Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/05/2007

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στα Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, όπου έχει συναντήσεις με φορείς της πόλης και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το απόγευμα ο Αλ. Αλαβάνος μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην αίθουσα ΤΕΔΚ στα Τρίκαλα

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την ψήφο των ομογενών

Το ότι η Ν.Δ. ανησυχεί βαθιά για το μέλλον του δικομματισμού, αυτό είναι γνωστό. Έχει φανεί από την προσπάθεια ορισμένων στελεχών της να αλλάξει ο εκλογικός νόμος ακόμα και σε αυτές τις εκλογές. Αλλά το ότι θα έφτανε ο Πρωθυπουργός μέχρι την Αυστραλία για να διακηρύξει μεθόδους μακροημέρευσης ενός πολιτικού συστήματος που δεν έχει μέλλον, αυτό δεν το περίμενε κανείς. Τα σχέδια του Πρωθυπουργού, καλυμμένα με φουστανέλες και τσαρούχια για ψήφο των ομογενών στις περιφέρειες από τις οποίες προέρχονται, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια προσπάθεια μεταμοντέρνας νοθείας στα εκλογικά αποτελέσματα.

Εμείς στηρίζουμε τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών όπου και να βρίσκονται να παίρνουν μέρος στις εθνικές εκλογές, αλλά μέσα από ένα συγκεκριμένο αριθμό βουλευτικών εδρών που θα εκφράζουν τους απόδημους, όπως γίνεται και στην Ιταλία, και όχι μέσα από μια προσπάθεια αλλοίωσης του γενικότερου εκλογικού αποτελέσματος.

Σχετικά με το θέμα των ομόλογων

Εδώ και δύο μήνες, είχα προτείνει από το βήμα της Βουλής τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των ομολόγων. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δεχθεί την πρότασή αυτή. Έχουν περάσει, όμως, οι δύο αυτοί μήνες, έχουμε αναγκαστεί να καταθέσουμε μόνοι μας την πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται σαν να την έχει ξεχάσει. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί, δυστυχώς, χρειάζονται 60 βουλευτές για να γίνει η συζήτηση περί Εξεταστικής Επιτροπής, που, δυστυχώς, σε αυτή τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους διαθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει επιτέλους να επιλέξει: είτε θα παραμείνει στην άποψη ότι καλό είναι να γίνεται συζήτηση περί διαφθοράς γενικώς και αορίστως, χωρίς τελικά να αναδεικνύονται οι υπεύθυνοι και να επιστραφούν τα λεφτά στα Ταμεία είτε, αν θέλει πραγματικά μια έρευνα σε βάθος, να καταθέσει και αυτό την πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, από την οποία δεν θα έχει δικαίωμα να διαφύγει κανένας κ. Παπαμαρκάκης και κανένας κ. Κρινιωτάκης. Μια Εξεταστική Επιτροπή που θα πρέπει να δει το θέμα της εκμετάλλευσης των αποθεματικών των Ταμείων σε βάθος χρόνου, δηλαδή και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και μέσα από οποιαδήποτε μέθοδο, είτε με κρυφά ομόλογα, είτε με τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου, είτε με τις άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Οι προτάσεις κυβέρνησης για την ένταξη στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ορισμένων μόνο κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο αποτελεί πρόκληση και ύβρη προς τις κατηγορίες που αποκλείονται. Είναι γνωστό ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εδώ και χρόνια, έδινε τη μάχη για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στα βαρέα και ανθυγιεινά, την ίδια στιγμή, όμως, και με το ίδιο πάθος έδινε τη μάχη για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Ο τυχόν αποκλεισμός των νοσηλευτών και νοσηλευτριών από το καθεστώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός και καλούμε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να κλιμακώσουν τους αγώνες τους.

Σχετικά με τις εκλογές

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης δείχνουν με αρνητικό ή θετικό τρόπο τη μεγάλη σημασία της κοινής δράσης της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, που προωθεί με πάθος το κόμμα μας. Στη Γαλλία, πριν λίγες εβδομάδες, η πολυδιάσπαση της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές μέσα από 6 υποψηφιότητες την οδήγησε στο περιθώριο και στην αφάνεια. Λίγες μέρες μετά, αντίθετα, στη Βρέμη της Γερμανίας η ενωτική παρουσία στις εκλογές του Κόμματος της Αριστεράς που συνένωνε τους αριστερούς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, με επικεφαλείς τον Γκίζι και τον Μπίσκι, και τους αποχωρήσαντες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Λαφονταίν, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα για την είσοδο της Αριστεράς σε τοπικό κοινοβούλιο στον χώρο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η κοινή δράση της Αριστεράς ανοίγει τον δρόμο για την ορμητική είσοδό της στην πολιτική ζωή. Η προσπάθεια διαίρεσής της την οδηγεί στο περιθώριο και αποτελεί ένα δώρο στο πολιτικό κατεστημένο και, ειδικά για την Ελλάδα σήμερα, στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

To Γραφείο Τύπου