Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2007

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

9-10 Ιουνίου 2007

Αγαπητοί σύντροφοι & συντρόφισσες

Πραγματοποιούμε την Συνδιάσκεψη μας σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων  που το Κόμμα μας καλείται  να ανταποκριθεί  στις νέες αυξημένες απαιτήσεις.

Τα δύο χρόνια  που μεσολάβησαν από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη ήταν ένα πυκνό σε γεγονότα διάστημα, όπου η Νομαρχιακή οργάνωση κινήθηκε με εντατικούς ρυθμούς και σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό και δράση, στα μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά και αυτοδιοικητικά μέτωπα, με κορυφαίους σταθμούς της πολιτικής δράσης:

•    Την συμβολή μας στην οργάνωση του 4ου ΕΚΦ

•    Την προετοιμασία και διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στο χώρο ευθύνης μας

•    Την στήριξη στους αγώνες του πανεκπαιδευτικού κινήματος για το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο.

•    Την  στήριξη αγώνων και κινητοποιήσεων γύρω από μεγάλα ανοιχτά προβλήματα των πολιτών της πρωτεύουσας και μέσω αυτών τη προώθηση της κοινής δράσης και συνεργασίας με δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Πρωτοβουλίας για την ενότητα της Αριστεράς.

Οι πολιτικοί και εκλογικοί μας στόχοι και οι δράσεις μας στέφθηκαν με επιτυχία. κατορθώσαμε γύρω από τις δράσεις μας να συσπειρώσουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Σήμερα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, πιο ώριμοι παρά ποτέ αντιμετωπίζουμε την μεγάλη πρόκληση των Εθνικών εκλογών. Στην περιφέρεια της Α΄ Αθήνας , η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 (6,32%) η μεγαλύτερη της επικρατείας συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του πανελλαδικού ποσοστού και απηχούσε   τις δυνατότητες του χώρου στην πρωτεύουσα.

-    Μπορούμε λοιπόν - βάσιμα πλέον - να στοχεύουμε ακόμα ψηλότερα  έχοντας εμπιστοσύνη στην απήχηση της πολιτικής και των ιδεών του ΣΥΝ , με συσπείρωση και συλλογική προσπάθεια, που φέρνουν πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Το 2007 είναι έτσι και αλλιώς  προεκλογική χρονιά.

Τίποτα δεν αποκλείει όμως, οι εκλογές να είναι πρόωρες, εντός λίγων μηνών, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και κινήσεις του Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.

Τυπικά απέχουμε ένα χρόνο μέχρι την «κανονική» διεξαγωγή τους, την ολοκλήρωση δηλαδή τετραετίας μέχρι την 'Aνοιξη του 2008.

Η Συνδιάσκεψη μας συνέρχεται 2 μήνες μετά το Διαρκές Συνέδριο του Κόμματος, που με σαφή και δημοκρατικό τρόπο απάντησε στο ζήτημα του πολιτικού προσανατολισμού και της εκλογικής τακτικής μας.

Αυτό που προέχει σήμερα, είναι η μέγιστη συσπείρωση και κινητοποίηση των δυνάμεων μας ώστε με ωριμότητα και αίσθημα ευθύνης να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων, προσανατολίζοντας συνολικά την Νομαρχιακή Οργάνωση στη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών.

Ο δρόμος για τις εκλογές θα είναι δύσκολος, με προσπάθεια διαμόρφωσης πολωτικού  κλίματος από το δικομματισμό, με πίεση προς τα μικρότερα κόμματα, με συκοφαντίες αλλά και προεκλογικές υποσχέσεις. Είναι βέβαιο επίσης ότι τα  Μ.Μ.Ε θα στήσουν το γνωστό σκηνικό «ντέρμπι».

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει αν θα συνεχιστούν οι νεοφιλελεύθερες κοινωνικά άδικες πολιτικές, αν θα ενισχυθούν αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λογικές και πρακτικές, ή αν η Ν.Δ και ο δικομματισμός θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, μέσα  από την ισχυροποίηση των δυνάμεων της σύγχρονης ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων.

Η κυβερνητική θητεία της Ν.Δ απέδειξε ότι η επανεκλογή της , έστω και με περιορισμένη αυτοδυναμία λόγω και του εκλογικού νόμου, θα σημάνει την συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση των «μεταρρυθμίσεων» που αποβλέπουν στον περιορισμό του δημόσιου και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στην επιδείνωση  της θέσης και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Υιοθετεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες  λογικές, οργανώνει την περαιτέρω περιστολή των ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικών κατακτήσεων (υποκλοπές, κάμερες, απαγωγές Πακιστανών, Ευρωφακέλωμα, περιορισμός ασύλου, καταστολή, κατασυκοφάντηση φοιτητικών κινητοποιήσεων)

Η θέση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων επιδεινώνεται καθώς το εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα  τους, η απασχόληση δέχονται συνεχή  επίθεση.

Η ακρίβεια, η κερδοσκοπία, τα ανεξέλεγκτα καρτέλ στην αγορά πάνε παρέα με νέα φορολογικά βάρη για τους εργαζομένους ενώ η δημόσια περιουσία εκποιείται με την παραχώρηση δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών (ακίνητα - σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού) χαριστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μόνοι ωφελημένοι από την κυβερνητική πολιτική είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που διαπλέκονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κερδοφορία των οποίων αυξάνει γεωμετρικά .

Το σκάνδαλο (που δεν είναι το μόνο) με τα ασφαλιστικά ταμεία αποδεικνύει περίτρανα του λόγου του  αληθές . Χρησιμοποιούν τα  ταμειακά διαθέσιμα  των   εργαζομένων για να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερα  κέρδη οι μεσάζοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι μόνο,  αποκομίζοντας   χρυσοφόρες «μπίζνες» που τις  στηρίζουν διαχρονικά τα κόμματα του δικομματισμού

Τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στην απασχόληση, στην κοινωνική ασφάλιση συρρικνώνονται δραματικά. Η «ελαστικοποίηση του 8ώρου», η διαφοροποίηση «νέων» και «παλαιότερων» όσον αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης στην τριτοβάθμια μέσω συνταγματικής αναθεώρησης με το άρθρο 16, το νόμο  πλαίσιο και το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα,  πλήττουν πρώτα απʼ όλα τη νέα γενιά.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται στο ίδιο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά δικομματική συναίνεση στις κυβερνητικές επιλογές.

Ανίκανη να πάρει αποστάσεις από τις βασικές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» της Ν.Δ, μιας και αυτές βασίζονται σε μεγάλο μέρος τους στην πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο των πασοκικών κυβερνήσεων, περιορίζεται σε αντιπαράθεση στα επιμέρους χωρίς να αμφισβητεί την ουσία των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Χαρακτηριστικότερο δείγμα αυτής της δικομματικής συναίνεσης, είναι η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16  και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όπου έγινε φανερό  ότι δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και αρκείται σε μια ανούσια και αναίμακτη αντιπαράθεση φραστικών διαξιφισμών, χωρίς να μπορεί  να προβάλει εναλλακτικές πολιτικές στην αγοραία λογική του νεοφιλελευθερισμού. Γιʼ αυτό αδυνατεί να συσπειρώσει ουσιαστικά τις δυνάμεις του, ενώ φαίνεται να μην εισπράττει από την κυβερνητική φθορά, παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια που δυναμώνει. Οι πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την εκλογική του βάση, με τα συμφέροντα και της διαθέσεις των εργαζομένων.  

