Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/06/2007

Αδύναμη και κενή περιεχομένου η δήλωση των G8 για τις κλιματικές αλλαγές

Δημ. Παπαδημούλης: "Πότε επιτέλους ο Μπους θα αναλάβει τις ευθύνες του ενάντια στις κλιματικές αλλαγές;"

Χθες το απόγευμα οι ηγέτες των οχτώ ισχυρότερων χωρών υπογράμμισαν στην Δήλωση Κορυφής τους ότι "θα λάβουν σοβαρά υπόψιν" τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και του Καναδά για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το ήμισυ μέχρι το 2050. Στα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης προσμετράται η πολιτική εντολή που δόθηκε για την έναρξη του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων στο Μπαλί τον ερχόμενο Δεκέμβριο για την μετά το Κυότο εποχή. Η χθεσινή δήλωση όμως είναι αδύναμη και κενή περιεχομένου, μιας και δεν τίθενται καθαρά δεσμευτικοί στόχοι. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναλάβουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές. Εξάλλου, αν και υπογραμμίσθηκε η βούληση συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για οικονομική στήριξή τους.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, συντονιστής της  Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην προσωρινή Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κλιματικές αλλαγές και οι  Ρομπέρτο Μουζάκιο (Ιταλία) και Γιενς Χολμ (Σουηδία), τακτικά μέλη της ίδιας Επιτροπής, ευρωβουλευτές της ΕΕΑ,  τόνισαν:

 «Για άλλη μια φορά οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτυχαν να δώσουν στους πολίτες αυτό που απαιτούσαν. Προσπαθούν να απεικονίσουν τη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των G8 σχετικά με το κλίμα ως μια πολύ σημαντική συμφωνία. Αυτό είναι κοροϊδία. Δεν χρειαζόμαστε άλλες δηλώσεις χωρίς δεσμεύσεις. Έχουμε ήδη αρκετές. Δεν χρειαζόμαστε μια τέτοια αποδοχή, για λόγους αισθητικής, από τη κυβέρνηση Μπους. Αυτό που χρειαζόμαστε, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε, είναι δεσμευτικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα σε συνδυασμό με  συγκεκριμένες ενέργειες. Μακριά από τα πρωτοσέλιδα, η κυβέρνηση Μπους θα συνεχίσει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να  εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να εκτροχιάσει τις διεθνείς δράσεις για τις κλιματικές αλλαγές. Πότε επιτέλους ο Πρόεδρος Μπους θα αναλάβει τις ευθύνες του στην πάλη ενάντια στην αλλαγή του κλίματος και θα υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο;»

To Γραφείο Τύπου