Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/05/2007

Εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Κέντρου Εκπαίδευσης, Αποκατάστασης Τυφλών

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου αναφέρονται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΚΕΑΤ με αίτημα το σταμάτημα της εκποίησης της περιουσίας του.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΚΕΑΤ είναι συστηματική τα τελευταία χρόνια με πώληση 3/8 ακινήτου στην οδό Κυδαθηναίων (Πλάκα) ύψους 419.000 £,οικοπέδου στα Ιλίσια 592.000£ και ενδιαμέσως έγινε μετατροπή σε ευρώ δωρεάς προς το ΚΕΑΤ ύψους 800.000 δολαρίων.

Πρόκειται για εκποίηση και όχι αξιοποίηση, αφού τα εισπραχθέντα ποσά δαπανώνται για τη κάλυψη λειτουργικών αναγκών (καταβολή μισθών υπαλλήλων της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας) και όχι για σχεδιασμό-εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπέρ των τυφλών συνανθρώπων μας.

Η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΚΕΑΤ παραβιάζει συστηματικά τον όρο των δωρεών, που είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή νέων προγραμμάτων υπέρ των τυφλών ανθρώπων.

Αυτή η τακτική είναι συνέπεια της μη υλοποίησης στόχων της δημοσιοποίησης του ΚΕΑΤ, όπως η μη αύξηση των οργανικών θέσεων του Κέντρου, που περιγράφεται στο Π. Δ/μα 264/1979. Αντί αυτής της απόφασης εφαρμόστηκε από το1993 στο ΚΕΑΤ ένα νέο μοντέλο λειτουργίας με εκχώρηση εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε  αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

Σήμερα, λοιπόν, το σύνολο των υποστηρικτικών προγραμμάτων επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υλοποιείται από αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και εργαζόμενους με ιδιωτικού δικαίου συμβάσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

•    Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το ΚΕΑΤ με τα απαραίτητα κονδύλια και να σταματήσει η εκποίηση της περιουσίας του;

•    Να αναπτυχθούν και υλοποιηθούν νέα προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης των τυφλών από το δημόσιο με τη σταδιακή συρρίκνωση των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών και τη σύσταση σύγχρονου οργανισμού, που θα διασφαλίζει τις θέσεις των εργαζομένων και θα ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη προγραμμάτων υπέρ των τυφλών ανθρώπων;

Πόσα ακίνητα εκποιήθηκαν μέχρι σήμερα και πως αξιοποιήθηκαν τα χρήματα από την εκποίηση; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