Το ΚΚΕ εμμένοντας  σε ξεπερασμένες και δογματικές αντιλήψεις, χαρακτηρίζεται από περιχαράκωση και φυγή από την πολιτική πραγματικότητα.

Συνεχίζει την καταγγελία και τις επιθέσεις κατά του ΣΥΝ και των κινημάτων που δεν ελέγχει, αποδυναμώνει και υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, αυτοπεριοριζόμενο στη γραμμή της στείρας άρνησης της κοινής δράσης και συνεργασίας.         

Ο ΣΥΝ την περίοδο  αυτή, αναδείχθηκε σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων και κύρια αντιπολιτευτική δύναμη. Στη Βουλή αποκάλυψε την ουσία της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης , την αδιέξοδη πολιτική του ΚΚΕ,  απευθύνοντας προτάσεις για κοινή  αντιπολιτευτική στάση  οι οποίες απορρίφθηκαν. (Ολυμπιακή, εργασιακές σχέσεις  , ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρόσβαση στα ΑΕΙ κλπ.)

Το κόμμα μας ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες στα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά ζητήματα. Υπερασπίστηκε με συνέπεια τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες και γιʼ αυτό δέχθηκε την επίθεση της Ν.Δ.. Δυνάμωσε η παρουσία του κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας , στα κοινωνικά κινήματα για τα δικαιώματα.

Ο ΣΥΝ σε μια αμφίδρομη σχέση με τα κινήματα κατάφερε να τα εκφράσει πολιτικά και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα τους. Η μάχη για το άρθρο 16 που αρχικά με δεδομένη  την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ φαινόταν χαμένη,  δόθηκε με επιμονή και σταθερότητα από το Κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο  στηρίχθηκε  από την Αριστερά και κερδίθηκε, ακυρώνοντας τη συναίνεση για την συνταγματική αναθεώρηση. Οι προτάσεις μας για την ελεύθερη πρόσβαση στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση και το αντινομοσχέδιο που καταθέσαμε απέναντι στο νόμο πλαίσιο ανέδειξαν ταυτόχρονα την κατεύθυνση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση.

Ο αγώνας για το Δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο ο σταθερός μας προσανατολισμός μας στα προβλήματα της νεολαίας, ανοίγουν νέες προοπτικές συνάντησης της νέας γενιάς με το ΣΥΝ και προσφέρουν δυνατότητες οργανωτικής ανάπτυξης της Νεολαίας μας.

Η ενεργή συμμετοχή του κόμματος στο Φόρουμ , η επιτυχημένη διοργάνωση του 4ου ΕΚΦ στην Αθήνα και η πραγματοποίηση του πρώτου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενίσχυσαν την Αριστερή - Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία μας. Μας δίνουν την δυνατότητα να είμαστε οργανικά ενταγμένοι  σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια της Αριστεράς. Ο ΣΥΝ στα πλαίσια του ΚΕΑ θα συνέχιση να συμβάλει ενεργά στην επεξεργασία και προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον της Ευρώπης .

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ήταν η μεγάλη μας προτεραιότητα τη διετία που πέρασε.

Η Ν.Ο  Α' Αθήνας συνέβαλε καθοριστικά στην δημιουργία  της «Ανοιχτής Πόλης» και στα θεαματικά της αποτελέσματα.

 Η πέραν πάσης προσδοκίας επιτυχία μας στον πρώτο Δήμο της χώρας, με την πανελλαδική της σημασία και εμβέλεια, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην θετική εικόνα του κόμματος πανελλαδικά και στην ενίσχυση της συνολικής επιρροής του.

Στην Αθήνα, όπου αποτυπώνονται  όλες οι βαριές συνέπειες των κεντρικών επιλογών και συμφερόντων, αποτελέσαμε τον κορμό μιας ευρύτερης συνάντησης δυνάμεων, σε αντινεοφιλελεύθερη  κατεύθυνση, στο ευρύτερο φάσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μιας συνάντησης, που ξεκινώντας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και άλλες αριστερές συλλογικότητες, αγκάλιασε τα πολλά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην πόλη, συσπείρωσε ανένταχτους και ανένταχτες, νέους ανθρώπους, διάφορες πρωτοβουλίες κλπ. Διαμορφώσαμε δηλαδή ένα ευρύτερο ρεύμα στήριξης του εναλλακτικού ριζοσπαστικού μας προγράμματος.

Τα αποτελέσματα, ποιοτικά και ποσοτικά, ανοίγουν νέους δρόμους και βέβαια αυξάνουν τις ευθύνες μας.

-    Ο δικομματισμός στον 1Ο Δήμο της χώρας εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα, όμως η επόμενη μέρα μας βρήκε ριζωμένους στα 7 Διαμερισματικά Συμβούλια (που δεν είναι πλέον δικομματικά) και με την μεγαλύτερη εκπροσώπηση που είχαμε ποτέ μεταπολιτευτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλη μας. (4 Δημοτικούς Συμβούλους).

-    Το Κ.Κ.Ε, αν και αύξησε τη δύναμη του, ήρθε τέταρτη δύναμη , ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια ρηγμάτωση στους συνολικούς, πολιτικούς συσχετισμούς στη δύσκολη - δεξιά Αθήνα

-    Το διψήφιο ποσοστό της «Ανοιχτής Πόλης» υποδηλώνει διαύλους επικοινωνίας, με ένα ευρύτερο ακροατήριο, (που ακουμπάει και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ)  που προφανώς δεν είναι «δομημένο» αριστερό,  αλλά είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη που χρειάζεται να αξιοποιήσουμε συστηματικά στην πολιτική μας προσπάθεια το επόμενο διάστημα.

-    Ο έντονος οικολογικός προσανατολισμός  του εκλογικού μας σχήματος (συνεπικουρούμενος από τη συνεργασία από προσωπικότητες του “πράσινου” χώρου), άγγιξε πολίτες  με οικολογικές ευαισθησίες παρά το γεγονός ότι υπήρξε  σχήμα των οικολόγων πράσινων στην Αθήνα.   

-    Η «Ανοιχτή Πόλη» είναι μια αριστερή - ενωτική συλλογικότητα (ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, Κόκκινο) που όμως δεν λειτούργησε, ούτε λειτουργεί ως άθροισμα συνιστωσών με τις γνωστές αγκυλώσεις, αλλά ως ανοιχτός χώρος υποδοχής και συνάντησης ευρύτερων δυνάμεων, κυρίως ανένταχτων πολιτών, που δούλεψαν από κοινού σε μια ισότιμη διαδικασία συναπόφασης, και μέχρι σήμερα συμμετέχουν δραστήρια στις διαμερισματικές επιτροπές και τις δράσεις μας.

-    Για πρώτη φορά η αυτοδιοικητική μας προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τόσους νέους ανθρώπους, και η πολλαπλασιαστική δύναμη στο εγχείρημα ήταν ακριβώς η συνεύρεση και ώσμωση πολιτών με χρόνια εμπειρία αυτοδιοικητικής δουλειάς με νέους ανθρώπους με τη  λογική και τις εμπειρίες των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Το ανθρώπινο νεανικό «κεφάλαιο» αυτού του εγχειρήματος παραμένει ενεργό μέσα από τις κινήσεις και τις δράσεις μας.

