Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/06/2007

Π. ΤΡΙΓΑΖΗΣ: Να καταργηθεί το άτυπο παγκόσμιο διευθυντήριο της G8

Επιστρέφοντας από το Ροστόκ, όπου συμμετείχε στην «αντι-σύνοδο» των κινημάτων, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

« Η σύνοδος της ομάδας G8 δικαιολόγησε τις ανησυχίες των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που επί μια εβδομάδα μετέτρεψαν το Ροστόκ σε πρωτεύουσα της άλλης Ευρώπης. Καμία ουσιαστική δέσμευση δεν ανέλαβαν οι «8 μεγάλοι» για τα πιεστικά προβλήματα του πλανήτη, τα οποία επιδεινώνονται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Άλλωστε,  η πείρα δείχνει ότι δεν τηρούνται ούτε οι περιορισμένες υποσχέσεις, όπως συνέβη με την υπόσχεση της προ 2ετίας συνόδου στη Σκωτία για βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αφρική.

Κατά τη γνώμη της αριστεράς, το άτυπο παγκόσμιο «διευθυντήριο» των G8 πρέπει να καταργηθεί. Τα προβλήματα της ανθρωπότητας χρειάζονται την ισότιμη παγκόσμια συνεργασία, την οποία μπορεί να υπηρετήσει μόνο ένας αναβαθμισμένος ΟΗΕ με τις 192 χώρες-μέλη του. Δεν μπορεί η G8, που εκπροσωπεί μόλις το 13,6% του πληθυσμού της γης και αντλεί το ρόλο της από την διαιώνιση των παγκόσμιων ανισοτήτων.

Χαιρετίζουμε το πολύμορφο «κίνημα των κινημάτων» που έδωσε το «παρών» στο Ροστόκ, διαδηλώνοντας αλλά και συζητώντας εναλλακτικές προτάσεις στο πλαίσιο της «αντι-συνόδου», με αξιόλογη παρουσία και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, με πολλούς νεολαίους ακτιβιστές, που έδειξαν ξεχωριστή αγωνιστικότητα και δεν κάμφθηκαν από την πρωτοφανή αστυνομοκρατία.

Ένα από τα κύρια συνθήματα της αντι-συνόδου στο Ροστόκ ήταν “TINA IS DEAD”, δηλαδή «Η ΤΙΝΑ είναι νεκρή». «ΤΙΝΑ» είναι η συντομογραφία της Θατσερικής θέσης «There Is No Alternative”, που σημαίνει «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Η θέση αυτή διαψεύδεται από τις εξελίξεις. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

Αλληλεγγύη στον Κορτζίδη από Γερμανούς αριστερούς και πράσινους

Ευρύτατη ήταν η αλληλεγγύη της «αντι-συνόδου» στον απεργό πείνας Δήμαρχο του Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη, για την οποία ενημέρωναν στις συζητήσεις και συναντήσεις τους τα μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΝ Π.Τριγάζης, Ν.Θεοδωρακοπούλου και Λ.Δουδούμη έκαναν πολλές επαφές με στελέχη της Γερμανικής Αριστεράς και των Πράσινων, ζητώντας τη διεθνή αλληλεγγύη στον αγώνα του Δημάρχου Ελληνικού για ελεύθερες παραλίες. Σε απάντηση, ο βουλευτής και εκ των κορυφαίων στελεχών του PDS Βόλφγκανγκ Γκέρκε ενημέρωσε αμέσως για το θέμα τους δημάρχους του κόμματος του. Την αλληλεγγύη της εξέφρασε και η Πρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας Κλώντια Ροτ, την οποία συνάντησε και ενημέρωσε εκτενώς ο Πάνος Τριγάζης.

To Γραφείο Τύπου