Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/05/2007

Φώτης Κουβέλης: Οι υπερτιμολογήσεις στις καταμετρήσεις ρεύματος αφορούν σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών. Ο θεσμός των εργολαβιών έχει αποτύχει.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

« Οι καταμετρήσεις ρεύματος γίνονται εκ του μακρόθεν» τόνισε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με  το θέμα των υπερτιμολογήσεων στα τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος της ΔΕΗ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης  κ. Π. Νεράντζης, στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι είναι αληθές ότι σημαντικό μέρος των μετρήσεων γίνεται από εργολάβους, αλλά συμπλήρωσε ότι το προσωπικό που χρησιμοποιείται, καταμετράται και ελέγχεται, ενώ όπως δήλωσε, οι κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ κάνουν συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους και, όπου απαιτείται, επιβάλλονται υψηλές ποινικές ρήτρες.

Ειδικότερα, ο Φ.Κουβέλης δήλωσε:

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαμαρτυριών και καταγγελιών για τους λεγόμενους φουσκωμένους λογαριασμούς. Όπως επίσης υπάρχουν καταγγελίες ότι οι καταμετρήσεις δεν γίνονται επιτόπου, αλλά εκ του μακρόθεν. Είναι πολλά εκείνα τα νοικοκυριά, τα οποία διαπιστώνουν ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, με έναν εξαιρετικά παράξενο τρόπο εμφανίζονται πολύ μεγάλοι σε σύγκριση με λογαριασμούς του προσφάτου ή και απωτέρου παρελθόντος. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, με το πρόσθετο δεδομένο ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ δημιουργεί και περαιτέρω υποχρεώσεις για δημοτικά και άλλα συναφή τέλη.

Δεν αναφέρομαι μόνο σε καταγγελίες κάποιων πολιτών. Υπάρχουν και οι επισημάνσεις από το Σύλλογο Καταμετρητών Υπαλλήλων της ΔΕΗ, οι οποίοι μαρτυρούν ότι έχει αποτύχει αυτός ο θεσμός των εργολαβιών  για να καταμετρώνται οι λογαριασμοί των πελατών της ΔΕΗ. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά τεταμένο το ενδιαφέρον του Υπουργείου, αλλά και της ΔΕΗ, προκειμένου να μη διαπιστώνονται αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό του ελληνικού νοικοκυριού. Η στατιστική που έχει πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο των Υπαλλήλων Καταμετρητών της ΔΕΗ αναφέρει ότι αυτές οι υπερτιμολογήσεις αφορούν σε πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών. Το θέμα  είναι  πολύ σημαντικό και πρέπει να προωθείται συστηματικά ο έλεγχος, για να μην επιβαρύνεται ο Έλληνας καταναλωτής.»