-    Οι κομματικές δυνάμεις στην Α' Αθήνας στην μεγάλη τους πλειοψηφία πρωτοστάτησαν σε αυτή την μάχη και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Παρά την κρίση αφετηρίας του εγχειρήματος και τις δικαιολογημένες ενστάσεις που υπήρξαν από τους χειρισμούς που προηγήθηκαν ερήμην μας, η Ν.Ο προχώρησε κοπιαστικά σε θετική υπέρβαση της κρίσης. Επί 10 μήνες και ξεπερνώντας  τα προβλήματα συσπείρωσης, με εντατική προσπάθεια, ξεδιπλώθηκε μια καμπάνια με αιχμηρό στίγμα και σύγχρονο  - ριζοσπαστικό προγραμματικό λόγο, που τον εξέφρασε αποτελεσματικά ο υποψήφιος μας ο Αλέξης ο Τσίπρας και που συγκρουόταν με το κοινωνικό κατεστημένο στην πρωτεύουσα, με την εκκλησία, με τα οργανωμένα συμφέροντα ( με ονοματεπώνυμο) από το Γουδή μέχρι το Γκαζοχώρι και των Ελαιώνα, από του Φιλοπάππου μέχρι την Γαζία και την Columbia στα Πατήσια, από τα Προσφυγικά μέχρι τις παραλίες και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

-    Από την αρχή, η δημοτική προσπάθεια δέθηκε με τα κινήματα στις γειτονιές της πόλης, όπου πρωτοστατούν οι δυνάμεις μας. Συγκροτήσαμε από την 'Aνοιξη 2006 7 διαμερισματικές κινήσεις με ανοιχτές συνελεύσεις, (από 400 άτομα - φορείς) πραγματοποιήσαμε πάνω από 20 συγκεντρώσεις ξεκινώντας από 30-70 άτομα και φθάνοντας τα 200-250 (Πετράλωνα - Αμπελόκηποι). Η καμπάνια μας χαρακτηρίστηκε από φαντασία κι ευρηματικότητα (με happenings και πολιτιστικά δρώμενα, eurovisioff).

-    Σήμερα 6 μήνες μετά τις εκλογές, αποδεικνύεται βάσιμη η αισιοδοξία μας για μια μακράς πνοής αυτοδιοικητική παρέμβαση  στην Αθήνα , που θα προβάλλει με σταθερότητα και αξιοπιστία τις δικές μας αριστερές, οικολογικές,  προτάσεις, τόσο μέσα στα  Δημοτικά Όργανα, όσο και μέσα από τα κινήματα των πολιτών. Οι διαμερισματικές κινήσεις της «Ανοιχτής Πόλης»  είναι ζωντανές , παίρνουν πρωτοβουλίες και αναπτύσσουν δράσεις

-    Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: το αυτοδιαχειριστικό πιλοτικό πείραμα με τη Δημοτική Αγορά στη Κυψέλη,  στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες πολίτες μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες και αποτελεί ιδιαίτερο πόλο  πρόσβασης στην κοινωνία της Κυψέλης. Οι δράσεις που αναπτύσσονται στους Αμπελόκηπους για το Γουδή και τα Κουντουριώτικα, οι παρεμβάσεις μας για το Πεδίο του 'Aρεως, οι δράσεις που αναπτύσσονται για τον συντονισμό των ενεργειών μας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας  (συγκέντρωση με πάνω από 250 άτομα στα Πετράλωνα), οι προσπάθειες για την υπογειοποίηση του Προαστιακού στα Σεπόλια, κ.α. Οι κομματικές δυνάμεις συμβάλουν καθοριστικά στις προσπάθειες αυτές, παρά το γεγονός ότι τόσο στην οργάνωση της προεκλογικής καμπάνιας όσο και σήμερα υπάρχουν πολλαπλές ταχύτητες και αναδείχθηκαν και οργανωτικές αδυναμίες που χρειάζεται αντιμετωπιστούν

-    Η Νομαρχιακή Οργάνωση Α' Αθήνας, καλείται σήμερα να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, την σοβαρή αυτή δραστηριότητα, πολύ περισσότερο που σήμερα μετράμε νέες επαφές και επανασυσπειρώσεις παλιών αριστερών για το κόμμα.

-    Παράλληλα με την μάχη των Δημοτικών , η Ν.Ο έδωσε και τη μάχη για την Υπερνομαρχία. Στις Π.Κ. κινηθήκαμε σε παράλληλες δράσεις , υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Νομαρχιακού Ψηφοδελτίου, μέσα από περιοδείες, συγκεντρώσεις, (χαιρετισμοί κλπ) , κοινό μοίρασμα υλικών και ψηφοδελτίων μέσα από τα εκλογικά  στέκια της Ανοιχτής Πόλης. Υπήρξε και στέκι των Ενεργών Πολιτών στη Κυψέλη.

-     Αντίθετα με το 2002, που όλο το βάρος είχε πέσει στο Δημοτικό ψηφοδέλτιο, αυτή την φορά υποστηρίξαμε το Νομαρχιακό Ψηφοδέλτιο και με υποψηφιότητες από τον χώρο της Α΄ Αθήνας. Η μάχη στην Υπερνομαρχία αντιμετώπισε επιπρόσθετες δυσκολίες με την «άγνοια» που υπήρχε στον κόσμο περί τα νομαρχιακά, το μπλοκάρισμα από τα Μ.Μ.Ε, και την επέλαση του δικομματισμού. Τούτων δοθέντων εκτιμούμε ότι το ποσοστό  του νομαρχιακού ψηφοδελτίου είναι μια σοβαρή αφετηρία και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί καθʼ όλη την τετραετία. Οι «Ενεργοί Πολίτες» συγκρότησαν συντονιστική γραμματεία και είναι προφανές ότι η συνεργασία των δύο παρατάξεων και ο συντονισμός τους στα μεγάλα προβλήματα του λεκανοπεδίου είναι απαραίτητος.

-    Στην αυτοδιοικητική μας παρουσία και δράση το ερώτημα που πρέπει να θέτουμε ως Ν.Ε είναι κατά πόσο η πολιτική μας συσπειρώνει νέες κοινωνικές δυνάμεις, αν συμμετέχουν αυτές στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αν αναγνωρίζεται η παρουσία μας στην κοινωνία και στους αυτοδιοικητικούς  θεσμούς ως μια Αριστερά εναλλακτική,   εποικοδομητική, συμβάλλοντας με προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα  ως αντιπολιτευτική δύναμη με κινηματικό χαρακτήρα, μια δύναμη διεκδίκησης αλλά και κατακτήσεων. Κριτήριο της όλης πολιτικής μας παραμένει κατά η ζυγαριά ανάμεσα στην Αριστερά και τον δικομματισμό μετατοπίζεται προς όφελος μας.

Στην κατεύθυνση αυτή οι Π.Κ απαιτείται να απασχολούνται σταθερά και να παρεμβαίνουν αυτόνομα, δίνοντας το δικό τους στίγμα ως «το Κόμμα στο χώρο τους».

