Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/09/2005

Νέα σχολική χρονιά... ίδια τα προβλήματα

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή σχολική χρονιά με επιτυχίες στη μόρφωση και στους αγώνες για την απόκτησή της.

Είναι βέβαιο ότι και φέτος θα καταβληθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα κάθε προσπάθεια να ξεπεραστούν, στο βαθμό που εξαρτάται από τους ίδιους, οι ελλείψεις, οι παραλείψεις και οι αντιξοότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Είναι βέβαιο ότι και οι γονείς θα προσπαθήσουν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, να αντιμετωπιστούν χρόνιες ανεπάρκειές του.

Είναι, εξίσου βέβαιο ότι η κυβέρνηση, αν δεν πιεστεί, δεν θα ανεβάσει ούτε κατά μισή μονάδα το ποσοστό της παιδείας στο ΑΕΠ και η εξαγγελία για 5% θα παραμείνει στο 3,5% των προηγούμενων χρόνων, ότι η Υπ. Παιδείας θα επαίρεται απλά για το ότι τα σχολεία ξεκίνησαν ανεξάρτητα από την σωρεία των ελλείψεων, ότι αντί για την ενασχόληση με το πώς θα ανεβάσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης θα ασχολούμαστε με το πώς θα μειώσουμε τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για να αυξηθούν, ως αποτέλεσμα, οι εγγραφές στα ιδιωτικά κέντρα σπουδών και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η πολιτική που εδώ και χρόνια προωθείται, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και υπουργούς, σύμφωνα με την οποία «ανέξοδα» και μόνο με «εξεταστικούς φραγμούς» και άλλες επιλεκτικές μεθόδους θα ανέβει το επίπεδο της παιδείας μας, δεν απέδωσε πουθενά στον κόσμο. Είναι μια πολιτική αντιλαϊκή, που μεταφέρει το κόστος της παιδείας στους γονείς και όλες τις ευθύνες, ακόμα και για την επιζήμια εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται, στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, αν θέλουμε να ανταποκριθεί η εκπαίδευσή μας στους στόχους και τα οράματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπάρχει ανάγκη για μια ριζική, δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που θα μεταβάλει συνολικά τη φιλοσοφία και το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων μας.

Βασικός άξονας αυτής της μεταρρύθμισης που προτείνει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι μια ενιαία δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (συν επιπλέον την προσχολική), ποιοτικά αναβαθμισμένη, που θα παρέχεται ως δημόσιο αγαθό σε όλους δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Γι� αυτό θα αντιταχθούμε σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης που προωθείται άμεσα ή έμμεσα, είτε από τη Νέα Δημοκρατία είτε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με «αθώες» διατυπώσεις για σύμπραξη του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουμε στην ημερήσια διάταξη τις προτάσεις μας για:

Τμήμα Παιδείας