Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/05/2007

Συνέντευξη του Ν. Βούτση στον ρ/σ "Στο Κόκκινο 10.5" με αφορμή τη δημοσκόπηση της MRB

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, μιλώντας στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Αλέξανδρο Παπασταθόπουλο) με αφορμή τη δημοσκόπηση της MRB, έκανε, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω επισημάνσεις:

1. Ο δικομματισμός παραμένει πανίσχυρος μεν για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά για τις ελληνικές συνθήκες και την πρώιμη προεκλογική περίοδο που διανύουμε οι επιδόσεις των δύο κομμάτων κινούνται σε χαμηλότερα ποσοστά, ενώ μένει ικανός αριθμός αναποφάσιστων και ενισχύονται τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων.

2. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμπτει, δεν κερδίζει από την δίμηνη συμπίεση που υφίσταται η κυβερνητική παράταξη. Η μονοθεματική, περί τα ομόλογα, αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ όπως και όλο το στήσιμο του Προγραμματικού του Συνεδρίου με επικοινωνιακό επίκεντρο την προεδρική παντοκρατορία και την ευθεία σύγκριση με το προφίλ του σημερινού πρωθυπουργού έχουν πολύ περιορισμένα όρια γιατί ακριβώς δεν συγκροτούν εναλλακτική επί της ουσίας πρόταση.

3. Η υποβάθμιση μέχρι εξαφάνισης, σε επικοινωνιακό επίπεδο, της ουσίας των προτάσεων του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την έμμεση παραδοχή της ηγεσίας του κόμματος για την περιρρέουσα αφερεγγυότητα λόγω της πρόσφατης μακράς διακυβέρνησης. Επίσης, όμως, προδίδει την αδυναμία άρθρωσης εναλλακτικών επιλογών, λόγω της βαθύτερης συναίνεσης με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, ενώ ταυτόχρονα είναι εμφανής η αδυναμία για να διαμορφώσει η αξιωματική αντιπολίτευση μια δυναμική που θα ενθαρρύνει τις αντιστάσεις και τις συγκλίσεις στο κοινωνικό επίπεδο εναντίον των δεξιών πολιτικών. Τι μένει; Ένας πιθανός κατάλογος υποσχέσεων και παροχών που θα εξυπηρετεί για μια ακόμα φορά τον δικομματικό λαϊκισμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών.

4. Η παγίωση μιας σοβαρά ενισχυμένης θέσης για τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι αλλαγές που ανιχνεύονται μέσα στο τοπίο όλων των αριστερών δυνάμεων διαμορφώνουν μια δυναμική για την προεκλογική περίοδο, δυναμώνουν την ελπίδα για υποχώρηση του δικομματισμού και για την έξοδο από τα στερεότυπα των ηγεσιών τόσο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ όσο και τη λογική της αντιπαράθεσης των δυνάμεων της Αριστεράς που ως προτεραιότητα η ηγεσία του ΚΚΕ φανατικά προβάλει.

To Γραφείο Τύπου