-    Την νέα τετραετία θα βαθύνουν και θα οξυνθούν οι αντιθέσεις στην πόλη. Οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές θα κινηθούν στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, που θέλει την αγορά να καθορίζει τα πάντα στις επιλογές για την πόλη και το λεκανοπέδιο. Οι συνοικιακές συλλογικότητες, οι σύλλογοι και οι πρωτοβουλίες πολιτών αποτελούν ελπίδα και εγγύηση για αντίσταση στις επιλογές που βρίσκονται στον αντίποδα των πραγματικών αναγκών των πολιτών στην Αθήνα. Τα παραδείγματα που έχουμε με το ρίξιμο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με διεκδικήσεις σε παιδικούς σταθμούς, με τον συντονισμό εναντία στην αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια, με τα  νυχτερινά κέντρα και τον προαστιακό, με την αγορά της Κυψέλης και την διάσωση από τις καταπατήσεις του Πεδίου του 'Aρεως, με την νίκη στην Λαγουμιτσή στο Νέο Κόσμο,  ανατρέπουν στην πράξη τα όποια ιδεολογήματα ότι «τίποτα δεν γίνεται» και η αξία της συλλογικής δράσης και αγωνιστικής διεκδίκησης βρίσκουν το πραγματικό τους νόημα. Ο συντονισμός των 55 φορέων για την προστασία των ελεύθερων χώρων καθώς επίσης και ο συντονισμός όλων των επιμέρους κινήσεων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ήδη έχουν ξεκινήσει, φέρνουν μια νέα δυναμική στο κίνημα.

4ο Ε.Κ.Φ - Η συμβολή μας σε αυτό.   

Η επιτυχία  των διαδικασιών του 4ου Ε.Κ.Φ ('Aνοιξη 2006) ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μας. Στην επιτυχία αυτή η πολιτική - οργανωτική συμβολή του κόμματος και της Νεολαίας μας υπήρξε καθοριστική.

-    Η πολιτική επιλογή μας να συμμετέχουμε εξʼ αρχής ενεργά στο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που κορυφώθηκε με τις εργασίες του 4ου Ε.Κ.Φ και την μεγάλη διαδήλωση, ενίσχυσε το ριζοσπαστικό, κινηματικό προφίλ του κόμματος αλλά και την πολιτική αυτοπεποίθηση των μελών μας. Δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον και τις προοπτικές της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς.

-    Το «κλίμα» στο κόμμα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήταν ότι το Ε.Κ.Φ ήταν κυρίως υπόθεση κάποιων «χρεωμένων» συντρόφων, ενώ οι Π.Κ το παρακολουθούσαν «ελλειπτικά»

-    Το στοίχημα λοιπόν, ήταν σε μια περίοδο με πολλά ανοιχτά μέτωπα (δημοτικές εκλογές, κινητοποίηση, Πρωτομαγιά 2006 κλπ) να συντονίσουμε πολιτικά - οργανωτικά όλες τις δράσεις μας με το Φόρουμ.

-    Με  επιμονή και σοβαρή οργανωτική δουλειά πετύχαμε να το θέσουμε στη προσοχή των Π.Κ και των μελών του κόμματος. Χρειάστηκαν 2 Αχτίφ, ειδικές συνεδριάσεις της Ν.Ε , συνελεύσεις των Π.Κ, έκτακτη Ν.Ε την Τετάρτη πριν το Φόρουμ, ειδικές χρεώσεις στη Ν.Ε και στις οργανώσεις, τακτικός έλεγχος.

-    Όσον αφορά τις χρεώσεις και τα καθήκοντα μας στο χώρο του Ελληνικού, ανταποκριθήκαμε θετικά (information desk, stand Ανοιχτής Πόλης ραδιοφωνάκια, συμμετοχή στο urban forum, στα εικαστικά, φιλοξενία ξένων, διερμηνείες στα babels)

-    Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, όπου η παρουσία του κόμματος και της Νεολαίας ήταν πρωτοφανής. Το κομματικό μπλοκ της Νομαρχιακής Οργάνωσης Α΄ Αθήνας απέσπασε πλήθος ευνοϊκών σχολίων και ήταν από πλευράς οργάνωσης, μαζικότητας και περιφρούρησης η καλύτερη παρουσία που είχαμε ποτέ σε διαδήλωση και πορεία.

-    Χρειάζεται πάντως να σημειώσουμε ότι: η ενεργοποίηση καθυστέρησε και κυρίως υπήρξε το τελευταίο διάστημα πριν από την διοργάνωση του Φόρουμ

-    Παρʼ ότι η πολιτική κατεύθυνση υπήρχε, στο επίπεδο των Π.Κ ο βαθμός εμπλοκής και συμμετοχής δεν ήταν παντού ο ίδιος, υπήρχαν διαφορετικές ταχύτητες.

-    Όσον αφορά τις εκδηλώσεις ενημέρωσης και προβολής του Φόρουμ σε τοπικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να κάναμε σαφώς περισσότερα πράγματα. Έγιναν πάντως αρκετές εξορμήσεις με μοίρασμα υλικού.

-    Σημειώνουμε ως απολύτως θετικό το 3ήμερο που διοργάνωσε το τοπικό Φόρουμ στα Πατήσια (14-15-16/4)    

-    Μετά την μεγάλη διοργάνωση, το Φόρουμ πέρασε μια περίοδο ύφεσης. Παρʼ όλα αυτά οι οργανώσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να συζητούν και να ενεργοποιούνται στα τοπικά Φόρουμ (υπάρχουν θετικά παραδείγματα στα Πατήσια , Εξάρχεια, Αμπελόκηπους) να παίρνουν πρωτοβουλίες για την συγκρότηση νέων, έχοντας ως κύριο  μέλημα το «άνοιγμα» του Ε.Κ.Φ με την συμμετοχή ευρύτερων συλλογικοτήτων και φορέων.

Κρίσιμο είναι πως τα χαρακτηριστικά αυτού του κινήματος τα γειώνουμε καθημερινά στην Αθηναϊκή κοινωνία και πως  επαναπροσδιορίζουμε τόσο το δικό μας ρόλο, όσο και συλλογικότερα του Ε.Κ.Φ ενόψει των αγώνων και  κινητοποιήσεων που θα ξεδιπλωθούν στο άμεσο μέλλον.

Το νέο Νομαρχιακό Όργανο, σε συνεννόηση με τους συντρόφους του κεντρικού συντονιστικού του Ε.Κ.Φ να ασχοληθεί   ειδικότερα.      

Λειτουργία Π.Κ - Ν.Ε.

-    Στην διετία που πέρασε η Ν.Ε κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στο να σχεδιάσει τη δράση της, να συντονίσει και να στηρίξει τις Π.Κ στην υλοποίηση των αποφάσεων του κόμματος και της προηγούμενης Συνδιάσκεψης.

-    Ο όγκος δουλειάς που επιτεύχθηκε αναμφίβολα πιστώνεται θετικά σε όλους /όλες μας.

-    Τόσο η Ν.Ε όσο και οι Π.Κ έκαναν βήματα στην εξωστρεφή ενασχόληση με τα προβλήματα στον χώρο ευθύνης τους και στην δημιουργική συνάντηση με το κοινωνικό κινηματικό περίγυρο. Η αυτοδιοικητική αναμέτρηση, το 4ο ΕΚΦ, οι αγώνες για την παιδεία, οι κινητοποιήσεις γύρω από τοπικά προβλήματα διευκόλυναν τις οργανωμένες δυνάμεις μας να αναπτύξουν εξωστρεφή κινητικότητα και να ξεπεράσουν την αμηχανία - που σε προηγούμενες Συνδιασκέψεις είχαμε αναδείξει ως πρόβλημα - για το περιεχόμενο και τους τρόπους δράσης μας σε μια μητρόπολη όπως η Αθήνα.

