Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/06/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη για τη νέα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 4% - ενώ πιθανολογείται περαιτέρω αύξησή του εντός του έτους- καταδεικνύει ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση την κυβερνούν και την κατευθύνουν οι Τραπεζίτες ερήμην των λαών, ακόμα και των αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Η νέα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων συνεχίζει τη σχετική κούρσα που ξεκίνησε η ΕΚΤ εδώ και ενάμιση χρόνο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται στο ίδιο διάστημα οι δόσεις για όσους έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου μέχρι 20%.

Μιλάμε για μια απόφαση της ΕΚΤ που όχι μόνο γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προγραμματισμούς, αλλά και πλήττει γενικότερα τις αναπτυξιακές προοπτικές και τις προοπτικές απασχόλησης στην Ευρώπη και

την Ελλάδα.

Είναι θλιβερό ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε από τους πρώτους να χειροκροτήσει την νέα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, παραγνωρίζοντας τις αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές συνέπειές της.

Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να αλλάξει ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της ΕΚΤ και της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης πρέπει να τεθεί υπό άμεσο πολιτικό έλεγχο και να διαμορφώνεται με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη και όχι αποκλειστικά  την ψευδεπίγραφη καταπολέμηση του πληθωρισμού, όπως επιβάλλουν τα κυρίαρχα μονεταριστικά νεοφιλελεύθερα δόγματα, στα οποία συναινούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

To Γραφείο Τύπου