Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/06/2007

Παγκόσμια απειλή η «αντιπυραυλική ασπίδα»

Ομιλία Πάνου Τριγάζη στην αντι-σύνοδο του Ροστόκ

Οι κίνδυνοι από την «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και την δημιουργία βάσεων της στην Ευρώπη ήταν το θέμα εργαστηρίου που οργάνωσε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πλαίσιο της αντι-συνόδου του Ροστόκ.

Μεταξύ των εισηγητών ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, που τόνισε:

Πρόκειται για την αναβίωση του «πολέμου των άστρων» του Προέδρου Ρέηγκαν. Εχει ήδη θέσει σε κίνηση ένα νέο γύρο πυρηνικών εξοπλισμών. Δεν προστατεύει την Ευρώπη, την σπρώχνει σε νέο διχασμό. Υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους ότι η θέση τους είναι κάτω από την ατλαντική ομπρέλα. Τροφοδοτεί τον μιλιταρισμό διεθνώς, που στοιχίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στον κόσμο ετησίως σε στρατιωτικές δαπάνες. Ένας νέος ψυχρός πόλεμος είναι «προ των πυλών», δεν θα είναι όμως ίδιος με τον προηγούμενο γιατί δεν υπάρχει σήμερα διπολισμός.

Η απειλή είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια. Ο αγώνας κατά του πολέμου, του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού είναι στην καρδιά όλων των αγώνων για έναν διαφορετικό κόσμο.

Οι αριστερές δυνάμεις, τα κινήματα, όλοι οι φιλειρηνικοί άνθρωποι οφείλουν να κινητοποιηθούν κατά της «αντιπυραυλικής ασπίδας». Προτείνουμε οι φετεινές εκδηλώσεις μνήμης της Χιροσίμα να έχουν αιχμή τους αυτό το ζήτημα. Η αντίθεση μας να συνοδεύεται με την απαίτηση για επιστροφή στο δρόμο του πυρηνικού αφοπλισμού. Για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ειρήνης και ασφάλειας, μέσω μιάς νέας σχέσης ΕΕ-Ρωσίας και για κατάργηση του ΝΑΤΟ.

Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι μέσα άμυνας και η μόνη άμυνα απέναντι τους είναι η κατάργηση τους. Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να συναισθανθούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να πουν όχι στον πόλεμο των άστρων του Μπους.

To Γραφείο Τύπου