Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/05/2007

Ανεξέλεγκτες χωματερές σε περιοχές του Νομού Χανίων

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

Σε 15 περιοχές του νομού Χανίων λειτουργούν χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται κοντά σε σπίτια. Αυτό κατέγραψε τριμελής Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας.  Στις σχετικές εκθέσεις που συνέταξε και απέστειλε στην Περιφέρεια Κρήτης η εν λόγω Επιτροπή, επισημαίνει ότι όταν με βάση το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπονται δείκτες υψηλής επικινδυνότητας, θα πρέπει να λαμβάνεται και όποιο άλλο μέτρο κρίνεται αναγκαίο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, αλλά και κάθε μέτρο υγιεινής.

Σύμφωνα δε με σχετικές κοινοτικές οδηγίες, μέχρι 31/12/2008, όλοι οι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων πρέπει να έχουν εξυγιανθεί.

Η ανεξέλεγκτη χρήση των χώρων ως σκουπιδότοπων αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο-, γι' αυτό απαιτείται η εξυγίανσή τους. Η εξυγίανση των χώρων αυτών θα διασφαλίσει όρους υγιεινής και θα συντελέσει στην αντιπυρική προστασία.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να εξυγιανθούν, μέσα στα προβλεπόμενα από τις κοινοτικές οδηγίες όρια, οι 15 χώροι ανεξέλεγκτων χωματερών στο δήμο Χανιών ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής

 2) Έχουν βρεθεί, ταυτόχρονα, τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους της περιοχής και ποιο είναι αυτοί;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης