Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/09/2005

Να σταματήσουν οι πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» στην Αφρική

Συνάντηση του ΣΥΝ με αντιπροσωπεία του Απελευθερωτικού Κινήματος του Κονγκό

Τις εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γενικότερα στην Αφρική συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Απελευθερωτικού Κινήματος του Κονγκό, Ομέρ Σιμπάνγκι, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Π.Τριγάζης και η συντονίστρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Κ.Νικολάτου.

Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν οι ευθύνες των πρώην αποκιοκρατικών χωρών και των ΗΠΑ και των πολιτικών του «διαίρει και βασίλευε» για τη σημερινή κατάσταση στην Αφρική. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερη ευθύνη της Ευρώπης να βοηθήσει τις χώρες της Αφρικής, οικοδομώντας μαζί τους νέες ισότιμες σχέσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Π. Τριγάζης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά τάσσεται υπέρ της γενναίας αύξησης της αναπτυξιακής βοήθειας προς την Αφρική, χωρίς όρους προσαρμογής στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν. Υόρκη πρέπει να επιβεβαιωθεί η απόφαση να φθάσει η βοήθεια στο 0,72% του ΑΕΠ των πλούσιων χωρών και όχι να διαγραφεί από τους στόχους του ΟΗΕ όπως ζητάει ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι και η Ελλάδα έχει χρέος και δυνατότητες να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής.

To Γραφείο Τύπου