Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με τη σημερινή απόφαση του ECOFIN για έξοδο της Ελλάδας από την Κοινοτική επιτήρηση

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του ECOFIN για έξοδο της Ελλάδας από την Κοινοτική επιτήρηση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η κυβερνητική θριαμβολογία για την έξοδο της χώρας από την Κοινοτική επιτήρηση είναι παραπλανητική και γίνεται για λόγους προεκλογικής κατανάλωσης.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βγήκε από τη μια Κοινοτική επιτήρηση για να εισέλθει σε μια καινούργια και ακόμα σκληρότερη επιτήρηση με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού μέχρι το 2010.

Αυτό σημαίνει νέα βαρύτερη φορολογία για τα λαϊκά στρώματα ενώ η λιτότητα σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες όχι μόνο θα παραταθεί αλλά και θα γίνει ακόμα πιο επώδυνη τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο αφού η χώρα θα υποχρεωθεί να καταβάλει τα επόμενα χρόνια πολύ υψηλότερες εισφορές προς την Κοινότητα και θα έχε απώλειες Κοινοτικών πόρων εξαιτίας της επιδιωκόμενης από την κυβέρνηση αύξησης κατά 25,6% του ΑΕΠ με την απαράδεκτη όσο και αυθαίρετη ενσωμάτωση σʼ αυτό της παραοικονομίας.

Οι επιλογές του ευρωπαϊκού λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς – με τις οποίες συναινούν η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση – συνδιαμορφώνουν ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό πλαίσιο που στρέφεται συνολικά κατά των εργαζομένων της Ευρώπης και έχει βαρύτατο τίμημα για τον ελληνικό λαό.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και μια νέα ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, την Κοινωνική προστασία και την προστασία του Περιβάλλοντος προκειμένού να ακολουθηθούν εναλλακτικές προοδευτικές πολιτικές.

To Γραφείο Τύπου