Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/05/2007

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στο Βόλο.

Το Βόλο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, όπου έχει συναντήσεις με φορείς της πόλης και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το απόγευμα ο Αλ. Αλαβάνος μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση, στο χώρο εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, με θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς αντιδρούμε - πολιτικές εξελίξεις». Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δίνει σήμερα μάχη για να γίνει εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να επιστρέψουν τα χρήματα στα Ταμεία, να υπάρχει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει την επανάληψη παρόμοιων γεγονότων.

Δεν πρόκειται όμως να δεχθούμε το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στους δύο πόλους του δικομματισμού, για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος. Γιατί, με βάση τα διαχρονικά σκάνδαλα των Ταμείων, θέτουν εκτός συζήτησης κορυφαία ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τη χώρα.

Όταν πριν ενάμιση χρόνο είχαμε ανάλογη αντιπαράθεση για τα θέματα διαπλοκής ή των κουμπάρων, ο ΣΥΝ «ήταν στο κόσμο του» θέτοντας μόνος από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, το άρθρο 16 και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και σήμερα, μέσω ομολόγων, «ήμαστε πάλι στον κόσμο μας», αναδείχνοντας τα θέματα του περιβάλλοντος, είτε στηρίζοντας κινητοποιήσεις με κορυφαία αυτή του Δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες, είτε θέτοντας τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών του στην Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως, αυτός ο κόσμος μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, ένας πλανήτης που υπερθερμαίνεται και σε λίγο, αν δεν αντιδράσουμε θα κάνει το βίο αβίωτο.

Η Ελλάδα είναι η 4η ενεργειακά πιο εξαρτημένη από το πετρέλαιο χώρα στην ΕΕ των 15. Η ζήτηση της ενέργειας μέσα σε 10 χρόνια έχει αυξηθεί συνολικά κατά 29%. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κατά 2,7% κάθε χρόνο.

Η χώρα μας κατατάσσεται 4η στην σπατάλη ενέργειας, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, κύρια στην βιομηχανία, καθώς και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα, ο οποίος καταναλώνει το 40% της συνολικής ενέργειας και συμβάλλει κατά 40% στην εκπομπή CO2., μη εφαρμόζοντας τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες . Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των εκπομπών η Ελλάδα θα υπερβεί τα όρια της αύξησης κατά 25% που έθεσε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Μόλις το 3% της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το 9% από μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και το υπόλοιπο 88% από ορυκτά καύσιμα με βασικό τον λιγνίτη. Στη Γερμανία το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι 6% και στη Δανία 23%. Τα τελευταία 40 χρόνια οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 10-30%. Οι πιο ευάλωτες περιοχές στις κλιματικές αλλαγές είναι οι Κυκλάδες, η Θεσσαλία, η Κρήτη και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Νότια Ελλάδα μπορεί να είναι μία από τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση των εναλλαγών στο κλίμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δηλαδή, συχνότερη εμφάνιση κυμάτων καύσωνα και περιόδων ξηρασίας που θα ξεκινούν νωρίτερα μέσα στο χρόνο και θα διαρκούν περισσότερο.

Απέναντι σʼ αυτή την κατάσταση ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτείνει 10 σημεία.

- Πρώτο, συμμόρφωση της Ελλάδας με τους στόχους του Κιότο ως προς τις εκπομπές αερίων των θερμοκηπίου. Χρειάζεται συστηματικό μακροχρόνιο πρόγραμμα προοδευτικής απεξάρτησης από ρυπογόνα καύσιμα και ταυτόχρονα αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών φίλτρων παλαιάς τεχνολογίας με νέα που επιτυγχάνουν κατακράτηση ρύπων και σωματιδίων σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

- Δεύτερο, άμεση εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης στα νεοαναγειρόμενα κτίρια, τα κτίρια του δημόσιου & ευρύτερου δημόσιου τομέα και στις ανακαινίσεις μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων, στο πνεύμα της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ. Κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα. Χρειάζεται να προωθηθεί η αντίληψη του βιοκλιματικού – ενεργειακού σχεδιασμού και να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

- Τρίτο, αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κίνητρα για την ενσωμάτωση ΑΠΕ στον οικιστικό τομέα και κατάλληλη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού αλλά και επιμόρφωση των ειδικών και τεχνιτών

- Τέταρτο, απόσυρση της πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που μειώνει δραστικά την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων. Ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλήρη καταστολή των καταπατήσεων και της αυθαίρετης δόμησης δασικών περιοχών. Είναι ανάγκη η άμεση κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και του Δασικού Κτηματολογίου.

- Πέμπτο, αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών, αυστηρή πολιτική απέναντι στη χρήση του νερού, με ενισχυμένη διαφοροποίηση της τιμολόγησης της παροχής του ανάλογα με την κατανάλωση πάνω από κάποιο όριο λογικής χρήσης του μέσου νοικοκυριού, στις πισίνες χρήση μόνο θαλασσινού νερού.

Η ανάπτυξη των γηπέδων γκόλφ που είναι ιδιαίτερα υδροβόρα να είναι απαγορευτική για την Ελλάδα.

- Έκτο, άμεση ενσωμάτωση και πρακτική εφαρμογή της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ στο εθνικό μας δίκαιο, σχετικά με την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, σε εφαρμογή της αρχής της Συνθήκης «ο ρυπαίνων πληρώνει».

- Έβδομο, άμεση διεκδίκηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για επέκταση και αναβαθμισμένη ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας δεδομένου ότι τα μεσογειακά δάση μειώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Προνομιακή ενίσχυση της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών με βάση τις κλιματικές συνθήκες (όπως μπορεί να γίνεται στην Ελλάδα) σε σχέση με τα θερμαινόμενα με ορυκτά καύσιμα θερμοκήπια. (όπως γίνεται στη Βόρεια Ευρώπη). Προώθηση και στήριξη ενεργειακών καλλιεργειών.

- Όγδοο, χρειάζονται μέτρα για τη σοβαρή αποθάρρυνση της χρήσης του Ι.Χ. και ανάπτυξη των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας, φιλικών προς το περιβάλλον σε όλες τις Ελληνικές πόλεις.

- Ένατο, Εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για άμεση κατάργηση και αποκατάσταση χώρων των ανεξέλεγκτων χωματερών και προώθηση στρατηγικής για τη μείωση των απορριμμάτων, περιορισμό συσκευασιών, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

- Δέκατο, χρειάζεται αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα έχει οριζόντια σχέση με τα άλλα υπουργεία και συντονιστική αρμοδιότητα για περιβαλλοντικά θέματα.»

To Γραφείο Τύπου