Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/05/2007

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9.84» (Ηλ. Κανέλης-Στ. Κασιμάτης) για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Για μια ακόμη φορά οι πολιτικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μου φάνηκαν εξοργιστικές γιατί, ο πολιτικός Χριστόδουλος -ο οποίος ανήκει στην άκρα δεξιά της άκρας δεξιάς στο πολιτικό φάσμα- υπονομεύουν ευθέως τον θεσμικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος οφείλει να είναι σεβαστός από όλους. Είναι θεσμική ανωμαλία στην Ελλάδα ο επικεφαλής της πανίσχυρης ορθόδοξης ελλαδικής εκκλησίας να κομματίζεται με τόσο ακραίο και εμπαθή τρόπο.

Αρκετοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ θρησκεύονται και ενοχλούνται πάρα πολύ όταν βλέπουν τον Αρχιεπίσκοπο να επιτίθεται στο κόμμα το οποίο ψηφίζουν. Πρόκειται για ένα ξεσάλωμα τώρα τελευταία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δεν επιτέθηκε απλώς στον ΣΥΝ με συκοφαντικά επιχειρήματα- ότι δεν θέλουμε να μιλάμε την ελληνική γλώσσα, ότι αρνούμαστε την έννοια του έθνους κλπ- αλλά ακόμη, λίγες μέρες πριν πήγε και έκανε μνημόσυνο στο μνήμα του Γρίβα Διγενή προκαλώντας σάλο στην Κύπρο. Αποκάλεσε φλογερό έλληνα και τρομερό πατριώτη τον χουντικό επίσκοπο Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε πει το περιβόητο ότι «δύο σπουδαίες Δέσποινες υπήρχαν στον πλανήτη, η Παναγία και η Δέσποινα Παπαδοπούλου».

Αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη είναι ότι τον πολιτικό Χριστόδουλο τον φοβάται τόσο πολύ η πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο των πολιτευτών και των πολιτικών παραγόντων της ΝΔ που θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιον να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο Συνασπισμός έχει σαφείς θέσεις για κάποια πράγματα, όπως ο αντιεθνικισμός, όπως η διάκριση των ρόλων εκκλησίας και κράτους -κάτι που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το θέλει το σύνολο των πολιτών.

Μιλώντας ο κ. Χριστόδουλος χθες για τις μειοψηφίες του 2-3%, ξεχνάει ότι αυτό δεν τον εμπόδιζε πριν λίγα χρόνια να υμνεί και να αβαντάρει τον κ. Καρατζαφέρη ως τον πάρα πολύ καλό χριστιανό που πρέπει να ενισχυθεί στην κάλπη των νομαρχιακών εκλογών του 2002, παρʼ όλο που το ποσοστό του κ. Καρατζαφέρη στις εκλογές ήταν μικρότερο του Συνασπισμού. Άρα ο κ. Χριστόδουλος, όταν επιτίθεται στον ΣΥΝ, είναι οπαδός του δόγματος ότι το μέγεθος στην πολιτική εμπάθεια δεν έχει πολιτική σημασία.

Έχουμε έναν Αρχιεπίσκοπο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να παρεμβαίνει τόσο πολύ στην πολιτική και κομματική ζωή. Έχει οδηγήσει σε μια έντονη εκκοσμίκευση της Εκκλησίας, πράγμα που δεν την ωφελεί.

Σέβομαι βαθύτατα τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, διαφωνώ όμως έντονα με τον Χριστόδουλο πολίτη. Το κοντράστ ανάμεσα τον Χριστόδουλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη ή ακόμη περισσότερο ανάμεσα στον Χριστόδουλο και στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο, τον οποίο αγαπούν και εκτιμούν όλοι οι έλληνες πολίτες ανεξάρτητα πολιτικού κόμματος και ιδεολογίας που πρεσβεύουν, θα έπρεπε να διδάξει, αν όχι τον Αρχιεπίσκοπο, τουλάχιστον κάποιους δίπλα του ώστε να μπορέσουν να τον συμμαζέψουν, αν αυτό θα μπορούσε να γίνει εφικτό.»

To Γραφείο Τύπου