Βεβαίως οι ανάγκες των καιρών απαιτούν πολύ περισσότερα και ούτε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε ικανοποιητικά αντιμετωπίσει το θέμα: «κόμμα μελών, ανοιχτό στην κοινωνία»  όμως η διετία που πέρασε εμπλούτισε τις εμπειρίες μας γύρω από το τι προϋποθέτει μια σύγχρονη οργάνωση της Αριστεράς σε μια μεγάλη μητρόπολη.

-    Σημειώνουμε επίσης την πολιτική  ωριμότητα με την οποία η Νομαρχιακή Επιτροπή αντιμετώπισε τις δυσκολίες της περιόδου.

-     Από τις πολιτικές συγκεντρώσεις που έγιναν ξεχωρίζουμε την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2006 (με τον Γ. Δραγασάκη) και την συγκέντρωση με τον Πρόεδρο του Κόμματος στα Πετράλωνα.

-    Ιδιαίτερα σημειώνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες όπως την διοργάνωση από την Π.Κ Αιγυπτιωτών   (μαζί με ΑΣΚΙ) του Συνεδρίου Σύγχρονης Ιστορίας για την Ελληνική Αριστερά στην Αίγυπτο (15-16/12/2006).

-    Πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν συντρόφων, παρουσιάσεις βιβλίων, μαρτυρίες αγωνιστών - αγωνιστριών της Αντίστασης κλπ έγιναν από αρκετές οργανώσεις (Πετράλωνα, Παγκράτι, Αμπελόκηποι, Κουκάκι, Εξάρχεια κ.α) εμπλουτίζουν το περιεχόμενο της εσωκομματικής ζωής, την κάνουν ελκυστικότερη και είναι παραδείγματα προς μίμηση.

-    Η Ν.Ε, αυτό το πυκνό σε γεγονότα διάστημα, προχώρησε και σε συνεδριάσεις   με ειδικές θεματολογίες για τον πολιτικό  εξοπλισμό και το καλύτερο έλεγχο πλευρών της δράσης  μας όπως:  ΚΕΑ, Φόρουμ, Νεολαία, Παιδεία (2 συνεδριάσεις της Ν.Ε) για την μάχη της Υπερνομαρχίας (2 συνεδριάσεις Ν.Ε) ειδική συζήτηση στην γραμματεία της Ν.Ε για τις εκλογές στους συλλόγους των μικρομεσαίων (ΕΒΕΑ, ΒΕΑ, ΕΕΕ) και τις απεργίες των συνδικάτων των εργαζομένων. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε οργανωμένα με εξορμήσεις και μοίρασμα υλικού στις γειτονιές της Αθήνας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων (όχι παντού ικανοποιητικά).

Αρκετές Π.Κ οργάνωσαν θεματικές συνελεύσεις για κοινωνικά  - οικονομικά ζητήματα και προβλήματα του χώρου τους.

-    Για το άρθρο 16 και την Παιδεία, συμβάλαμε σε πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στις γειτονιές με μάζεμα υπογραφών, στην δημιουργία επιτροπών φορέων στα διαμερίσματα , συζητήσεων και πικετοφοριών (5ο Διαμέρισμα, 7ο Διαμέρισμα, 3ο Διαμέρισμα, 6ο Διαμέρισμα). Είμασταν παρόντες κατά την διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων, συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια. Δικές μας δυνάμεις  έδωσαν τον τόνο  σε αγώνες για την σχολική στέγη. Σημειώνουμε αύξηση στους συλλόγους γονέων και στις Ενώσεις όπου έγιναν εκλογές και όπου συμμετέχουν σύντροφοι μας.  

-    Στα θετικά της δράσης μας εντάσσεται η υπερκάλυψη από την Ν.Ο του πλάνου μας στην οικονομική εξόρμηση για τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο», γεγονός που δείχνει ακριβώς τις οικονομικές - πολιτικές δυνατότητες που υπάρχουν όταν απευθυνόμαστε στους πολίτες με εμπιστοσύνη και σχέδιο.

-    Έγιναν, λοιπόν βήματα στη λειτουργία και δράση της οργάνωσης που μπορούν να φέρουν θετικά οργανωτικά - πολιτικά και εκλογικά αποτελέσματα. Δεν αντιστοιχούν όμως ακόμα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών.

Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές τόσο στη λειτουργία όσο και στην δραστηριοποίηση των Π.Κ στην Α' Αθήνας - οι ταχύτητες είναι πολλαπλές. Υπάρχουν οργανώσεις που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν.

-    Τα γνωστά οργανωτικά προβλήματα όπως αδυναμία ενεργοποίησης του συνόλου των οργανωμένων δυνάμεων, χαμηλή συμμετοχή στην εσωκομματική ζωή, η μη ανανέωση των δυνάμεων μας  με ένταξη νέων και επαναδραστηριοποίηση ανενεργών και απομακρυσμένων - παραμένουν, και σε κάποιες οργανώσεις είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Με ιδιαίτερη φροντίδα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αποστασιοποίησης σ/φων - σ/φισσών για διάφορους (και πολιτικούς ενδεχομένως) λόγους.

-    Η οργανωτική ανασυγκρότηση ως βαθύτατη πολιτική διαδικασία, με βάθος χρόνου και με  βασικό στοιχείο την εξωστρέφεια πρέπει να συνεχιστεί στην Α' Αθήνας. Επιμένουμε ειδικά στην ενασχόληση μας με την κοινωνική - οικονομική κατάσταση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην Αθήνα που δεν έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα και που μπροστά στις εθνικές εκλογές θα αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο ψήφων.

Νεολαία

Οι Π.Κ της Νεολαίας του ΣΥΝ στην Α' Αθήνας έχουν συγκροτήσει καλύτερα τις δυνάμεις τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση στο συντονισμό των ενεργειών Κόμματος - Νεολαίας στην Α' Αθήνας. Οι κοινές δράσεις μας μέσα στις γειτονιές βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνουμε όμως ότι οι ανάγκες για οργανωτική ανάπτυξη της Νεολαίας μας είναι μεγάλες και ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος (κινητοποιήσεις για την παιδεία, «Ανοιχτή Πόλη»). Η υποστήριξη ίδρυσης νέων Π.Κ Νεολαίας στην Αθήνα να είναι πρώτο μέλημα μας (θετικό βήμα: ιδρύθηκε στο Ν.Κόσμο άμεσος στόχος στα Πετράλωνα - στους Αμπελόκηπους.

Εκλογική προετοιμασία - Προγραμματισμός

Το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ οριστικοποίησε την εκλογική τακτική μας με την απόφαση για συσπείρωση, κοινή δράση και εκλογική συνεργασία των δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Πρωτοβουλίας για την Αριστερά,  εκτιμώντας ότι αυτή η συμπόρευση (με όρους πολιτικής - οργανωτικής αυτονομίας) είναι «…ελπιδοφόρα αλλά  και αποτελεσματική απάντηση στα πολιτικά διλήμματα, στους συντηρητικούς μονόδρομους και στα αδιέξοδα της δικομματικής εναλλαγής».

