Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/05/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ.

Την πρόταση Νόμου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών στις πολύτεκνες ανέπτυξαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Φ. κουβέλης και ο Δημ. Στρατούλης μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ.

O Αλ. Αλαβάνος τόνισε: «Οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, νέοι άνεργοι, νέοι με προσωρινή ή μερική απασχόληση, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τη μεγάλη περιστολή του κοινωνικού κράτους. Ανάμεσα στις κατηγορίες αυτές, οι οποίες δεν έχουν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να έχουν, είναι η κατηγορία των τριτέκνων οικογενειών η οποία ζει μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, παίρνοντας υπʼ όψιν το κόστος ζωής, τα προβλήματα στην απασχόληση, τα προβλήματα στους μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την έλλειψη, ουσιαστικά, δωρεάν παιδείας. Με όλα αυτά, στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα των 10 εκ. κατοίκων, εφαρμόζει άτυπα την πολιτική της Κίνας του 1δις. για την απόκτηση μόνο ενός παιδιού. Χρειάζεται να κάνεις μαθηματικούς υπολογισμούς για το πότε θα παντρευτείς, γι αυτό υπάρχει  καθυστέρηση στην ηλικία του γάμου, ή για το πότε και πόσα παιδιά θα κάνεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πήρε την πρωτοβουλία και καταθέτει την Πρόταση Νόμου για την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο Ν 1910/ 1944 που προβλέπει μια σειρά από μέτρα στήριξης των τριτέκνων οικογενειών.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει αυτή την πρόταση νόμου, διότι εναρμονίζεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Πιστεύουμε επίσης, ότι και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν αυτή την  πρωτοβουλία μας  και τους καλούμε να το κάνουν.  Θεωρούμε, παράλληλα με την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης αυτής του Συνασπισμού, ότι είναι ανάγκη να διευρυνθούν τα μέτρα και τα κονδύλια για τους πολυτέκνους, δεδομένου ότι τώρα θα συμπεριλαμβάνεται σʼ αυτούς μια ακόμη κατηγορία.»

Φ. Κουβέλης: «Η τρίτεκνη οικογένεια πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι πολύτεκνη οικογένεια. Και πράγματι, λόγοι κοινωνικής αλληλεγγύης, λόγοι που επιβάλλονται από την οφειλόμενη αλληλεγγύη προς τους τρίτεκνους, όχι μόνο δικαιολογούν αλλά προτρέπουν την ψήφιση της συγκεκριμένη Πρότασης Νόμου που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όσες ρυθμίσεις έγιναν για τους πολύτεκνους βρίσκονται πολύ πίσω από εκείνα που ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί. Συγκεκριμένα,  το επίδομα του τρίτου τέκνου αμφισβητείται με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η πρόβλεψη για απασχόληση και προσλήψεις στο δημόσιο τομέα είναι ανεφάρμοστη, αφού στη  πράξη είναι μηδενική η πιθανότητα πρόσληψης τριτέκνου. Οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί καθώς και οι τρίτεκνοι που προέρχονται από το ιατρικό, νοσηλευτικό, στρατιωτικό προσωπικό και από το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και από άλλες ειδικότητες, δεν περιλαμβάνονται στην προστασία από τις μεταθέσεις, γεγονός που πλήττει αναμφισβήτητα τη συνοχή της τρίτεκνης οικογένειας. Δεν ισχύει η εισαγωγή για τους τρίτεκνους σε στρατιωτικές σχολές ως μια ειδική κατηγορία. Δεν ισχύει και για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς η πρόσληψή τους, όπως ισχύει για τους πολυτέκνους. Χάνονται τα όποια δικαιώματα της τρίτεκνης οικογένειας που προβλέπονται από το Νόμο, αν το μεγαλύτερο παιδί είναι άνω των 25 ετών. Δηλαδή δεν ισχύει η αρχή της ισοβιότητας και στους τρίτεκνους. Και δεν υπάρχει ισόβια σύνταξη για την τρίτεκνη μητέρα.

 Θέλουμε να επισημάνουμε μ τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η πρότασή μας, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τρίτεκνης οικογένειας, θέλει ταυτόχρονα, εκτός από τους λόγους αλληλεγγύης, να αντιμετωπίσει και τα τεράστια δημογραφικά προβλήματα τα οποί απασχολούν την ελληνική κοινωνία και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό. Και σε ότι αφορά στην παραδοσιακή πολύτεκνη οικογένεια, σε καμία περίπτωση εμείς δεν θέλουμε περιορισμό των δικαιωμάτων της. Αντίθετα, υποστηρίζουμε ότι η ένταξη της τρίτεκνης οικογένειας στην πολυτεκνική οικογένεια, πρέπει να σημάνει την ταυτόχρονη υποχρέωση του κράτους, της πολιτείας, να διευρύνει και τα προνομιακά επιδόματα και τις ρυθμίσεις εκείνες που πράγματι θα αντιστοιχούν και προς τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας , αλλά θα αποτελούν και κίνητρο για να υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες. Τέλος, ενισχύοντας την τρίτεκνη οικογένεια, ταυτόχρονα διαμορφώνουμε και συνθήκες κινήτρων να γίνουν οι τρίτεκνες οικογένειες μεγαλύτερες, να γίνουν και με τέσσερα και με πέντε παιδιά.»

