Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/05/2007

Η εντεινόμενη υποχρηματοδότηση της αποασυλοποίησης ψυχικά ασθενών οδηγεί σε νέα Λέρο!

Κομισιόν: Υποχρέωση της Ελλάδας η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩ

Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Στην υποχρέωση της Ελλάδας να διασφαλίσει μέσω του εθνικού προϋπολογισμού τους απαραίτητους πόρους για την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩ αναφέρεται ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σπίντλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση  του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πιο συγκεκριμένα ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν να ενημερωθεί για την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩ που αφορά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Απαντώντας η Κομισιόν επισημαίνει ότι όντως το Γʼ ΚΠΣ  συγχρηματοδοτεί για περιορισμένη περίοδο 12 έως 24 μηνών ενέργειες που στοχεύουν στην λειτουργία μονάδων αποασυλοποίησης των ασθενών που προέρχονται από το κλείσιμο των ψυχιατρικών ασύλων.  Μάλιστα η «μέχρι σήμερα, η εφαρμογή του προγράμματος "Υγεία-Πρόνοια" κρίνεται ικανοποιητική εφόσον δεν έχει σημειωθεί απώλεια των πιστώσεων λόγω ελλιπούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων»

Αναφερόμενος όμως ο κ. Σπίντλα στην συνέχιση του προγράμματος αποασυλοποίησης, επισημαίνει  με τον πιο κατηγορηματικό  τρόπο ότι, αυτό αποτελεί πλέον αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης εφόσον   «μετά την περίοδο της συγχρηματοδότησης, οι δαπάνες για τις εν λόγω μονάδες καλύπτονται από τον εθνικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις στα έγγραφα προγραμματισμού».  

Ο αρμόδιος Επίτροπος δεν παραλείπει επίσης να υπογραμμίσει με νόημα ότι επιθυμία της Κομισιόν είναι «να υπενθυμίσει στις αρμόδιες εθνικές αρχές την ανάγκη να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των μονάδων μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης από τον εθνικό προϋπολογισμό.»

Αυτή όμως ακριβώς η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων  ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩ που προσφέρουν υπηρεσίες σε 3.000 ψυχικά ασθενείς βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρατικής υποχρηματοδότησης. Για το 2005 και το 2006 η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε ποσοστό έως και 30% ενώ για το τρέχον έτος οι προϋπολογισμένοι  πόροι  καλύπτουν μόνο το 40% των αναγκών με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το επίπεδο της ιατρικής και ψυχιατρικής κάλυψης των ψυχικά ασθενών στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Πρόσφατα, η Νομαρχία Τρικάλων ανακοίνωσε ότι επίκειται παύση της λειτουργίας των ξενώνων της ΨΥΧΑΡΓΩ λόγω έλλειψης κονδυλίων και το φαινόμενο τείνει να επεκταθεί.  Ο οικονομικός στραγγαλισμός του προγράμματος ακυρώνει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Οδηγεί τους ψυχικά πάσχοντες σε επανεγκλεισμό. Μετά από πολύχρονο διεθνή διασυρμό της χώρας εκκολάπτεται  με μαθηματική ακρίβεια η επανάληψη φαινομένων τύπου Λέρου. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Υγείας καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

To Γραφείο Τύπου