-    Το κόμμα με γρήγορους ρυθμούς προετοιμάζεται οργανωτικά - πολιτικά στην κατεύθυνση υλοποίησης της απόφασης και θέτει τις οργανωμένες  δυνάμεις του σε διάταξη μάχης.

-    Ήδη, η πολιτική συγκέντρωση στο «Παλλάς» και η ομιλία του Προέδρου του Συν σηματοδότησε  την έναρξη της πολιτικής εξόρμησης  ενʼ όψει των εκλογών, που στην Α΄ Αθήνας χρειάζεται να συνδυαστεί με τις διαδικασίες της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης.

Α. 

Στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές οι οργανώσεις μας στην Α' Αθήνας ανοίγουν την πολιτική ατζέντα - αναδεικνύουν τους πολιτικούς στόχους και τις πρωτοβουλίες του κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Οι Π.Κ μαζί με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής - Ανανεωτικής Αριστεράς δίνουν βάρος σε θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους (συντάξεις - μισθοί - ακρίβεια - εργασιακές σχέσεις - παιδεία).

 Να οργανωθούν συγκεντρώσεις, δημόσιες εκδηλώσεις - περιοδείες στελεχών σε γειτονιές - μαζικούς χώρους, με στόχο να ανοίξουμε διάλογο με τον ευρύτερο αριστερό - προοδευτικό κόσμο που ενδιαφέρεται να γνωρίζει τις θέσεις μας. Το σκάνδαλο με τα ομόλογα π.χ χρειάζεται να συνδυαστεί με την πρόθεση της κυβέρνησης νʼ ανοίξει το ασφαλιστικό μετά τις εκλογές.

Οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, η ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών, τα ζητήματα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, η πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, πρέπει να περιλαμβάνονται στις πολιτικές μας προτεραιότητες.

Β.

Δεδομένου ότι η επόμενη βουλή είναι αναθεωρητική ο κίνδυνος για τα δάση (άρθρο 24) είναι πάντα υπαρκτός καθώς οι πιέσεις για «αξιοποίηση» της δασικής γης είναι τεράστιες - όπως και οι πιέσεις του πελατειακού συστήματος. Απʼ αφορμή τα προβλήματα της θαλάσσιας ρύπανσης από το ναυάγιο του Sea Diamond, οργανώνεται  καμπάνια 2μήνου γύρω από προβλήματα  περιβάλλοντος και οικολογίας, με στόχο την ισχυροποίηση έτσι του οικολογικού φυσιογνωμιστικού μας χαρακτήρα και των παρεμβάσεων μας.

'Aξονες:
- διεκδίκηση ελεύθερων χώρων
- κλιματικές αλλαγές, μεταλλαγμένα κ.α

Ούτως ή άλλως, οι δράσεις γύρω από μεγάλα και ανοιχτά θέματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας εντείνονται το επόμενο διάστημα (διπλή ανάπλαση - Ελαιώνας, Προαστιακός, Γουδή, Πεδίο 'Aρεως - μαζική δενδροφύτευση 29/4, κεραίες, 13/5 - Παναττικός συντονισμός κινημάτων πόλης κ.α).

Η Νομαρχιακή Οργάνωση και οι Π.Κ απαιτείται να αναδείξουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα , τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τα καθημερινότητα μας στην Αθήνα, τις στρατηγικές δουλείας των κομμάτων του δικομματισμού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Λεκανοπέδιο, τον τύπο ανάπτυξης  που ακολουθήθηκε διαχρονικά, την εμπορευματοποίηση του δημοσίου χώρου.

-    Στις πολιτικές πρωτοβουλίες που χρειάζεται να πάρουμε, να συναντηθούμε  με οικολογικές οργανώσεις αλλά και πρόσωπα από τον οικολογικό - πράσινο χώρο στις κινήσεις πολιτών αξιοποιώντας ότι ήδη έχει γίνει.

Γ. Τοπικές Επιτροπές ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Η συγκρότηση και η λειτουργία τοπικών επιτροπών ΣΥ.ΡΙΖ.Α μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ανάδειξη των πολιτικών προτεραιοτήτων και στην διεύρυνση του ακροατηρίου μας.

-    Οι επιτροπές συγκροτούνται από εκπροσώπους των συνεργαζόμενων δυνάμεων, με την συμμετοχή και ανένταχτων, με επιμονή στη διεύρυνση τους από πρόσωπα, κινήσεις και δυνάμεις από τον οικολογικό χώρο και πολιτικά διαφοροποιημένους από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες.

Η εμπειρία μας από την «Ανοιχτή Πόλη» και η συνάντηση μας με ευρύτερες δυνάμεις, κυρίως ανένταχτοι,  μπορεί και πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά και να αξιοποιηθεί αντίστοιχα.  

Δ. Εκλογική ετοιμότητα των Π.Κ - επιμονή στην οργανωτική ανασυγκρότηση τους

Στην πορεία προς τις εκλογές, η ανασυγκρότηση των Π.Κ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και εξωστρεφή προσανατολισμό.

Όπου υπάρχουν οργανωτικά κενά (σε γραμματείες κλπ), παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου ο τρόπος λειτουργίας, δράσης και πολιτικής παρέμβασης να γίνει αποτελεσματικότερος.

-    Σχεδιάζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης ανά γειτονιά, με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, εξειδικεύοντας τους γενικότερους στόχους στην περιοχή ευθύνης της κάθε Π.Κ.

-    Η επαφή και αξιοποίηση του κοινωνικού περίγυρου και των φίλων του Κόμματος γίνεται σταθερό χαρακτηριστικό των οργανώσεων μας.

-    Επιμονή σε συνεδριάσεις εξειδικευμένης θεματολογίας που μας εξοπλίζουν πολιτικά και υποστηρίζουν την δράση μας.  

-    Η οργανωτική ανάπτυξη με την εγγραφή νέων μελών απαιτεί συγκεκριμένο σχεδιασμό ανά οργάνωση με στόχο και τη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης. Η έκδοση νέας κάρτας μέλους θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ε. 

Για την οικονομική εξόρμηση που ήδη έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως 15 Ιούνη, η Π.Κ προμηθεύονται εγκαίρως κουπόνια, καθορίζουν τα πλάνα τους με προσωπικές χρεώσεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια υλοποίησης των οικονομικών τους στόχων, έχοντας πλήρη επίγνωση της πολιτικής σημασίας της προσπάθειας , καθώς η προεκλογική καμπάνια θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και θα εξαρτηθεί από τα έσοδα της οικονομικής εξόρμησης.

Για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Α' Αθήνας, οι οργανώσεις δίνουν εγκαίρως τις προτάσεις τους στην Ν.Ε, η οποία καταθέτει την πρόταση για τις υποψηφιότητες στην Κ.Π.Ε, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

ΣΤ. Νεολαία

Η ενασχόληση των οργανώσεων μας με τα προβλήματα της νέας γενιάς, ο συντονισμός των δράσεων μας με την Νεολαία Συν Α΄ Αθήνας και η υποστήριξή μας στην οργανωτική της ανάπτυξη πρέπει να αποτελούν σταθερό και μόνιμο μέλημα μας.

