Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2006

Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΣΥΕ

Οι άνεργοι θέλουν δουλειές και όχι δούλεμα

Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΣΥΕ ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του δήλωσε τα εξής:

«Η πραγματική αλήθεια για την ανεργία.

Η αλήθεια για την ανεργία βρίσκεται έξω από τα χαλκευμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΣΥΕ και την γνωρίζουν καλλίτερα απ΄ όλους οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι της χώρας μας και οι οικογένειές τους.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με παραχάραξη των επίσημων ποσοστών της από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ούτε με αντιπολιτευτικές υποκριτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ, που έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τη διόγκωσή της στα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση.

Η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά που ανακοίνωνε η προηγούμενη και εξακολουθεί να ανακοινώνει και η σημερινή κυβέρνηση, γιατί δεν καταμετρούν τους πάνω από 30.000 ανέργους που είναι στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), αλλά και τους 100.000 «κρυφούς» άνεργους, δηλαδή αυτούς που δεν δηλώνονται πουθενά, γιατί έχουν πάνω από 2 χρόνια άνεργοι και δεν καταγράφονται, γιατί δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτε αλλά και δεν επιδοτούνται.

Η πραγματική αλήθεια για τους ανέργους είναι ότι στη χώρα μας διατίθενται τρεις φορές λιγότεροι από την ευρωζώνη δημόσιοι πόροι για την απασχόληση. Επίσης, ότι εξακολουθούν να παίρνουν μόνο για 12 μήνες το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη δηλαδή 46% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (311 ευρώ το μήνα) κατά παράβαση και του ίδιου του νόμου 2224/94, που αναφέρει, ότι δεν μπορεί να υπολείπεται του 66,33% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι η ανεργία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των θέσεων εργασίας κυρίως στον κοινωνικό τομέα (υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια). Με αύξηση των δημοσίων δαπανών για την απασχόληση. Με την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Οι άνεργοι θέλουν δουλειές και όχι δούλεμα.»

To Γραφείο Τύπου