Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/05/2007

Ενθαρρύνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να υποκατασταθεί η οφειλόμενη στην ανομβρία μείωση παραγωγής των υδροηλεκτρικών σταθμών

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα στον Δημ. Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με την απειλή μείωσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα που η Επιτροπή θεωρεί αναγκαία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρασίας, τονίζει: "Η λειψυδρία και η ξηρασία, οπουδήποτε και αν σημειώνονται, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, επειδή έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες και στους οικονομικούς κλάδους που χρησιμοποιούν και εξαρτώνται από το νερό" και ενημερώνει ότι: "Η Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα ανακοίνωση σχετικά με την λειψυδρία και την ξηρασία, στην οποία θα προτείνεται ένα πρώτο σύνολο δυνατοτήτων άσκησης πολιτικής για την αντιμετώπιση και την άμβλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν από την λειψυδρία και την ξηρασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη συνεχή μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των επιπτώσεων της ξηρασίας, ο κ. Δήμας προκρίνει την υποκατάστασή της με αύξηση άλλων μορφών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. O κ. Επίτροπος εξάλλου υπενθυμίζει ότι στα πλαίσια των πολιτικών της Επιτροπής για ενθάρρυνση της ηλεκτροπαραγωγής με λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση περιλαμβάνεται το ισχύον σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής εντός της Κοινότητας, τίθενται ανώτατα όρια για τις εκπομπές κατά την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα και "οποιαδήποτε πρόσθετη ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα στη νότια Ευρώπη προϋποθέτει ισοδύναμη εξοικονόμηση αλλού".

Ακόμη, στην απάντησή του στον Έλληνα ευρωβουλευτή, υπογραμμίζει τη σημασία της οδηγίας - πλαισίου για τους υδάτινους πόρους, η οποία "διαδραματίζει καίριο ρόλο για την αειφόρο αξιοποίηση των υδάτων, λόγω της μεγάλης ευελιξίας για την ανάπτυξη ειδικών σχεδίων διαχείρισης της ξηρασίας στις λεκάνες απορροής των ποταμών." Σύμφωνα με τον κ. Δήμα  "η οδηγία αυτή θα συντελέσει στην προσαρμογή στην αυξανόμενη λειψυδρία".

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι εναντίον της Ελλάδος έχουν επανειλημμένα κινηθεί διαδικασίες παράβασης για την πλημμελή ενσωμάτωση της οδηγίας αυτής στο εθνικό δίκαιο και τη μη εφαρμογή των διατάξεών της, με πιο πρόσφατη την απόφαση της Επιτροπής της 21ης  Μαρτίου 2007 να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων διότι δεν υπέβαλε τις απαραίτητες αναλύσεις για τις λεκάνες απορροής των ποταμών, τις λίμνες, τα υπόγεια και παράκτια ύδατα, ως όφειλε να είχε πράξει μέχρι το Μάρτιο του 2005.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη παρούσες και επηρεάζουν όλους τους τομείς των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε ό,τι αφορά την ενέργεια, όμως ακόμη και σήμερα που η ορθολογική διαχείριση των υδάτων θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με την κοινοτική νομοθεσία. Η λύση δεν είναι περισσότερος λιγνίτης που συνεπάγεται περισσότερες εκπομπές και παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου, επιβαρύνοντας εντέλει τον Έλληνα φορολογούμενο με πρόστιμα, αλλά ένα πλαίσιο διαχείρισης ενέργειας που θα δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών με σεβασμό στο περιβάλλον για καλύτερη ποιότητα ζωής."

To Γραφείο Τύπου