Οι συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ευνοϊκές για να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους μια διαφορετική, εναλλακτική αντίληψη για την ζωή και την πολιτική. Την δική μας αντίληψη συμμετοχής και συλλογικής δράσης, αξιών και πολιτισμού. Το νέο Νομαρχιακό Όργανο να υλοποιήσει άμεσα  το στόχο  για δύο νέες Π.Κ Νεολαίας στα Πετράλωνα και στους Αμπελόκηπους και να επεξεργαστεί ένα συνολικότερο σχέδιο δράσης για την νεολαία.

'Aμεσο καθήκον για τις κομματικές οργανώσεις αποτελεί η φροντίδα για την επιτυχία των σχημάτων μας στις φοιτητικές εκλογές (Μάης 2007) και η ανεύρεση νέων επαφών  για την Σπουδάζουσα.

Η Ν.Ε καλεί όλους και όλες, τα μέλη του Κόμματος στην Α΄ Αθήνας, στην πορεία προς τις εκλογές, να συμβάλλουν με συσπείρωση έμπνευση και αισιοδοξία στην υλοποίηση του πολιτικού προγραμματισμού στον χώρο ευθύνης μας, να υποστηρίξουν την πολιτική μας εξόρμηση για την επίτευξη των εκλογικών μας στόχων ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι στον τόπο, στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις  με την ενίσχυση  των δυνάμεων της Σύγχρονης Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς.

Ψηφοφορίες για την εισήγηση:

Υπέρ: 10

Κατά: 3

Λευκά: 3

Αποχές: 5

Οι σύντροφοι που απουσίαζαν δικαιολογημένα δήλωσαν:

Υπέρ: 1

Λευκά: 2

Αποχή: 1

---------------------------------------------------------------------

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

•    Ο Συνασπισμός θα δώσει την εκλογική μάχη, όποτε και αν γίνει, στο πλαίσιο της τακτικής που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεών του.

Παρά τις δυσκολίες του μονόπλευρου προσανατολισμού προς τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ πρέπει να επιδιώξει ανοίγματα και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως στον οικολογικό χώρο καθώς και σε δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και δεν εκφράζονται από τον προσανατολισμό της ηγεσίας του. Σε έναν κόσμο με τον οποίο συναντηθήκαμε στους κοινούς αγώνες για την παιδεία, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, του άρθρου 24 για τα δάση, στις εκδηλώσεις του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Ο Συνασπισμός απευθύνεται στην κοινωνία προβάλλοντας τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά με τα οποία είναι αναγνωρίσιμος σαν ο κύριος εκπρόσωπος της ανανεωτικής αριστεράς: Τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τον μεταρρυθμισμό, την οικολογία, τον αντιεθνικισμό, την επιλογή του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Ο ΣΥΝ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες με στόχο την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Η διαμαρτυρία και η αντίσταση έχουν την δική τους ηθικοπολιτική αξία, αλλά η ανανεωτική αριστερά οφείλει ταυτόχρονα να συγκροτήσει το εναλλακτικό της σχέδιο που να απαντά στα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας, στην προοπτική μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης, όταν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις.

Στην προοπτική αυτή ο ΣΥΝ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κοινή δράση και τον δημιουργικό διάλογο των αριστερών δυνάμεων, σε αυτή την λογική εντάσσει την σχέση του και με το ΚΚΕ. Δυστυχώς οι προϋποθέσεις για μια τέτοια σχέση δεν υπάρχουν λόγω της στάσης της ηγεσίας του ΚΚΕ, που έχει ανακηρύξει σε μέγιστο εχθρό του λαϊκού κινήματος τον Συνασπισμό.

Η ανάγκη της κοινής δράσης δεν σημαίνει την αφυδάτωση της κριτικής μας προς το ΚΚΕ ή την συρρίκνωσή της μόνο στην ανθενωτική του στάση, κάτι που συμβαίνει συχνά στον δημόσιο λόγο μας.. Ο ΣΥΝ πέρα από αυτή, οφείλει να απαντά και να αποκαλύπτει την συντηρητική αναδίπλωση της πολιτικής του ΚΚΕ, τον ξεπερασμένο αντιευρωπαϊσμό του, την εμμονή στα δόγματα του «υπαρκτού», την φυγή του από την πραγματικότητα και την μετάθεση όλων των προβλημάτων στην μέλλουσα ζωή.

•    Η οργανωτική κατάσταση στο κόμμα δεν βελτιώθηκε μετά το 4ο Συνέδριο παρά την συζήτηση που έγινε πριν και κατά την διάρκειά του. Το σημερινό μας μοντέλο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ούτε στις ιδρυτικές μας διακηρύξεις για ένα κόμμα των μελών του. Εξακολουθεί να μην είναι αποτελεσματικό και ελκυστικό.

Γνωρίζουμε τις σοβαρές δυσκολίες της εποχής που χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της κρίσης των μαζικών κομμάτων και την κυριαρχία της αγοράς πάνω στην πολιτική.

Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την ανανεωτική αριστερά που χρειάζεται ένα κόμμα ισχυρό στην κοινωνία, αντίστοιχο της δημοκρατικής της κουλτούρας, πλουραλιστικό στις απόψεις αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικό.

Η Οργάνωση της Α΄ Αθήνας δεν ξέφυγε από το γενικότερο πλαίσιο που κινήθηκε οργανωτικά το κόμμα.

Οι Πολιτικές μας Κινήσεις παραμένουν «γερασμένες» ηλικιακά και δυσκίνητες στην μεγάλη τους πλειοψηφία

Το κεντρικό πρόβλημα της συμμετοχής των μελών του κόμματος στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων παραμένει οξύ και εκδηλώθηκε ιδιαίτερα τραυματικά για την οργάνωση της Αθήνας κατά την διαδικασία επιλογής της υποψηφιότητας για τον Δήμο Αθηναίων.

Με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΚΠΕ, αγνοήθηκε η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής να παραπέμψει το ζήτημα για συζήτηση στις οργανώσεις. Η ΚΠΕ κατά πλειοψηφία δεν επέτρεψε στα κομματικά μέλη να τοποθετηθούν πριν πάρει την απόφασή της για την Αθήνα. Το ίδιο συνέβη και για τις διαδικασίες επιλογής στην Υπερνομαρχία.

Με τον τρόπο αυτό δυσκόλεψε και την συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων στην επιλογή της.

Ο ΣΥΝ χρειάζεται όλα τα μέλη του, όλο ανεξαίρετα το στελεχικό του δυναμικό, όλες τις απόψεις που εκφράζουν τα διακριτά του ρεύματα, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις. Η επιβολή της απόλυτης κυριαρχίας της μίας ή της άλλης άποψης μέσα στο κόμμα, πρέπει να αποτραπεί.

