Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Γιατζόγλου - Κοσιώνη)

-    Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει με την πρωτοβουλία του κ. Ρουσόπουλου, που προέτρεψε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών να προχωρήσουν σε μια αυτορύθμιση, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και στην εξαίρεση των δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών από τις μετρήσεις τηλεθέασης..... Κι εσείς είστε ένας άνθρωπος που συχνά βάλλει κατά των μέσων ενημέρωσης...

Όταν τα μέσα ενημέρωσης γίνονται μέσα χειραγώγησης, επιβολής και εκχυδαϊσμού, τότε πρέπει να επισημαίνει κανένας ότι βλάπτουν και τη δημοκρατία και την κοινωνία. Είναι ανάγκη να μπει πλαίσιο. Πλαίσιο αυτορύθμισης, πλαίσιο δεοντολογίας και πλαίσιο νομικών κανόνων. Δεν είναι ποτέ δυνατόν η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει αφήσει έτσι ξέφραγο αμπέλι το τηλεοπτικό τοπίο.

Η ενημέρωση –είναι θέση την οποία υποστηρίζω με όποιο κόστος και αν σημαίνει αυτό- η ενημέρωση, η κριτική, η έρευνα δεν πρέπει να γίνονται τηλεοπτική ζούγκλα. Γιατί ο κανιβαλισμός των ειδήσεων και των γεγονότων, ο κανιβαλισμός των προσώπων και των θεσμών τελικά λειτουργεί εναντίον της πολιτικής, εναντίον της πολιτείας και εναντίον της κοινωνίας.

-    Ένα τέτοιο είδος αυτορύθμισης είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί, πέρα από τα νομικά....

Και μπορεί και πρέπει να εξυγιανθεί ο χώρος της τηλεοπτικής ενημέρωσης.

-    Αυτό όμως θα το αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες των Μέσων; ...

Να λειτουργεί με δημοκρατική διαφάνεια και υπευθυνότητα. Το χρέος της η πολιτεία να το κάνει δια της νομοθετικής οδού. Όχι με περιορισμούς και απαγορεύσεις, με νέους νόμους περί Τύπου, αλλά με ρυθμίσεις διαφάνειας και υπευθυνότητας. Και από την άλλη πλευρά, και οι ιδιοκτήτες των Μέσων οφείλουν να ρυθμίσουν την επιχειρηματικότητά τους όταν αυτή η δραστηριότητα διαχειρίζεται δημοσίου ενδιαφέροντος αγαθά, όπως είναι η ενημέρωση, η πληροφόρηση, η ειδησεογραφία. Αλλά και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Κανείς από τους νέους δημοσιογράφους και κανείς από τους παλιότερους, που θέλουν στην πράξη να εφαρμόζουν, να καταξιώνουν το λειτούργημά τους, δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος από ορισμένες, προκλητικές πια, εκτροπές.

Η είδηση δεν μπορεί να γίνεται σκηνοθετημένο προϊόν και να πλασάρεται προς πώληση με περιτύλιγμα που την κάνει εύπεπτη στην αχόρταγη αγορά της τηλε-διαφήμισης. Το δόγμα που λέει «ό,τι μετριέται, πουλιέται» κάνει τους πολίτες καταναλωτές και τις μετρήσεις, τις διάφορες μετρήσεις τις αναγορεύει σε μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινωνίας και νόθευσης του ποιοτικού τηλεοπτικού τοπίου.

-    Πάντως είναι μόνο οι μετρήσεις;... Η αυτορύθμιση  ... πρέπει να γίνει τώρα αυτή τη στιγμή σ΄ ένα απορυθμισμένο, ούτως ή άλλως, τηλεοπτικό τοπίο....

Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και αυτό και άλλα πολλά. Έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν. Αλλιώς, η κατάσταση θα είναι απαράδεκτη και για την αισθητική και για την πολιτική. Θα είναι απαράδεκτη και για την επαγγελματική συνείδηση των δημοσιογράφων...

-    Βλέπετε ότι για ακόμα μία φορά ενδεχομένως ζήσουμε και διαπιστώσουμε σημεία προπαγάνδας στο πλαίσιο μιας προεκλογικής περιόδου από τα ΜΜΕ;..

Αυτό δεν αποκλείεται καθόλου. Δεν αποκλείεται καθόλου πριν από την κάλπη να κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί, της τηλεοπτικής διαφήμισης, της αγοράς, της χειραγώγησης, της σκηνοθεσίας ...

-    Πολιτική επικοινωνία με νέα μέσα...

Αυτό το καθεστώς έχει μια πολύ δραματική συνέπεια. Μεγιστοποιεί το κόστος λειτουργίας της δημοκρατίας. Μεγιστοποιεί τα έξοδα για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και έτσι, δια της παρακαμπτηρίου οδού, χάνει την αυτονομία της η πολιτική. Χάνει την αυτονομία της η δημοκρατία.

-    Πιστεύετε ότι ένα εθνικό θέμα, όπως είναι τα Σκόπια, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πρόωρες εκλογές;... Αν και κάτι τέτοιο έχει διαψευστεί από την Υπουργό Εξωτερικών ..

