Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/09/2005

Μετέωροι οι στόχοι του ΟΗΕ

Χωρίς την κινητοποίηση των λαών και την αλλαγή των συσχετισμών

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ στην Ν.Υόρκη. Δεν έθιξε τα κεκτημένα των μεγάλων και δεν πήρε αποφάσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του παγκόσμιου οργανισμού. Αφησε μετέωρους τους «στόχους της χιλιετίας», ιδιαίτερα εκείνους της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας στον κόσμο, χωρίς δεσμεύσεις από την πλευρά των πλούσιων χωρών για τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή τους. Δεν επαναβεβαίωσε τους στόχους του ΟΗΕ για τον πυρηνικό αφοπλισμό, καθιστώντας εντελώς αναξιόπιστες τις διακηρύξεις περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για τη συνέχιση της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών στο θέμα αυτό.

Βαρύνονται για τα αποτελέσματα αυτά οι κυβερνήσεις πολλών χωρών, κυρίως όμως η κυβέρνηση Μπους που κατέβαλε κάθε προσπάθεια δια του περιβόητου κ.Μπόλτον για ένα γενικόλογο ντοκουμέντο χωρίς αναφορές σε βασικούς στόχους και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μακριά και από τις ανεπαρκείς και συμβιβαστικές προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Δυστυχώς, η κρίση αξιοπιστίας του ΟΗΕ θα συνεχιστεί. Και μόνο με την παγκόσμια κινητοποίηση των λαών και την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών υπάρχει ελπίδα ότι θα εκδημοκρατιστεί και θα αναβαθμιστεί, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο του ως φορέας της ισότιμης παγκόσμιας συνεργασίας και εγγυητής μιας σταθερής ειρήνης με δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του και θα εισηγηθεί ένα σχέδιο δράσης και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στην Αθήνα του 1ου Συνεδρίου του στις 29 - 30 Οκτωβρίου 2005».

To Γραφείο Τύπου