Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/06/2007

Ευρωβουλευτές από ένα ευρύ φάσμα στηρίζουν τον αγώνα του Χρ. Κορτζίδη

Ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη για συλλογή υπογραφών υποστήριξης του αγώνα του Δημάρχου Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος συνεχίζει για τρίτη εβδομάδα την απεργία πείνας με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από όλους τους πολίτες.

Το κείμενο συμπαράστασης των Ευρωβουλευτών έχει ως εξής:

"Ο Δήμαρχος Ελληνικού, ενός παραλιακού Δήμου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας βρίσκεται από τις 18 Μαΐου 2007 σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, την ελεύθερη δηλαδή πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού, ενός δημόσιου χώρου, από όλους τους πολίτες.

Η πράξη του αυτή που έχει ήδη ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, φορείς της αυτοδιοίκησης, συνδικάτα και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει ευρύτερη πανευρωπαϊκή διάσταση και αφορά στον ευρύτερο αγώνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε αυτόν τον αγώνα. Ελπίζουμε η λύση να δοθεί άμεσα και να αποτελέσει προηγούμενο για να πέσουν τα συρματοπλέγματα και στις τόσες άλλες παραλίες όπου παρανόμως ένα δημόσιο αγαθό έχει εκχωρηθεί πλήρως και αποκλειστικά στα ιδιωτικά συμφέροντα"

Το κείμενο έχουν ήδη υπογράψει οι παρακάτω:

Αδάμος Αδάμου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Κύπρος)

Σταύρος Αρναουτάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα)

Σάρα Βάγκενκνεχτ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία)

Φρανσίς Βυρτς (Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γαλλία)

Ουμπέρτο Γκουϊντόνι (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ιταλία)

Σταύρος Λαμπρινίδης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα)

Καρτίκα Λίοταρντ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ολλανδία)

Έρικ Μέιχερ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ολλανδία),

Ρομπέρτο Μουζάκιο (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ιταλία)

Κατερίνα Μπατζελή (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) και

Κρις Ντέηβις (Φιλελεύθεροι, Ηνωμένο Βασίλειο)

Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ελλάδα)

Νικόλαος Σηφουνάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα)

Καρλ Σλύτερ (Πράσινοι, Σουηδία),

Ευαγγελία Τσαμπάζη (Σοσιαλιστές, Ελλάδα)

Μαργκρέτε Ώκεν (Πράσινοι, Δανία)

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο, παρ' ότι τους προτάθηκε από τις 31 Μαΐου, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Η παρατεταμένη απεργία πείνας και ο κίνδυνος σοβαρού κλονισμού της υγείας του Δημάρχου Ελληνικού  Χρήστου Κορτζίδη ο οποίος χρησιμοποιεί το έσχατο αυτό μέσο για να διεκδικήσει αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα, μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση, κινητοποίησε όμως  πολλούς Ευρωβουλευτές, από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

Ελπίζω και οι υπόλοιποι Έλληνες συνάδελφοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, που ήδη στηρίζεται με ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα από την ΤΕΔΚΝΑ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο, πολλούς Δήμους και Συνδικάτα...

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οφείλουν να επέμβουν άμεσα για να βρεθεί μια λύση, τόσο για το Ελληνικό όσο και όλες τις άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών."

To Γραφείο Τύπου