Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/05/2007

Σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις και περισσότερη διαφάνεια για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την έκθεση Rübig για την περιαγωγή

Δημ. Παπαδημούλης: "Να υπάρξει συνέχεια και σε άλλους τομείς όπου βασιλεύουν τα καρτέλ"

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα με ευρύτατη συναίνεση την έκθεση Rübig για έναν νέο ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με τα τέλη περιαγωγής, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμό με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου.  Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που αναμένεται να εγκριθεί και από το Συμβούλιο στις αρχές Ιουνίου και να ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, επιτυγχάνονται σημαντικές μειώσεις στις τιμές καταναλωτή που πραγματοποιεί και δέχεται κλήσεις όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο είχε προτείνει αρχικά ακόμα δραστικότερες μειώσεις. Το Συμβούλιο ωστόσο εκπροσωπώντας τα κράτη μέλη και υπό την πίεση των εταιριών, περιέκοψε την αρχική πρόταση του Κοινοβουλίου.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του κανονισμού, τις οποίες πέτυχε τελικά το Κοινοβούλιο προς όφελος των καταναλωτών, αφορούν κυρίως στη θέσπιση ανώτατων ορίων λιανικής για τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις περιαγωγής, την ενίσχυση της διαφάνειας ως προς τις χρεώσεις και την επιλογή του τρόπου τιμολόγησης.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εκμετάλλευσης των Ευρωπαίων πολιτών, αρκεί να σημειωθεί ότι το μέσος κόστος ανά λεπτό ενός τηλεφωνήματος από το εξωτερικό είναι της τάξης των 14 λεπτών του ευρώ (ανά λεπτό) και οι εταιρίες το χρεώνουν στον καταναλωτή κατά μέσο όρο 1,60 ευρώ (ανά λεπτό), δηλαδή πραγματοποιούν κέρδη της τάξης του 600%, τα οποία σήμερα αντιστοιχούν σε 8,5 δις ευρώ ετησίως.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) "το πραγματικό κόστος των εταιριών δεν είναι πάνω από 5 ή 6 ευρωλεπτά και ίσως είναι και ακόμα μικρότερο. Για το λόγο αυτό κανείς δε θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα από 33 ευρωλεπτά το λεπτό."

Αιτιολογώντας την θετική του ψήφο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά υπερψήφισε την έκθεση Rübig για την περιαγωγή, διότι μετά από τις πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτεύχθηκε ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών.

Απομένουν φυσικά πολλά βήματα ακόμη προς την κατεύθυνση της διαφάνειας στις χρεώσεις, της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής και της περαιτέρω μείωσης των ανεξέλεγκτων χρεώσεων που επιβάλλουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η διαδικασία και ενώπιον του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών, ούτως ώστε ο κανονισμός να υιοθετηθεί ταχύτατα, για να επωφεληθούν οι καταναλωτές των ρυθμίσεων που εισάγει ήδη από το φετινό καλοκαίρι.

Το παράδειγμα αυτού του Κανονισμού πρέπει να έχει συνέχεια. Απαιτείται η δημιουργία ρυθμιστικών πλαισίων και σε άλλους τομείς όπου οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς απεδείχθησαν ανεπαρκείς και βασιλεύουν τα καρτέλ."

To Γραφείο Τύπου