Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2007

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο  Πρόεδρος του ΣΥΝ  Αλέκος Αλαβάνος, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τους Θανάση Λεβέντη, βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Τόλιο, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Γιάννη Βασιλείου, Νομαρχιακό Σύμβουλο, Νίκο Τσιαντό, γραμματέα της ΝΕ Δ. Αττικής του ΣΥΝ και Τάκη Κατσούλα, γραμματέα της Π.Κ.  Ελευσίνας του ΣΥΝ, πραγματοποίησε σήμερα  4 Ιουνίου 2007, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, επίσκεψη  στο Θριάσιο Πεδίο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, επισκέφθηκε την παραλιακή ζώνη Ελευσίνας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων καθώς και των παράνομων διαλυτηρίων πλοίων, από τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γιώργο Αμπατζόγλου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Στη συνέχεια συναντήθηκε και συζήτησε με εκπρόσωπους της Επιτροπής κατοίκων κατά των επεκτάσεων ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ και της Επιτροπής για την ανάπλαση της Παραλίας Ελευσίνας, που έθεσαν  το μεγάλο πρόβλημα της συνέχισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.

Τέλος είχε συνάντηση με τον Νομάρχη Δυτ. Αττικής κ. Αργ. Αρκουδάρη και με εκπροσώπους δήμων της Δυτ. Αττικής.

Στη συνέχεια, μιλώντας προς τους τοπικούς παράγοντες, τόνισε  τις εξής

«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επέλεξε σήμερα, παραμονή -και εν όψει- της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον που είναι η 5η Ιουνίου, να επισκεφθεί τη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα την πόλη της Ελευσίνας. Λυπούμαστε που το λέμε αυτό, αλλά πολιτικές ακραία και σκληρά ταξικές έχουν οδηγήσει αυτή την περιοχή να είναι το αποχωρητήριο όλου του λεκανοπεδίου, να είναι νεκροταφείο για ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες, είτε μέσα από τα διαλυτήρια των πλοίων είτε μέσα από την διαμόρφωση χώρων εναπόθεσης βιομηχανικών και τοξικών λυμάτων, και κατάφερε επίσης να αναβιώσει τα Ελευσίνια Μυστήρια!… Διότι είναι μυστήριο, πώς είναι δυνατόν μια παραλιακή παράκτια πόλη όπως η Ελευσίνα, την ίδια στιγμή να είναι ουσιαστικά μια ηπειρωτική πόλη. Δηλαδή οι πολίτες, να μην έχουν σχεδόν καθόλου πρόσβαση στη θάλασσα. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας σήμερα, σε επίπεδο όλης της Αττικής αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις ακτές οι πολίτες, με βάση το ότι σύμφωνα με  το Σύνταγμα, ο αιγιαλός είναι δημόσιο αγαθό. Γι αυτό στηρίζουμε τον πολύ μεγάλο αγώνα που δίνει σήμερα ο Δήμαρχος του Ελληνικού ο Χρ. Κορτζίδης μαζί με την δημοτική αρχή, προκειμένου να πέσουν τα τείχη, και προκειμένου να μπορούν οι νέοι και οι νέες, οι πολίτες όλοι, ανεξάρτητα από εισόδημα, να έχουν ελεύθερη και δωρεά πρόσβαση στις παραλίες και στις ακτές. Ένα θέμα που, όπως είδατε, είναι ανοιχτό και στο χώρο της Ελευσίνας, και γι αυτό εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες και της δημοτικής αρχής και των κινήσεων πολιτών για μια σειρά αιτήματα όπως:

-Nα μεταφερθεί το λιμάνι, να αξιοποιηθεί ο χώρος του ΙΡΙΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, και να μην οικοδομηθεί, να αξιοποιηθεί η μεγάλη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά στον ΚΡΟΝΟ, να μεταφερθούν βιομηχανικές δραστηριότητες όπως του ΤΙΤΑΝΑ και άλλων επιχειρήσεων.

Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρξει μια ακόμη παραπέρα εντατικοποίηση των ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων δίπλα στον αστικό ιστό και δίπλα σε κατοίκους και οικογένειες που ζουν εδώ. Γι αυτό είμαστε αντίθετοι και στην επέκταση των ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία ουσιαστικά ξαναφέρνει ένα σχέδιο το οποίο είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή. Επίσης είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία της ΜΑΝΤΡΕΚΟ, δηλαδή του χώρου συγκέντρωσης βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων. Πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν σχέση με το ότι δεν υπάρχει από την πλευρά των κυβερνήσεων ένα ευρύ περιβαλλοντικό οικολογικό και αναπτυξιακό πλαίσιο και πρόγραμμα για το Θριάσιο Πεδίο αλλά και ότι δεν υπάρχει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη γενικά όλων των δραστηριοτήτων.

Η χώρα μας, δεν έχει ένα σχέδιο για την μείωση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων , για την ανάπτυξη των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, οπότε όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να μην έχουν δημιουργηθεί.  

Συναντήσαμε όμως μέσα σε αυτό το χώρο αχτίδες ελπίδας, μια δημοτική αρχή η οποία έχει μια αντίληψη για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη και για τα μέτωπα τα οποία μπορεί να προωθήσει, κινήσεις πολιτών οι οποίοι είναι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι με μαχητικό τρόπο να προωθήσουν τους στόχους τους. Και εδώ θα ήθελα  να τονίσω τη μεγάλη σημασία των ρήξεων και των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η πυξίδα της ανάπτυξης να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση, όπως μας δείχνει ο σκληρός αγώνας για τις παραλίες, που γίνεται από τον Δήμαρχο του Ελληνικού.

Θα επανέλθουμε με κάθε τρόπο και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για μια ανθρώπινη ζωή και για μια βιώσιμη ανάπτυξη, για ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν, σε αντίθεση με τις άλλες, να εξασφαλίσουν και να δώσουν απαντήσεις και στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της Ελευσίνας που είναι η ανεργία.»

Σημειώνεται ότι τόσο ο Δήμαρχος Ελευσίνας όσο και ο Νομάρχης Δυτ. Αττικής, τόνισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο προφίλ και ένας άλλος χαρακτήρας στην πόλη της Ελευσίνας, με πολεοδομικές ρυθμίσεις και με την αξιοποίηση της βιομηχανικής και αρχαιολογικής του ιστορίας.

To Γραφείο Τύπου