Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2007

Υπηρεσίες υγείας και οδηγία Μπολκεστάιν

Το Ευρωκοινοβούλιο "νερώνει" την ρητή εξαίρεση των υπηρεσιών υγείας από την Οδηγία για τις υπηρεσίες

Δημ. Παπαδημούλης: "Η αντιμετώπιση των υπηρεσιών υγείας "α λα Μπολκεστάιν" θα υποβαθμίσει την ποιότητα τους και θα μειώσει την προστασία των ασθενέστερων"

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε κατά πλειοψηφία, παρά την αντίθεση της Ευρωομάδας της Αριστεράς και των Πράσινων την έκθεση "σχετικά με τον αντίκτυπο και τις συνέπειες του αποκλεισμού των υπηρεσιών υγείας από την οδηγία για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά"- έκθεση Βερνιώ.

Σημειώνεται ότι πριν ένα χρόνο η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου είχε εξαιρέσει ρητά τις υπηρεσίες υγείας από τις ρυθμίσεις της τροποποιημένης οδηγίας Μπολκεστάιν, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Η νέα Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου καθιστά αυτή την εξαίρεση λιγότερο σαφή και ευδιάκριτη. Απέρριψε μεν με μεγάλη πλειοψηφία την παράγραφο υπ' αριθμόν 71, με την οποία ζητείτο η ρητή επανεισαγωγή των υπηρεσιών υγείας στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ (τροποποιημένη Μπολκεστάιν). Την αντικατέστησε όμως με την τροπολογία 24, η οποία καλεί την Κομισιόν να καταθέσει πρόταση ώστε "να καθιερωθεί όσο το δυνατόν ευρύτερη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και να δοθούν εγγυήσεις σε όλους τους φορείς παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και την ελευθερία εγκατάστασης".

Η μη περίληψη των υπηρεσιών υγείας στο γενικό πλαίσιο για την ρύθμιση των υπηρεσιών επιβάλλεται καθώς οι καθολικές υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να θεωρούνται δημόσια αγαθά και θα πρέπει αυτές μαζί με τις δημόσιες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και το μη κερδοσκοπικό τομέα να μην υπόκεινται στους κανόνες του ανταγωνισμού, των κρατικών ενισχύσεων, των δημοσίων προμηθειών και της εσωτερικής αγοράς, αλλά να διέπονται και ρυθμίζονται αποκλειστικά από τις υποχρεώσεις του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας όπου η εύρυθμη λειτουργία τους αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών και των αντίστοιχων εθνικών και τοπικών αρχών.

Σημειώνεται ότι το συμβιβαστικό κείμενο της έκθεσης υπερψηφίστηκε από τους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές, όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες καθώς και τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ενώ καταψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και τους Πράσινους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Κύριε Πρόεδρε, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να αφεθεί στην ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς, Το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κινητικότητας των ασθενών υπάρχει: είναι οι κανονισμοί 1408 και 883 του 2004. Όλα τα προβλήματα μπορούν να ρυθμιστούν μέσα σʼ αυτό το πλαίσιο, όχι με την ανατροπή του.

Η αντιμετώπιση των υπηρεσιών υγείας α λα Μπολκενστάιν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, σε συμπίεση των δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος των ιδιωτικών και φυσικά σε μείωση της υγειονομικής προστασίας για τους κοινωνικά ασθενέστερους.

Η προσπάθεια να ενταχθούν οι υπηρεσίες υγείας «από την πίσω πόρτα» στην οδηγία Μπολκενστάιν με την περίφημη οδηγία Μάντερς ή και με την τροποποιημένη οδηγία που παζαρεύεται στα παρασκήνια, πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από ένα χρόνο τοποθετήθηκε σʼ αυτό το θέμα, με σαφήνεια. Πρόκειται για σοβαρό θέμα αξιοπιστίας και συνέπειας. Ελπίζω να μην πούμε άλλα αυτή τη φορά.»

To Γραφείο Τύπου