•    Το πιο σημαντικό γεγονός για την Οργάνωσή μας την προηγούμενη περίοδο, ήταν αναμφισβήτητα η μεγάλη επιτυχία της «Ανοικτής Πόλης» στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας

Η «Ανοικτή Πόλη» και ο επικεφαλής της, εξέφρασαν με επιτυχία τις προγραμματικές προτάσεις και ιδέες που είχε επεξεργαστεί ο Συνασπισμός για την Αθήνα και τον Δήμο τα προηγούμενα χρόνια και κέρδισαν την εμπιστοσύνη και την ψήφο ενός φάσματος πολιτών και ιδιαίτερα νέων, πέρα από τον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το μεγάλο στοίχημα της «Ανοικτής Πόλης» είναι το να κατορθώσει να διευρύνει τις δυνάμεις της, ώστε να αντιστοιχηθούν με το φάσμα των δημοτών που την στήριξαν στις εκλογές. Για να το επιτύχει χρειάζεται να λειτουργήσει με όρους μιας ανοικτής, αυτοδιοικητικής συσπείρωσης, με κινηματική δράση και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα όργανα του Δήμου.

 Στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, το σχήμα των «Ενεργών Πολιτών» πέρα από τις άλλες δυσκολίες αντιμετώπισε και την αρνητική στάση των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ που – με εξαιρέσεις – δεν το στήριξαν. Η περίπτωση της μεγαλύτερης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της χώρας, μαζί με μια σειρά άλλων σημαντικών αυτοδιοικήσεων όπου δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν ανταγωνιστικά σχήματα ακόμη και όταν ο ΣΥΝ επέλεγε την αυτόνομη κάθοδο, αναδεικνύει τα αντιφατικά συμπεράσματα της συνεργασίας με τις δυνάμεις αυτές στις δημοτικές εκλογές.

Η στήριξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων στον χώρο μας είναι δεδομένη και αυτονόητη, χωρίς ωστόσο να συγχέουμε τον ρόλο και τον χαρακτήρα τους με εκείνους του κόμματος.

Αλεξίου Θανάσης, Γαβαθάς Νάσος, Γεωργάτος Γεράσιμος, Επιτροπάκη Κατερίνα, Ζαχαριάδου Ξανθίπη Καλιπολίτη Δώρα, Κουντούρη Τόρη, Λόντος  Μπάμπης, Μανταίος Κώστας, Παλαιολογόπουλος Δημήτρης, Παπαχελά Νέλλη

-------------------------------------------------------------------

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΤΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Α. Μέλη-Συμμετοχή στην συζήτηση καί τις ψηφοφορίες

Η εκλογή αντιπροσώπων για την συνδιάσκεψη γίνεται από τις ΠΚ.

Οι συνελεύσεις και οι ψηφοφορίες γίνονται στα γραφεία της ΠΚ ή σε δημόσιο χώρο, που γνωστοποιείται έγκαιρα στην ΝΈ.

Οι οργανωτικές καταστάσεις για την συνδιάσκεψη έχουν ως αφετηρία τις οργανωτικές καταστάσεις (καταστάσεις μελών) που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη  Συνδιάσκεψη της Ν.Ε. Α'  Αθήνας (Μάης 2005). Συμπληρώνονται με τα νέα μέλη και αφαιρούνται μόνο περιπτώσεις μελών που δήλωσαν αποχώρηση ή μετακινήθηκαν σε άλλη ΠΚ, ή έχει ανασταλεί η κομματική τους ιδιότητα.

Στην βάση του αριθμού των τελικών καταστάσεων -μετά τις πιθανές συμπληρώσεις και τις πιθανές αφαιρέσεις- θα γίνει ο υπολογισμός του αριθμού των αντιπροσώπων που εκλέγει η κάθε ΠΚ.

Δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας (σημείο 2 του κανονισμού εκλογής) και είναι οικονομικά τακτοποιημένα. Η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων αρχίζει στην ίδια συνεδρίαση που ολοκληρώνονται οι ψηφοφορίες στα κείμενα και μπορεί, είτε να ολοκληρωθεί στην ίδια συνεδρίαση, είτε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα. Το κάθε μέλος του κόμματος μπορεί να συμμετάσχει στην συζήτηση, να θέσει υποψηφιότητα για αντιπρόσωπος και να ψηφίσει για τα κείμενα και τους αντιπροσώπους, μόνο στην ΠΚ που είναι καταγραμμένο.

Β. Εκλογή αντιπροσώπων

α) Εκλογικό μέτρο:

Το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι 1 αντιπρόσωπος ανά 10 εγγεγραμμένα μέλη.

β) Για να ισχύσει ο αριθμός των μελών που δηλώνει η κάθε ΠΚ, οι ψηφίσαντες πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 2/3 του δηλωμένου αριθμού των μελών. Σε περίπτωση που οι ψηφίσαντες είναι λιγότεροι από τα 2/3 του δηλωμένου αριθμού, τότε ο αριθμός των ψηφισάντων προσαυξάνεται κατά 50% και το άθροισμα που προκύπτει είναι ο αριθμός των αποδεκτών για την ΝΕ, μελών. Στη βάση αυτού του αριθμού γίνεται η εκλογή των αντιπροσώπων.

γ) Σε ΠΚ που ο αριθμός των μελών τους είναι μεγαλύτερος των 7 αλλά μικρότερος των 10, εκλέγεται ένας αντιπρόσωπος, εφόσον έχουν ψηφίσει τουλάχιστον 6 μέλη.

δ) Εφ' όσον στην εκλογή συμμετέχουν και εκλεγούν μέλη της απερχόμενης ΝΕ, τότε η ΠΚ στέλνει ως υπεράριθμους, ίσο αριθμό επιλαχόντων. Εάν οι επιλαχόντες είναι μέλη της ΝΕ, εκλέγονται χωρίς όμως να συμπαρασύρουν τους επιλαχόντες.

ε) Για την ποσόστωση των γυναικών, τη δυνατότητα σταυροδοσίας και την ύπαρξη ξεχωριστών ψηφοδελτίων ισχύουν τα σημεία 2, 3 και 4 του κανονισμού εκλογής που υπάρχει στο Καταστατικό του ΣΥΝ.

στ) Εάν ο αριθμός των σταυρών που προκύπτει - από την εφαρμογή του 40% της σταυροδοσίας δεν είναι ακέραιος, μετατρέπεται στον αμέσως μεγαλύτερο αριθμό. Δηλαδή:

1 αντιπρόσωπος->1 σταυρός, 2 αντιπρόσωποι-> 1 σταυρός, 3 αντιπρόσωποι-> 2 σταυροί, 4 αντιπρόσωποι-> 2 σταυροί, 5 αντιπρόσωποι-> 2 σταυροί, 6 αντιπρόσωποι-> 3 σταυροί, 7 αντιπρόσωποι-> 3 σταυροί, 8 αντιπρόσωποι-> 4 σταυροί, 9 αντιπρόσωποι-> 4 σταυροί, 10 αντιπρόσωποι-> 4 σταυροί, 11 αντιπρόσωποι-> 5 σταυροί, 12 αντιπρόσωποι-> 5 σταυροί, 13 αντιπρόσωποι-> 6 σταυροί, 14 αντιπρόσωποι-> 6 σταυροί, 15 αντιπρόσωποι -> 6 σταυροί, 16 αντιπρόσωποι-> 7 σταυροί.

Γ. Εφορευτική Επιτροπή

Σε κάθε ΠΚ, εκλέγεται εφορευτική επιτροπή, η οποία τηρεί την διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων, συμπληρώνει και υπογράφει τα σχετικά πρακτικά, τα οποία αποστέλλει στην ΝΕ, επισυνάπτοντας και τον κατάλογο των μελών.

Μάης, 2007