Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/05/2007

Στην Κομισιόν το ζήτημα της επέκτασης των δραστηριοτήτων εξόρυξης βωξίτη στην προστατευόμενη περιοχή της Οίτης

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Στην Επιτροπή φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης το θέμα της επέκτασης των μεταλλείων βωξίτη στην προστατευόμενη περιοχή της Οίτης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην προκείμενη επέκταση των μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων στην προστατευόμενη από το δίκτυο NATURA 2000 περιοχή, η οποία έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός ήδη από το 1966 και διατυπώνει σειρά ερωτημάτων ζητώντας την κινητοποίηση και την παρέμβαση των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Το όρος Οίτη στην Στερεά Ελλάδα αποτελεί προστατευόμενη από το δίκτυο NATURA 2000 περιοχή όπου συναντώνται περισσότερα από 50 ενδημικά είδη φυτών και Εθνικό Δρυμό από το 1966. Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών,  επιχειρείται επέκταση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης βωξίτη, ακόμη και εντός της προστατευόμενης περιοχής, απειλώντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής, την ισορροπία του οικοσυστήματος (πηγές, υπόγεια νερά, ελατοδάσος, χλωρίδα, πανίδα, κλπ), ενώ φόβοι εκφράζονται ότι θα επηρεαστούν τα νερά του Γοργοπόταμου από τον οποίο υδροδοτείται η πόλη της Λαμίας, καθώς και τα ιαματικά νερά της περιοχής.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για την λειτουργία μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων και τη σχεδιαζόμενη επέκτασή τους στην προστατευόμενη περιοχή της Οίτης; Εκτιμά ότι παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία; Προτίθεται να λάβει τα αναγκαία σχετικά μέτρα και ποια είναι αυτά;"

To Γραφείο Τύπου