Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/06/2007

Υπό κατάρρευση ο μιναρές στο Ρέθυμνο Κρήτης

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Στο Ρέθυμνο Κρήτης βρίσκεται το τζαμί Νερατζέ με τον ψηλότερο μιναρέ ο οποίος χτίστηκε το 1890. Το τζαμί ήταν το μεγαλύτερο και το πλουσιότερο του Ρεθύμνου, κι ο μιναρές του σχεδιάστηκε για ν' αντανακλά αυτό του το μεγαλείο. Σήμερα το εν λόγω κτίριο, εκτός του ότι αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο, είναι το κέντρο των περισσότερων εκδηλώσεων στην πόλη του Ρεθύμνου.

Με το σεισμό του 2005, ο μιναρές υπέστη ζημιές και επειδή υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης τοποθετήθηκε ειδική κατασκευή υποστύλωσης με σκαλωσιές. Δυόμισι χρόνια μετά οι σκαλωσιές βρίσκονται ακόμη στη θέση τους και οι διαδικασίες χρηματοδότησης δεν έχουν προχωρήσει παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ότι επρόκειτο για προσωρινή λύση. Δεδομένου μάλιστα ότι η επινοικίαση είχε γίνει για δύο χρόνια, υποσχέθηκαν ότι μέχρι τότε θα υπάρξει λύση.

Επιπλέον, το εσωτερικό του κτιρίου παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων και στον προθάλαμο οι τοίχοι είναι ξεφτισμένοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα "Νέα Κρήτη"(28/5/2007), η εγκατάλειψη του ιστορικού αυτού μνημείου από την πολιτεία προκαλεί απογοήτευση σ΄ όσους το επισκέπτονται.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο κ υπουργός:

1)    Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία χρηματοδότησης αναστήλωσης του μιναρέ του Ρεθύμνου;

2)    Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες αποκατάστασης του μιναρέ και τις επισκευές στο εσωτερικό του κτιρίου  και ποιο είναι αυτό;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης