Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/05/2007

Υποχρεωμένη να εφαρμόσει, ως κοινοτικό κεκτημένο, το Δίκαιο της Θάλασσας η Τουρκία

Όλι Ρεν: «Η ΕΕ πρέπει να είναι δίκαιη και αυστηρή απέναντι στην Τουρκία»

Δ.Παπαδημούλης:«Η Επιτροπή να μιλήσει μια γλώσσα πιο καθαρή και αυστηρή προς την Τουρκική ηγεσία»

Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να έχει εφαρμόσει -ως κοινοτικό κεκτημένο- τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας τη στιγμή της ένταξής της, απάντησε ο Επίτροπος κ. Ρεν, αρμόδιος για τη διεύρυνση, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του ζητούσε από την Κομισιόν να αιτιολογήσει νομικά πότε θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με τον κ. Όλι Ρεν «όπως όλες οι άλλες υποψήφιες χώρες, η Τουρκία αναμένεται να υιοθετήσει και εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο τη στιγμή της ένταξης δηλαδή το αργότερο τη στιγμή της προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με συμπληρωματική ερώτηση του έθιξε το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, αφού ανέφερε ότι «Ο τουρκικός στρατός παρεμβαίνει ανοιχτά στις πολιτικές εξελίξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται απειλές γιατί, εφαρμόζοντας τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, προωθεί μαζί με όμορες χώρες την εκμετάλλευση της αποκλειστικής της οικονομικής ζώνης. 160 Κούρδοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους και η Λεϊλά Ζάνα, αποκλείονται από τις επικείμενες εκλογές.» και κατέληξε αν «Σέβονται αυτές οι ενέργειες το κοινοτικό κεκτημένο; Μήπως ήρθε η ώρα η Επιτροπή να μιλήσει μια γλώσσα πιο καθαρή και πιο αυστηρή προς την τουρκική ηγεσία»

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του ανέφερε ότι: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι σημαντικό να είμαστε και δίκαιοι και αυστηροί με την Τουρκία ώστε να σπάσουμε την αρνητική «ανακύκλωση» στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Με το «δίκαιοι και αυστηροί» εννοώ ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι κρατώντας τον λόγο μας, εμμένοντας στην δέσμευση ότι αν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρ. Ένωση τότε μπορεί να προσχωρήσει στην Ένωση. Την ίδια στιγμή που είμαστε δίκαιοι και αξιόπιστοι μπορούμε να είμαστε αυστηροί και ακριβείς και να αναμένουμε η Τουρκία να διεξάγει μεταρρυθμίσεις και να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών ώστε να μπορεί να τεθεί -για παράδειγμα- το κουρδικό ζήτημα ή τα γυναικεία δικαιώματα, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και η ελευθερία της έκφρασης, όλα αυτά μπορεί να προαχθούν στην Τουρκία χάρις σε μια αξιόπιστη προοπτική ένταξης στην Ευρ. Ένωση. Επομένως με την Τουρκία πρέπει την ίδια στιγμή να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί.»

To Γραφείο Τύπου