Εάν γίνει κάτι τέτοιο, μόνο ζημιά θα προκαλέσει στο δημόσιο βίο της χώρας αλλά και στην ελληνική δημοκρατία. Κάτι τέτοιο θα δείξει κίνηση σπασμωδικότητας. Δεν είναι ποτέ δυνατόν επί τρία χρόνια να μην κουνιέται τίποτε σ΄ αυτό το θέμα και ξαφνικά αυτό το θέμα να βγει από το ράφι για να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα εκλογών.

Αν κάποιοι ψάχνουν ντε και καλά να βρουν κάποιο λόγο για εκλογές και καταλήγουν σε τέτοιου είδους επιλογές, τότε, πέρα από την ηττοπάθεια, δείχνουν και την ανευθυνότητά τους.

-    Συμφωνείτε με την άποψη ότι το θέμα των Σκοπίων δεν είναι μια υπόθεση ενός κόμματος, γιατί και είχαν συγκεντρωθεί οι αρχηγοί τα είπαν ......... Η χώρα μας έτσι κι αλλιώς είναι ένας ισχυρός οικονομικός πόλος ... Είναι κάτι που δεν το έχουμε «χρησιμοποιήσει» όσο θα έπρεπε...

Χρόνια επισημαίνω την ανάγκη να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, να αξιοποιηθούν διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Και, στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η χώρα μας να μπορέσει να διαμορφώσει σχέσεις ειλικρινείς φιλίας και συνεργασίας, παρακάμπτοντας ή και υπερβαίνοντας ακόμη την αδιαλλαξία ή και τις προκλήσεις που μπορεί να προκύπτουν από άλλες πλευρές.

Είναι αναγκαίο να επισημάνω ότι δεν μπορεί από το 1990 μέχρι σήμερα η Ελλάδα να έχει σε εκκρεμότητα αυτό το θέμα. Θα πρέπει κάποια στιγμή η ελληνική στρατηγική να ξεκαθαρίσει ποια είναι η επόμενη μέρα, με δεδομένο ότι τα εθνικά συμφέροντα στην ευρύτερη Βαλκανική δεν συμπίπτουν με τις αμερικανικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η αμερικανική πολιτική πιέζει προς διαφορετικές κατευθύνσεις απ΄ αυτές που θέλει η ελληνική στρατηγική. Τι θα κάνει λοιπόν η κυρία Υπουργός των Εξωτερικών;

-    Να πάμε στα του ΠΑΣΟΚ. Στο προγραμματικό συνέδριο, αν και δεν παραστήκατε, είχατε προσκληθεί ....

Ναι, είχα πρόσκληση.

-    Δεν πήγατε όμως...

Όχι. Ήμουν στα Γιάννενα. Ήμουν προσκεκλημένος σε μια δημόσια εκδήλωση προ πολλού. Αλλά, και αν ήμουν εδώ, πιστεύω ότι δεν πρέπει με τέτοιες τυπικού χαρακτήρα διαδικαστικές ενέργειες, να δημιουργούνται εντυπώσεις..

-       Δεν είδατε ουσία δηλαδή στο λόγο του προγραμματικού συνεδρίου    ....

Ήταν μία πρόσκληση προς πρώην αρχηγό κόμματος.

-    Υπάρχει θέμα συνεργασίας;... Να το πω ευθέως ... Αν υπάρχει θέμα προσχώρησής σας στο ΠΑΣΟΚ...

Νομίζω ότι είναι αστειότητες αυτά και όποιοι διακινούν τέτοια πράγματα νομίζω ότι δεν ξέρουν ούτε πρόσωπα, ούτε πράγματα.

Θα σας έλεγα όμως κάτι. Ο εκλογικός νόμος αφήνει, μικρά βέβαια, περιθώρια, αφήνει όμως κάποια περιθώρια για ένα σενάριο μη αυτοδυναμίας. Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να το αποφύγουν αυτό το σενάριο, γιατί το καθένα θέλει την αυτοδυναμία για λογαριασμό του. Στην περίπτωση που προκύψει αυτό το ακραίο σενάριο, είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν όλοι πριν από τις εκλογές. Τι θα κάνουν; Θα επιδιώξουν συνεργασίες μεταξύ τους; Θα επιδιώξουν συνεργασίες με μικρότερα κόμματα; Αυτό ισχύει και για τα μικρότερα κόμματα.

-    Εσείς τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να πράξει το δικό σας κόμμα;...

Εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυσή του σ΄ αυτές τις εκλογές, διεκδικώντας την εφαρμογή της απλής αναλογικής και λέγοντας ευθέως εξ αρχής ότι, απλή αναλογική και στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας δεν σημαίνει ακυβερνησία.

-    'Aρα και περιθώρια διαπραγμάτευσης μετά....

Και περιθώριο προγραμματικών συζητήσεων για μετά...

-    Είναι θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε, για το κατά πόσον ώριμη είναι για τέτοιες συνεργασίες η ελληνική δημοκρατία ακόμη....

Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη, γιατί η πολιτική μας κουλτούρα είναι συνυφασμένη με μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις και δεν περιλαμβάνει τη λογική των προγραμματικών συνεννοήσεων, των προγραμματικών συμφωνιών, των κυβερνήσεων συνεργασίας.

To Γραφείο Τύπου