Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/05/2007

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας απαιτούν εγρήγορση

Μιλώντας στο 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, τόνισε:

«Οι εξελίξεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας –από τα Βαλκάνια ως τη Μ. Ανατολή- απαιτούν εγρήγορση. Δικαιολογημένα ανησυχεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης της Τουρκίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Αποδεικνύεται πόσο δύσβατη αλλά και πόσο αναγκαία είναι η πορεία εκδημοκρατισμού της γειτονικής μας χώρας, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά σε σταυροδρόμι.

Η δική μας σταθερή θέση είναι υπέρ των φιλειρηνικών και δημοκρατικών δυνάμεων της Τουρκίας.  Κατά τη γνώμη μας, η επιλογή για την Τουρκία δεν είναι στρατοκρατία ή θεοκρατία, αλλά δημοκρατία και ειρήνη με τους γείτονες.

Η στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής μας χώρας έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία σήμερα. Ωστόσο, σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι λάθος να μπαίνουν όλα τα αυγά στο καλάθι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ούτε πρέπει, πολύ περισσότερο, η πορεία αυτή να αντιμετωπίζεται  ως «αυτόματος πιλότος» για τις λύσεις που επιθυμούμε. Επομένως χρειάζονται αυτοτελείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες από τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου.»

To Γραφείο Τύπου