Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/05/2007

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, η βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ασ.Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ Π.Λαφαζάνης και Δ.Στρατούλης συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για ένα καυτό θέμα. Κατʼ αρχήν θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο έλληνας οικογενειάρχης παίρνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού και νιώθει πλέον ηλεκτροπληξία από τις απανωτές αυξήσεις. Για να προχωρήσει η ηλεκτροδότηση μπορεί ο πολίτης να περιμένει πέντε, έξι και εφτά μήνες. Ήδη σε πολλά μέρη έχουν αρχίσει οι διακοπές ρεύματος και δεν έχουμε περάσει ακόμα στο καλοκαίρι.

Πίσω απ΄ όλα αυτά, νομίζω, ότι υπάρχει η πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που δεν ενδιαφέρεται για τον καταναλωτή. Δεν ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο ιδιωτών. Έχουμε φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Δηλαδή, στο όνομα του ανταγωνισμού, να αποκλείεται η ΔΕΗ στο να συμμετάσχει στις δημιουργίες νέων μονάδων ηλεκτρισμού ή, από την άλλη μεριά, στο να υπάρχει αυτή η ελληνική μοναδική πατέντα, η ΔΕΗ να είναι υποχρεωμένη να αγοράσει από ιδιώτες ηλεκτρικό, το οποίο στοιχίζει σχεδόν διπλάσια τιμή από αυτήν στην οποία μπορεί η ίδια να το παράγει.

Τελικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το δημόσιο οργανισμό σαν ένα κρουαζιερόπλοιο : Αλλάζει συνεχώς τους διοικητές μέχρι να βρεθεί ένας καπετάνιος που θα το ρίξει σώνει και καλά στην Καλντέρα.

Πιστεύω ότι είναι ακραία αυτή η κατάσταση. Πρέπει να σταματήσει. Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, της ηλεκτροδότησης,  είναι κοινή ωφέλεια. Πρέπει να στηριχθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τόσο  για να εκσυγχρονισθεί όσο και  για να κινηθεί σε πιο ήπιες και λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας, αλλά και για να έχει καλές υπηρεσίες και σε χαμηλές τιμές ο καταναλωτής.»

Ν.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ):  «Επισκεφθήκαμε σήμερα ως Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το κόμμα του ΣΥΝ για να ενημερώσουμε τον κ. Πρόεδρο για τα όσα απίθανα συμβαίνουν σήμερα στη ΔΕΗ. Αυτά τα απίθανα εδράζονται στα εξής:

Στον αποκλεισμό της ΔΕΗ από τη συμμετοχή της στην κατασκευή των νέων μονάδων. Στην επιδότηση των ανταγωνιστών της και στον αλχημιστικό τρόπο υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος, που εδώ και 15 μήνες έχει ζημιώσει τη ΔΕΗ, μόνο για το 2006 πάνω από 256 εκ. ?. Κάτι που βεβαίως, αντιστοίχως, ωφελήθηκαν οι ιδιώτες επενδυτές.

Σήμερα υπάρχει σοβαρή στρέβλωση των κανόνων ανταγωνισμού και αυτό που γίνεται δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας έλεγαν, περί ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού. Όλα όσα διεξάγονται σήμερα σε βάρος της ΔΕΗ θα τα πληρώσει -και ήδη το πληρώνει- ο έλληνας καταναλωτής.

Γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, να ενημερώσουμε για τα όσα συμβαίνουν, σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να σταματήσουν όλα αυτά τα στημένα παιχνίδια σε βάρος της ΔΕΗ, σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Γιατί η ΔΕΗ είναι επιχείρηση του ελληνικού λαού.»

To Γραφείο Τύπου