Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/06/2007

Υιοθετήθηκε η γνωμοδότηση Παπαδημούλη για τα δικαιώματα του παιδιού

Έμφαση στην εξάλειψη της παιδικής φτώχιας και την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας

Σχεδόν ομόφωνα  με 36 ψήφοι υπέρ και μία αποχή υιοθέτησε η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού.

Με την γνωμοδότηση του Έλληνα ευρωβουλευτή υπογραμμίζονται σημαντικά θέματα, όπως:

•    Η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών στην πρόληψη και εξάλειψη της παιδικής φτώχειας, τη στιγμή που ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας.

•    Η εξασφάλιση ότι όλες οι πολιτικές, τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και ΕΕ, πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας κάθε μορφής, με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων συμβάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και της UNICEF.

•    Η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη την πολυμορφία των παιδιών και τις διαφορετικές ανάγκες τους.

•    H αντιμετώπιση της πολυδιάστατης φύσης της παιδικής φτώχειας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ευημερία των παιδιών και όχι μόνο στενά οικονομικά κριτήρια.

Η γνωμοδότηση Παπαδημούλη αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Πρόκειται για ένα θετικό βήμα για τα δικαιώματα των παιδιών. Προτείνουμε ελάχιστα πρότυπα και σαφείς στόχους βάσει των οποίων  πρέπει να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούνται επειγόντως στόχοι, όροι, πολιτικές και χρονοδιάγραμμα σε σημαντικά ζητήματα όπως η παιδική εργασία, η μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τα αφορούν και η εξάλειψη της παιδικής φτώχιας. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί για να μετατραπούν οι διακηρύξεις σε πρακτικά μέτρα."

To Γραφείο Τύπου