Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2007

Απαράδεκτη και μονομερής απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Εσθονία

Την καταψήφισε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Δημ. Παπαδημούλης: "Είναι απαράδεκτη η αναθεώρηση της ιστορίας"

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταψήφισε σήμερα το απαράδεκτο και μονομερές ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Εσθονία και τις σχέσεις Εσθονίας -Ρωσίας.

Το συμβιβαστικό ψήφισμα που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου συνυπέγραφαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι, οι Σοσιαλιστές και η Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών. Χαρακτηριστικά οι τρεις πρώτες παράγραφοι του ψηφίσματος αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

"1. εκφράζει την υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς τη δημοκρατικά εκλεγμένη εσθονική κυβέρνηση όσον αφορά τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την τάξη και τη σταθερότητα καθώς και το κράτος δικαίου για όλους τους κατοίκους της Εσθονίας•

2. θεωρεί τις επιθέσεις εναντίον ενός από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ ως δοκιμή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης•

3. θεωρεί απαράδεκτες τις διάφορες απόπειρες των ρωσικών αρχών να αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Εσθονίας•"

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά κατέθεσε δική της πρόταση ψηφίσματος, στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:

"(Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) καταδικάζει την εκ μέρους της κυβέρνησης της Εσθονίας μεταφορά του μνημείου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου· πιστεύει ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης της Εσθονίας αντικατοπτρίζει μια λυπηρή έλλειψη ευαισθησίας όσον αφορά τη βαρύτητα των ναζιστικών εγκλημάτων και μια απαράδεκτη έλλειψη σεβασμού προς όλους όσοι πολέμησαν κατά του φασισμού·"

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Καταψήφισα την συμβιβαστική πρόταση ψηφίσματος για τα πρόσφατα γεγονότα στην Εσθονία, όπως έπραξε άλλωστε και η Ευρωομάδα της Αριστεράς, διότι διέπεται από μονόπλευρη θεώρηση. Διότι πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο να αναθεωρεί κανείς την ιστορία, ό,τι κι αν έχει υποστεί από τους Σοβιετικούς. Το μνημείο η απομάκρυνση του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για τις διαδηλώσεις και την ένταση είναι ένα μνημείο της αντιφασιστικής νίκης. Δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίζει διαφορετικά στο όνομα της αντίθεσης στη σοβιετική κυριαρχία. Η μονόπλευρη προσέγγιση του θέματος από το ψήφισμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όχι μόνον δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης που έχει προκληθεί ανάμεσα στην Εσθονία και την Ρωσία αλλά την τροφοδοτεί."

To Γραφείο Τύπου