσκεται υπό διαρκή Κοινοτική επιτήρηση για εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, είτε για να μπει στην ΟΝΕ, είτε για να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, είτε για να μειώσει κάτω από το 3% το έλλειμμα του προϋπολογισμού και από δω και μπρος για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Η ελληνική οικονομία βγαίνει αυτή την περίοδο από τη μια Κοινοτική επιτήρηση μόνο και μόνο για να εισέλθει σε μια άλλη, χειρότερη και πιο παρατεταμένη, με στόχο να μηδενισθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μέχρι το 2010.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας για μισθούς, συντάξεις και οι πολιτικές περιορισμού των κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων, όχι μόνο θα παραταθούν αλλά και θα γίνουν σκληρότερες τα επόμενα χρόνια.

Ο πλούτος αυτής της χώρας κάθε χρόνο αυξάνει πάνω από 4% και την ίδια ώρα τα πλατιά λαϊκά στρώματα, κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, φτωχαίνουν σχετικά και συχνά απόλυτα, όλο και περισσότερο. Γιατί η αύξηση του ελληνικού πλούτου κατανέμεται όλο και πιο άνισα, συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια και στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, ως «τοποτηρητής» και διαχρονικός «υπερπρωθυπουργός» έχει αποκαλύψει το στημένο μετεκλογικό παιχνίδι. Έχει αποκαλύψει ότι, ανεξάρτητα από το «κεντροδεξιό» ή «κεντροαριστερό» χρώμα της μετεκλογικής κυβέρνησης, θα παραταθούν τα επόμενα χρόνια, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι πολιτικές λιτότητας, με πρώτο μέλημα τη μεταρρύθμιση, στην ουσία κατεδάφιση, του Ασφαλιστικού Συστήματος. Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Και είναι δεσμεύσεις για μείωση των συντάξεων και επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης, για τα οποία έκανε εκ νέου λόγο ο κ. Αναλυτής.

Δεν μιλάμε για «κρυφές» συμφωνίες, αλλά για δημόσιες ανοιχτές αντιλαϊκές δεσμεύσεις, που περιέχονται στις αποφάσεις της νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του αρμοδίου Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια.

Ο δρόμος για να αλλάξει πορεία η χώρα δεν είναι ο δρόμος της συνέχισης και αναπαραγωγής του δικομματισμού, στη λογική του πότε ο ένας, πότε ο άλλος.

Μια προοδευτική εναλλακτική πορεία για τη χώρα έχει ως προϋπόθεση την ήττα του συναινετικού δικομματισμού, τη μεγάλη ενίσχυση των ενωτικών ταξικών αγώνων των εργαζομένων και την μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.»

To Γραφείο Τύπου