Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/05/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ Ν.ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας- Τ. Σαράντης)

Για τα «δομημένα» ομόλογα

-    ... Πολλή συζήτηση για τα ομόλογα. Πριν από λίγο ρωτήσαμε και τον κ. Μανώλη για την εξεταστική επιτροπή ......Εσείς επιμένετε ως κόμμα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής...

Ναι. Νομίζω ότι όχι μόνο ο κ. Μανώλης. αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπεκφεύγουν όταν τίθεται το θέμα της εξεταστικής επιτροπής.

Επιμένουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς, με τούτα και με τα άλλα, στα ουσιαστικά ερωτήματα δεν παίρνουμε απάντηση. Η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να διερευνήσει σε βάθος το θέμα. Μπορεί να ψάξει σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία και τι συμβαίνει με το ασφαλιστικό σύστημα. Πολύ φοβούμαι ότι και η Ν.Δ., η κυβέρνηση θέλει να το κλείσει το θέμα, θεωρώντας ότι η επιστροφή των χρημάτων από μόνη της κλείνει το θέμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ μάλλον θέλει να το κρατάει ανοιχτό για να πάμε έτσι στις εκλογές, χωρίς να παίρνουμε απάντηση στα συγκεκριμένα θέματα. Γι αυτό και οι δυο υπεκφεύγουν για την εξεταστική επιτροπή.

-    Εσάς τι θα σας βόλευε εκλογικά;....

Εκλογικά θα μας βόλευε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και, κυρίως, να πει τι ακριβώς γίνεται στο ασφαλιστικό σύστημα, τι έχει γίνει στο παρελθόν και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί. Διότι, θα πάμε στις εκλογές με ασάφεια και με τον σκοτεινό ορίζοντα ότι εδώ το ασφαλιστικό καταρρέει ... και μετά τις εκλογές να πάρουν σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων. Γιατί περί αυτού πρόκειται, περί της αύξησης των χρονικών ορίων της εργασίας, μείωση των συντάξεων κ.ο.κ.

Αυτή η καθαρή τοποθέτηση, το πώς βλέπουν δηλαδή το θέμα και πώς βλέπουν το ασφαλιστικό σύστημα, αυτό είναι που εμείς θέλουμε. Βοηθάει τον ελληνικό λαό για να βγάλει τα συμπεράσματά του, σε ποιον θα εναποθέσει τις τύχες του μετά τις εκλογές.

Για τις εκλογές

-    Ανησυχείτε ως κόμμα.... Φαίνεται ήδη μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ... Αυτή η πόλωση δεν βοηθάει τα μικρά κόμματα...

Αν ήταν προγραμματική, ουσιαστική αντιπαράθεση, είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Φοβάμαι όμως ότι η πόλωση αυτή και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι συμπληρωματικά, επικουρικά μιας πόλωσης που θα γίνει μεταξύ των δύο προσώπων, του κ. Κ. Καραμανλή και του κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου ο λαός να επιλέξει ποιο από τα ιστορικά ονόματα του θυμίζει καλές στιγμές ή του υπόσχεται περισσότερα πράγματα.

-    Δεν είμαστε σίγουροι γι αυτό... Δεν ξέρουμε τι στρατηγική θα επιλέξει το κάθε κόμμα...

Καταλήγουμε σ΄ αυτό το συμπέρασμα, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες του κ. Καραμανλή και την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -στο οποίο είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ χωρίς τη δυνατότητα  να μιλήσω ως εκπρόσωπος του ΣΥΝ-  στην οποία πλεόναζε το προσωπικό προφίλ, οι προσωπικές εγγυήσεις και ήταν ελλειμματικό το σκέλος ποια είναι τα θέματα που θα πρέπει να ανοίξουν ή που υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση ως εναλλακτικές προτάσεις.

Έτσι, φοβούμαι ότι, βοηθούντος και το εκλογικού νόμου,  η πόλωση θα είναι κυρίως γύρω από τα πρόσωπα που ηγούνται των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό στερεί από τη δημοκρατία την ουσία και βάζει διλήμματα.

-    Είτε έτσι, είτε αλλιώς... αυτή η πόλωση σας φοβίζει;...

Οπωσδήποτε η πόλωση δεν διευκολύνει να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και πολιτικές. Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού, των ψηφοφόρων που δεν ακολουθεί αυτό το πολωτικό κλίμα.

Επομένως, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη ότι, παρά την πόλωση, παρά την πίεση που ασκείται, τα δικά μας ψηφοδέλτια, το ψηφοδέλτιο συνεργασίας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα φέρει  θετικό αποτέλεσμα.

To Γραφείο Τύπου