Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/09/2005

Δηλώσεις της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης για την οικονομική πολιτική που εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Η Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης σε δηλώσεις της για την οικονομική πολιτική που εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ, επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική προαναγγέλλει «μεγαλύτερες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση του ιδιωτικού σε βάρος του δημόσιου τομέα, σκληρότερη λιτότητα και μέτρα για τους εργαζόμενους και ευνοϊκότερα για το κεφάλαιο»

Επίσης τόνισε:

«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πέρυσι στη ΔΕΘ για «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή», για «Περιφερειακή Σύγκλιση και Ανάπτυξη» έχουν εξελιχθεί σήμερα σε μία ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους και στις βασικές δημόσιες κοινωνικές και αναπτυξιακές παροχές.

Τα ελλείμματα, η αναπτυξιακή υστέρηση και το κόστος των προβλημάτων έχουν μετακυλιστεί στους ασθενέστερους με : τα φοροεισπρακτικά μέτρα, τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, την ελαστικοποίηση του ωραρίου και τη μείωση των υπερωριών ή χρεώνονται στις επόμενες γενιές με τις ιδιωτικοποιήσεις, της αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και την παράδοση άνευ όρων βασικών δημόσιων έργων και υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Τα αδιέξοδα από «τη κακοδιαχείριση» των εθνικών και κοινοτικών πόρων, τις τεράστιες δαπάνες των Ολυμπιακών μεταφέρθηκαν ήδη στη δραματική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων και υπηρεσιών θα το αναλάβει η επιχειρηματική δραστηριότητα!

Στην πραγματικότητα το κοινωνικό κράτος βρίσκεται υπό «διωγμό» και με μία έμμεση φορολόγηση στον πολίτη για έργα και υπηρεσίες.

Μετά την ανατροπή όλων αυτών ο Πρωθυπουργός τελικά έπεισε τους εργαζόμενους ότι το οικονομικό πρόγραμμα και τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι πιο σκληρά για αυτούς και πιο ευνοϊκά για τους μεγάλους ομίλους και έτσι οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα συνοδεύονται από επιδείνωση των δεικτών της νέας φτώχειας, της ανεργίας, της ακρίβειας, των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Γι αυτό , το χθεσινό συλλαλητήριο, με διοργανωτές τα εργατικά συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα και το πλήθος των πολιτών, έδωσε ένα μαζικό και αγωνιστικό παρόν στην πόλη και έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα στην Κυβέρνηση για την επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων και για την εγκατάλειψη της περιφέρειας στα συσσωρευμένα προβλήματά της.

Αναγκαία, αγωνιστική και ουσιαστική αυτή η κινητοποίηση στη ΔΕΘ, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να ενταχθεί σε έναν διαρκή αγώνα των εργαζομένων και των συνδικάτων τους για τις κοινωνικές και εργασιακές τους κατακτήσεις, για τη συσπείρωση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων σε ένα αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο.»

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, η κ. Ξηροτύρη υπογράμμισε :

«Φοβάμαι ότι το σύνδρομο των εξαγγελιών και των μεγάλων έργων που διακατέχει και την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ελλείματα και τις καθυστερήσεις του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων και του Γ' ΚΠΣ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα μετατοπίσουν για μια ακόμη φορά μία ταχύρρυθμη και ορθολογική διαδικασία ανάπτυξης και επίλυσης των μεγάλων προβλημμάτων της περιοχής.

Τα καυτά προβλήμματα της ποιότητας ζωής και της απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη διαρκώς οξύνονται, στις υποδομές: κυκλοφοριακό, σχολική στέγη, περιβάλλον, δίκτυα στο δυτικό και ορεινό τμήμα του νομού, στα οικονομικά και κοινωνικά: απασχόληση, αποβιομηχάνιση και υψηλή ανεργία, μαρασμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση επαίρεται ότι τα μεγάλα έργα Μετρό και Υποθαλάσσια αρτηρία έχουν «προσωρινό, όμως Ανάδοχο». Στην πραγματικότητα μόλις εισέρχονται στη δεύτερη χρονοβόρα φάση: των ενστάσεων, της σύναψης των συμβάσεων και εξασφάλισης της χρηματοδότησης και εκτέλεσης των έργων.

Φτάνει όμως αυτό, όταν έχουν συσσωρευθεί οι παλιές με τις νέες ανάγκες! Όταν παράγοντες κακοδιαχείρισης έγιναν αιτία να στερηθεί σημαντικούς πόρους που της αναλογούσαν;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Κυβέρνηση είναι η κοινωνική δυσαρέσκεια και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που πλήττονται ακόμη περισσότερο από την ακρίβεια και την ανεργία, τα αντιλαϊκά μέτρα της και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού ιδιαίτερα για τα έργα της περιφέρειας.

Χρειάζεται η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα να αναβαθμίσει τη προγραμματική διαδικασία και κυρίως να εξασφαλίσει πόρους για το Πρόγραμμα Δημ. Επενδύσεων της περιοχής.»

To Γραφείο Τύπου