Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στις 5 Ιουνίου «γιορτάζεται» σε όλο τον κόσμο η «Ημέρα του Περιβάλλοντος». Αμφιβάλλουμε όμως αν  «γιορτάζει» το περιβάλλον, παντού αλλά και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

 Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που είχε συμφωνήσει  υπογράφοντας το Πρωτόκολλο του Κυότο για να καταπολεμηθούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές.

-Ότι εξακολουθούμε να συσσωρεύουμε καθυστερήσεις στην αναγκαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

-Ότι, παράλληλα και σχιζοφρενικά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει άδειες για ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα και λιγνίτη!

-Ότι η ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας επιδεινώνεται συνεχώς.

-Ότι οι προστατευόμενες περιοχές και οι εθνικοί Δρυμοί παραμένουν σχεδιασμοί επί χάρτου, χωρίς ουσιαστικά βήματα προς την ουσιαστική λειτουργία και ανάπτυξη τους.

-Ότι οι χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν με τον τρόπο τους και να απειλούν την ποιότητα ζωής, τα δάση, τη δημόσια υγεία, ενώ οι περιβόητες «λυματολάσπες» δεν έχουν ακόμη αρχίσει να διατίθενται με ασφάλεια.

-Ότι οι δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι εξακολουθούν να υφίστανται τις καταπατήσεις και τις «αξιοποιήσεις», ιδιαίτερα με το πρόσχημα των μεταολυμπιακών χρήσεων.

-Ότι πολλές άλλες πτυχές της περιβαλλοντικής πολιτικής που ορίζονται από το κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην καθημερινή πρακτική, ενώ για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η χώρα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όλα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά μιας περιβαλλοντικής πολιτικής που οδηγεί τη χώρα μας να αποκλίνει ποιοτικά και όχι μόνο ποσοτικά από τον μέσο όρο προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν μέσο όρο που σημαντικές αριστερές και «πράσινες» δυνάμεις στην Ευρώπη θεωρούν ήδη ανεπαρκή !  

Και η κατάσταση εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους :

-Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος δεν κατάφερε να περάσει στο πρώτο γύρο, επίκειται όμως ο δεύτερος μετεκλογικά.

-Οι πολίτες και η τοπική αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν κατά της καταπάτησης της παραλίας, όπως στο Ελληνικό ή στο Μοσχάτο, δεν έχουν όμως ακόμα ακυρωθεί τα προγράμματα που έχουν επίσημα ανακοινωθεί για την «αξιοποίηση» της, για τον ουσιαστικό αποκλεισμό των πολιτών από τη χρήση της.

-Στη Σαντορίνη ακόμη δεν άρχισε η απάντληση των καυσίμων του ναυαγίου, ενώ επικρατεί σιωπή για τις συνέπειες των διαρροών.

-Το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προχωράει και υπόσχεται την διακίνηση εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου από το Αιγαίο, ακόμα και με μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα, την απαγόρευση των οποίων η επίσημη Ελλάδα φρόντισε επιμελώς να αποφύγει στην Ε.Ε....

 Εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε, τόσο γενικά όσο και πολύ συγκεκριμένα, τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όλο τον χρόνο. Και καλούμε την Κυβέρνηση, αν θέλει να δώσει κάποια δείγματα αλλαγής της έως τώρα πολιτικής της, να προχωρήσει σε αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν  αμέσως τώρα :

-Να καθιερώσει ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος , διασπώντας το σημερινό ΥΠΕΧΩΔΕ.

-Να συναινέσει σε  αυξημένες εξουσίες προτάσεων και ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας στην Μόνιμη  Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

-Να δώσει αυστηρές εντολές εφαρμογής της νομοθεσίας για την απρόσκοπτη  πρόσβαση των πολιτών και των ΜΚΟ στην πληροφόρηση σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική, τα «αναπτυξιακά» έργα κλπ.

-Να αποσύρει οριστικά τις προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς το περιβάλλον και τα δάση, και να προχωρήσει σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Αυτά τα ολίγα θα ήταν ένα μικρό μεν αλλά ουσιαστικό δείγμα για μια διαφορετική εξέλιξη, ώστε να μπορούμε ίσως του χρόνου να «γιορτάσουμε» μια λιγότερο θλιβερή Ημέρα Περιβάλλοντος...

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος