Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/05/2007

Ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης

Την ελλιπή πυροπροστασία και τα προβλήματα στη λειτουργία των μέτρων πυρασφάλειας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης  υπογράμμισαν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μετά από την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως δήλωσαν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, με εξαίρεση το «Παπαγεωργίου» και το νέο «424», τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της πόλης είναι ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές. Η ανησυχητική αυτή κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι στα εν λόγω Νοσοκομεία δεν τηρούνται βασικά μέτρα πυροπροστασίας καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και τα υδροφόρα οχήματα, συναγερμός, ράμπες και πυροδιαμερίσματα. Όμως, όπως αποδείχθηκε, και το προσωπικό των Νοσοκομείων δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, τη δυσκολία δηλαδή πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων στα Νοσοκομεία, αυτό οφείλεται στο ότι εργαζόμενοι και συνοδοί ασθενών μετατρέπουν τα προαύλια σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι αξιωματικοί, για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να γίνουν διαγραμμίσεις, να δημιουργηθούν πυροδιαμερίσματα, να τοποθετηθούν συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης και να εκπαιδευτεί το προσωπικό.     

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ελλιπούς πυροπροστασίας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης; Ειδικότερα, πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της άμεσης πρόσβασης και ευχερούς κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων στους χώρους των Νοσοκομείων, όπως επίσης και της συνεχούς, συστηματικής εκπαίδευσης του προσωπικού στο θέμα πυρασφάλειας και του ελέγχου τήρησης των κανόνων;  

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη