Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/05/2007

Σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων στο να λειτουργούν με τεράστια  προβλήματα. Αποτέλεσμα  αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής ελλειμματική προσφορά υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες.

Σε πρόσφατη περιοδεία μας στο Νομό Μεσσηνίας, διαπιστώσαμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας καθώς και οι άλλες Μονάδες Υγείας στο Νομό.

Συγκεκριμένα:

-Από τις 120 θέσεις γιατρών που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έχουν καλυφθεί οι 63.

-Δεν υπάρχει Νευροχειρουργικό Τμήμα, με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά, που δεν επιδέχονται καθυστέρηση ή αναβολή, να μην μπορούν να αντιμετωπισθούν, να χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά τη μεταφορά με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ασθενών.

-Η Μ.Ε.Θ. από 23 Μαρτίου λειτουργεί με απόσπαση δυο ιατρών του Νοσοκομείου Πύργου και για διάστημα μόνο δυο μηνών. Το δίμηνο της απόσπασης τελειώνει  και τα ερωτηματικά παραμένουν ως προς το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί η Μ.Ε.Θ. Είναι φανερό πως με τέτοιους προβληματικούς τρόπους δεν μπορεί να λειτουργήσει σοβαρά και αποτελεσματικά μια Μ.Ε.Θ. που εκτός των άλλων δημιουργούνται προβλήματα σε ένα άλλο Νοσοκομείο.

-Μονάδα εμφραγμάτων δεν λειτουργεί, Θωρακοχειρουργός δεν υπάρχει, η δε θέση του Ενδοκρινολόγου παραμένει κενή, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το Διαβητολογικό Ιατρείο, απαραίτητο για τους ασθενείς του Νομού.

-Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που αγγίζει το 30% με αποτέλεσμα τα  εξοντωτικά ωράρια του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.  Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου;

2. Θα στελεχώσει με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου, ώστε να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα; Αν ναι, σε πόσο διάστημα σκοπεύει να το υλοποιήσει αυτό;

3. Τι μέτρα θα πάρει για τη δημιουργία Νευροχειρουργικού Τμήματος στο Νοσοκομείο  Καλαμάτας;

4. Θα τοποθετηθεί Θωρακοχειρουργός και Ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο; Αν ναι,  σε πόσο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