Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2007

Συνέντευξη του Δημ. Στρατούλη στο ραδιόφωνο του Alpha σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο Ροστόκ ενάντια στους G8

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο Ροστόκ ενάντια στους G8, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΛΦΑ στον Δημήτρη Πετρόπουλο, δήλωσε τα εξής:

«Στη μεγάλη πορεία του Σαββάτου συμμετείχαν περίπου 150 ακτιβιστές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ μεταξύ των οποίων μέλη και στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Στην κινητοποίηση του Σαββάτου με κεντρικό σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» συμμετείχαν 80.000 διαδηλωτές απʼ όλο τον κόσμο.

Επειδή είχα την τύχη να είμαι στη διαδήλωση του Σαββάτου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι οι δύο προσυγκεντρώσεις που συνέκλειναν στην  τελική μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι του Ροστόκ ήταν απολύτως ειρηνικές, πολύχρωμες και μαζικές.

Για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν προς το τέλος της κινητοποίησης με εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες την αποκλειστική ευθύνη έχει η Γερμανική αστυνομία.

Οι κύριες συγκρούσεις άρχισαν όταν μια διμοιρία πάνοπλων αστυνομικών με σκυλιά προσπάθησε να μπει μέσα στην πορεία για να συλλάβει ομάδα διαδηλωτών. Καθʼ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης η γερμανική αστυνομία είχε δημιουργήσει κλίμα φόβου στους διαδηλωτές με συνεχείς διεμβολισμούς τους, με απαγορεύσεις, με υπεριπτάμενα ελικόπτερα, με άρση της συνθήκης του Σέγκεν για διαδηλωτές στα σύνορα, με προληπτικές συλλήψεις και ελέγχους κλπ. Επίσης, υπήρχαν και τμήματα αστυνομικών από το Βερολίνο και το Αμβούργο που έδειχναν πολύ μεγαλύτερη επιθετικότητα στους διαδηλωτές από την αστυνομία του Ροστόκ και προκαλούσαν συχνά επεισόδια.

Βέβαια τα κυρίαρχα πλανητικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μόνο επεισόδια από την κινητοποίηση του Σαββάτου και όχι το σημαντικό γεγονός ότι ήρθαν 80.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, για να διαδηλώσουν ενάντια στις καταστροφικές για το κλίμα, για τα δικαιώματα, για την εργασία, αποφάσεις των 8 αυτοχρησθέντων αφεντικών του πλανήτη και για να προβάλουν τα συνθήματά τους και τους στόχους τους για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός.

Από τους 150 ακτιβιστές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ παρέμειναν στο Ροστόκ περίπου 100, που θα συμμετάσχουν αύριο και μεθαύριο στα μαζικά μπλόκα των διαδηλωτών γύρω από το αεροδρόμιο στο οποίο θα έλθουν οι 8 ηγέτες των G8 και το πολιτικό προσωπικό τους. Οι εκδηλώσεις της αντισυνόδου των G8 ολοκληρώνονται με νέα μεγάλη διαδήλωση στο Ροστόκ την Παρασκευή.

To Γραφείο Τύπου