Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2007

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καταδικάζει την προκλητική «επιχείρηση καθαριότητας» εκ μέρους ιδιωτικών συνεργείων του επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού με συνοδεία περιπολικού της Δημοτικής Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σε βάρος των 200 πολυμελών οικογενειών Ρομά αλβανικής καταγωγής που διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες σε οικόπεδα του Δήμου Αθηναίων στο Βοτανικό.

 Επισημαίνουμε ότι η Πολιτεία δεν είχε λάβει καμία απολύτως μέριμνα προκειμένου να συμμορφωθεί προς τις έννομες και διεθνείς υποχρεώσεις της, με το δεδομένο ότι η έξωση ανθρώπων δίχως πρόνοια για τη μετεγκατάσταση τους, συνιστά κατάφωρη παραβίασης τόσο της ελληνικής νομολογίας όσο και διεθνών συνθηκών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξίζει να τονιστεί ότι η απομάκρυνση των Ρομά οφείλεται στα ευρύτερα σχέδια «ανάπλασης» της περιοχής εν όψει κατασκευής γηπέδου και εμπορικών κέντρων. Είναι προφανές ότι για τα εμπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα η αξιοποίηση του κερδοφόρου φιλέτου του Βοτανικού υπερέχει της διασφάλισης του δικαιώματος στη στέγαση και στην αξιοπρεπή διαβίωση των Ρομά. Η στάση όμως της Πολιτείας να παραμελεί συστηματικά τα δικαιώματα των τελευταίων είναι απαράδεκτη, διότι  εκτός από παράνομη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής αναλγησίας και πολιτικής βαρβαρότητας .

Χαρακτηριστική είναι επίσης η αδιαφορία που επέδειξαν για το ζήτημα αυτό η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος της Αθήνας .

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του Συνασπισμού απαιτεί να σταματήσει κάθε επιχείρηση -ιδιωτική ή κρατική- βίαιης έξωσης των Ρομά του Βοτανικού, και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μετεγκατάσταση και την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.ʼ

Τμήμα Δικαιωμάτων