Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/06/2007

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΚΟΡΤΖΙΔΗ»

Τον λόγο επί του Κανονισμού ζήτησε ο Αλ. Αλαβάνος, όταν ανακοινώθηκε από το Προεδρείο της Βουλής ότι η επίκαιρη ερώτησή του για την απεργία πείνας του Δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη «δεν έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη», επειδή ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μπορούσε να παρευρεθεί.

 Ο Αλ. Αλαβάνος, παίρνοντας τον λόγο,  τόνισε: «Έχω θέσει μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Έχει σχέση με τις κινητοποιήσεις του Ελληνικού και κυρίως έχει σχέση με την υγεία του Δημάρχου Ελληνικού, ο οποίος είναι στην 22η ημέρα απεργίας πείνας.»

O Προεδρεύων κ. Ι. Τραγάκης τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, επί του Κανονισμού έχετε μόνο το δικαίωμα να πάρετε το λόγο, διότι η επίκαιρη ερώτησή σας δεν έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του δελτίου επίκαιρων ερωτήσεων της σημερινής ημέρας. Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, η επίκαιρη ερώτησή σας απευθύνεται μεν προς τον κύριο Πρωθυπουργό, αφορά δε τον Υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Γνωρίζετε ότι αυτή την εβδομάδα ο κ. Υπουργός δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε στη δική σας ερώτηση αλλά ούτε και σε άλλη ερώτηση η οποία απευθύνετο προς τον κ. Πρωθυπουργό αλλά αφορούσε κι αυτή αντικείμενο του Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.»

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Η ερώτηση απευθύνεται κατ΄ αρχήν στον Πρωθυπουργό. Το αν έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης ένας Δήμαρχος, επειδή ζητάει την εφαρμογή του Συντάγματος, είναι ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Αλλά και αυτό που μου είπατε, ότι θα μπορούσε να έρθει ο Υπουργός Χωροταξίας, αλλά δεν μπορεί τώρα, θα σας έλεγα ότι ειδικά το θέμα του Ελληνικού είναι κατά κύριο λόγο θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, διότι εκεί είναι το Κέντρο Νεότητας «Άγιος Κοσμάς» το οποίο ανήκει στην εποπτεία και την πολιτική διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Επομένως θα έλεγα ότι αυτά δυστυχώς είναι προσχήματα και δικαιολογίες.

Θέλω δύο σημεία να πω. Πρώτον, ότι γίνεται ρουτίνα η μη εμφάνιση και η αλαζονεία του Πρωθυπουργού απέναντι στο Κοινοβούλιο. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Να γίνει ρουτίνα και να πούμε «έτσι είναι». Εμείς, ως Αριστερά, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα το υπενθυμίζουμε και θα αντιδράσουμε στη ρουτίνα.

Δεύτερον, δεν μπορεί, την στιγμή που δεκάδες ευρωβουλευτές έχουν κινητοποιηθεί υπέρ του Δημάρχου, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να σιωπά. Θα έλεγα ότι ηθικά είναι ανεπίτρεπτο.»