Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/05/2007

Δήλωση του Β.Πριμηκήρη, μέλους της ΚΠΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΝ για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Αυστραλία

Για μια φορά ακόμα ο Κος Καραμανλής από την Αυστραλία, με την τοποθέτηση του πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς, κατέγραψε την παραδοσιακή λογική που με αυτήν επί πολλές δεκαετίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τον ελληνισμό στης διασποράς.

Μια λογική ευκαιριακή και επετειακή που δεν έχει την βούληση να ακούσει τι πραγματικά θέλουν και τι προτείνουν οι έλληνες απόδημοι και όλες οι μαζικές οργανωμένες τους εκφράσεις.

Για παράδειγμα, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, που με τόσο παχιά λόγια ανακοινώθηκε και στους Έλληνες που ζουν στην Αυστραλία, δεν παίρνει υπ όψιν του καθόλου στο τι πραγματικά προτείνουν οι ίδιοι οι Έλληνες απόδημοι και κάθε άλλο παρά είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Αντί και δια της ψήφου να επιδιώκετε η ουσιαστικότερη συμμετοχή των Απόδημων Ελλήνων στην ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει απλά στο να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά εκλογικίστικα συμφέροντα της Ν.Δ .

Απλά θέλουν τους έλληνες της διασποράς καλούς χειροκροτητές στους πολιτικούς σχεδιασμούς τους και στην δικομματική τους αντιπαράθεση και τίποτε παραπάνω.

Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος με αυτό το σχέδιο νόμου γιατί :

1) Διαχέει την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό η ψήφος του Απόδημου απομειώνεται και εξαφανίζεται στο γενικό σύνολο.

2) Αφαιρεί το δικαίωμα από τον Έλληνα Απόδημο να έχει στην Βουλή τον δικό του αντιπρόσωπο που θα προέρχεται από τις χώρες της αποδημίας.

Ο ΣΥΝ μπορεί να στέκεται αρνητικά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να σταθεί αρνητικά στο αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνισμού της διασποράς να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της πατρίδας του.

To Γραφείο Τύπου