Ο Δ. Στρατούλης: «Με αφορμή το άκουσμα ότι ο Συνασπισμός θα καταθέσει πρόταση νόμου για εξομοίωση των τριτέκνων, είχαμε κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες και από τα άλλα δύο κόμματα. Εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης ότι από 1/1/2008 θα δώσει κάποια πράγμα τα στους τρίτεκνους. Αυτά τα οποία υποσχέθηκε χθες και προχθές ο κ. Αλογοσκούφης δεν υλοποιούν την  προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού , ότι οι τρίτεκνοι εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους. Ό,τι έχει δώσει μέχρι τώρα με  το Νόμο του 2006 η ΝΔ, δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις.  

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες, δεν αναφέρεται η ένταξη των τριτέκνων στις πολύτεκνες οικογένειες, παρόλο που έχει μια μεγάλη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Επομένως, είναι μία πρόκληση και στα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί αυτός ο νόμος για να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα αυτό το πρόβλημα.  

Επιπλέον  ο δείκτης γονιμότητα των ελληνίδων σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι 1,28 ανά γυναίκα, ο μικρότερος στην ΕΕ των 15 και 22ος στην ΕΕ των 27, δηλαδή από τις τελευταίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τέλος χρειάζονται και άλλα μέτρα για να στηριχθεί η οικογένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η γονιμότητα είναι τόσο μεγαλύτερη στις ευρωπαϊκές οικογένειες όσο ψηλότερο είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα, όσο ψηλότερη είναι η απασχόληση των γυναικών και όσο μικρότερη είναι η ανεργία. Επομένως χρειάζονται μέτρα κοινωνικής πολιτικής και για την απασχόληση και για την ανεργία  και για την αύξηση των μισθών, για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους αξιοπρεπώς οι τρίτεκνες οικογένειες.»

ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (Πρόεδρος των τριτέκνων οικογενειών Καισαριανής)

«Εμείς, οι 200.000 οικογένειες τριτέκνων που υπάρχουν πανελλαδικά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Συνασπισμό που έσκυψε πάνω στο πρόβλημά μας. Μέχρι τώρα, ό,τι έχει γίνει είναι προεκλογικές εξαγγελίες. Ο Νόμος του 2006 είναι μη εφαρμόσιμος και εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές του εξαγγελίες, ότι οι τρίτεκνοι θα γίνουν πολύτεκνοι. Δεν θέλουμε να μας κρατούν ομήρους προεκλογικά και από τηλεοράσεως να μοιράζουν χρήματα. Θέλουμε να μας δοθούν τα θεσμικά κίνητρα και σε βάθος χρόνου να δοθούν και τα οικονομικά κίνητρα. Γιατί πραγματικά, μια οικογένεια δίτεκνη πολύ εύκολα πάει στα τρία παιδιά όταν έχει και οικονομικά κίνητρα. Τώρα είναι η ευκαιρία, αυτή η πρόταση νόμου να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα- και πιστεύουμε ότι θα ψηφιστεί- και έτσι να καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία της Βουλής ότι θα είναι ίσως η μοναδική πρόταση που ψηφίζεται από όλα τα κόμματα. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι μεγάλο και το γνωρίζουν όλοι  οι πολιτικοί μας, λοιπόν ας  σκύψουν στα προβλήματά μας.»

ΕΡ.  (Γ. Σιδέρης ρ/σ/ SKY) Έχετε κάνει κοστολόγηση, πόσα χρήματα θα χρειαστούν και πώς θα βρεθούν, για να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση;

ΑΠ. (Κουβέλης) Η Πρόταση Νόμου κυρίως αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των θεσμικών ζητημάτων. Σε ότι αφορά επιμέρους επιδόματα ήδη ακούστηκε ότι πρόκειται για 200.000 οικογένειες. Επομένως το κόστος το οποίο μπρεί  να υπολογιστεί δεν είναι μεγάλο, λαμβανόμενου υπ΄ όψιν συγκριτικά ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κόστος με την κυριολεξία του όρου πόταν το μεγαλύτερο κόστος είναι η αποδυνάμωση σε επίπεδο δημογραφικού ζητήματος της ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα αυτό για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

ΕΡ. (Γ.Σιδέρης) Κάνει ο ΟΟΣΑ κάτι τρομερές προτάσεις που θα τις ανακοινώσει μέσω του κ. Αλογοσκούφη για τις εργασιακές σχέσεις, οι πιο άγριες προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΠ. (Αλαβάνος) Η απάντησή μας θα δοθεί στη Γερμανία στο Ροστόκ όπου συμμετέχει μεγάλη αντιπροσωπεία και του Συνασπισμού και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ στη συνάντηση του G8 όπου όπως ξέρετε είναι το επίκεντρο των μέτρων για την κατακρήμνιση του κράτους προνοίας όπου ακόμη υφίσταται.

Η Πρόταση Νόμου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ «Για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο νόμο 1910/1944».

To Γραφείο Τύπου