Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/06/2007

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ σχετικά με την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στη Λάρισα για τα Αγροτικά

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος σε θέματα αγροτικής πολιτικής, μιλώντας στο «Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας», σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο τοπικό συνέδριο για τα αγροτικά, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ομιλία του κ. Πρωθυπουργού, θύμιζε προεκλογική ομιλία του 2004, λες και δεν έχουν περάσει 3½ χρόνια, διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Κολακευτικά λόγια για τους αγρότες με άφθονα «θα», τα οποία ωστόσο σήμερα είναι «μακράν της πραγματικότητας». Ο κ. Πρωθυπουργός ενώ παραδέχεται τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος σταματάει στο 2004. Για το διάστημα 2004-2007 με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, την περικοπή ενισχύσεων και μείωση της παραγωγής σε βασικές καλλιέργειες δεν είπε τίποτα. Επισημαίνει την απώλεια κοινοτικών πόρων (πρόστιμα κακοδιαχείρισης), ωστόσο περιορίζεται και πάλι ως το 2004. Για το 2005 και 2006 (πρόστιμα 191 εκατ.? και 248 εκατ. ? αντίστοιχα) δεν γίνεται καμία αναφορά. Αποσιωπά ότι η Ελλάδα το 2006 πήρε τα πρωτεία της κακοδιαχείρισης (τα υψηλότερα πρόστιμα από όλες τις χώρες της ΕΕ). Επίσης προβάλλει ως επίτευγμα τις διαπραγματεύσεις στα «μεσογειακά προϊόντα», θέλοντας να καλύψει την πολιτική παθητικής προσαρμογής στις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ (η Ισπανία δεν ψήφισε τις ρυθμίσεις για το βαμβάκι, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και σύντομα θα γίνει επανεξέταση των ρυθμίσεων). Δεν είπε επίσης τίποτε για τις αρνητικές συνέπειες στον τομέα των τεύτλων-ζάχαρης (έκλεισαν δύο ζαχαρουργεία), καθώς για τις αλλαγές στην ΚΟΑ κρασιού και οπωροκηπευτικών. Τέλος ακόμα και για την υπόσχεση αύξησης των αγροτικών συντάξεων από 220-33- σε μια τετραετία (25? το χρόνο) βρίσκεται έκθετος, αφού το ύψος τους είναι μόλις 277?, ενώ για το τέλος της επόμενης τετραετίας υπόσχεται πολλά!!

Δυστυχώς οι ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και η ασκούμενη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών. Μεγάλες ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ που αποδέχτηκε τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και στήριξε την ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή.

Για τον ΣΥΝ η αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα απαιτεί ριζοσπαστική αλλαγή της ΚΑΠ (ανακατανομή ενισχύσεων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών, στήριξη των μεσογειακών προϊόντων και αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη). Επίσης χρειάζεται ριζική στροφή στην ασκούμενη πολιτική, με επεξεργασία προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, με μείωση κόστους παραγωγής (κυρίως έλεγχος ανατιμήσεων στα αγρο-εφόδια), κλείσιμο ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή (με καταπολέμηση «καρτέλ» στην επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων), στήριξη ποιοτικών προϊόντων και απαγόρευση μεταλλαγμένων, αναζωογόνηση των συνεταιρισμών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας, παροχή ειδικών κινήτρων εγκατάστασης νέων αγροτών και αύξηση της απασχόλησης με αύξηση αγροτικών συντάξεων που να προσεγγίζουν τις κατώτατες συντάξεις ΙΚΑ, κα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση όλων των παραπάνω, είναι η ανάπτυξη ενός ενωτικού ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος, για υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και της οικογενειακής γεωργίας και συντονισμός δράσης τους με αντίστοιχα κινήματα στις χώρες της ΕΕ.

To Γραφείο Τύπου