Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/06/2007

Συνάντηση Αλαβάνου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Βενεζουέλα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος μαζί με τους Π. Τριγάζη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ , Κ. Ήσυχο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και Γ. Μπουρνού, υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της Νεολαίας του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Μπολιβαρινής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κ. Rodrigo Chaves Samudio .

Μετά την διεξοδική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, έγιναν δηλώσεις.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλα, κ. Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούντιο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επισκέπτεται την Ελλάδα και που είχαμε αυτή την επαφή, ως κόμμα της Αριστεράς.

Κατά τη γνώμη μας, αυτά που γίνονται στην Μπολιβαρινή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, δείχνουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, ότι ο νόμος του Μπους δεν είναι νόμος του Θεού, ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν από τους λαούς και όχι από τις πολυεθνικές, και ότι ο δρόμος για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό δεν είναι κλειστός.

Με αυτή την έννοια εκφράζουμε την υποστήριξη και τη συμπαράσταση μας στις προσπάθειες της Βενεζουέλα, για να ανοίξει έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης ο οποίος είναι χρήσιμος για όλο τον κόσμο, και να αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ οι οποίες ανάμεσα στα άλλα, θέλουν να περιορίσουν τις ελευθερίες και τη δημοκρατία μέσα σ΄ αυτή τη χώρα. Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Βενεζουέλα θα αναπτυχθούν. Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας θα αναβαθμιστούν μετά τη σημερινή μας συνάντηση.»

ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ ΣΑΜΟΥΝΤΙΟ: «Η Λατιν. Αμερική, η Καραϊβική και η Βενεζουέλα, ξαναχτίζουν σήμερα το δρόμο που είχαν χάσει, ξαναχτίζουν και ξαναβρίσκουν την ιστορική τους μνήμη, ξανακερδίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης, ξανακερδίζουν την ανεξαρτησία τους. Τα τελευταία 200 χρόνια παρόλο που ήταν μια ανεξάρτητη χώρα που είχε κερδίσει την ελευθερία της από την ισπανική αυτοκρατορία, ξαναβρέθηκε κάτω από τις επιταγές των ΗΠΑ και σήμερα βρίσκεται σε ένα δρόμο ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης. Στη Λατ. Αμερική φυτεύτηκε η μιζέρια και η αδικία για πάρα πολλούς αιώνες. Δεν μπορεί ένα τείχος που θα διαπεράσει τα σύνορα του Μεξικού και των ΗΠΑ να κλείσει τις ιδέες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που θα ξαναφυτευθούν στις καρδιές και στις συνειδήσεις των λαών της Λατ. Αμερικής. Η κοινωνική αδικία μπορεί να ηττηθεί με αγώνες για τη δημοκρατία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την αξιοπρέπεια που πρέπει να ξανακερδίσουν οι λαοί μας. Και γι αυτό στη Βενεζουέλα, στη Λατ. Αμερική στην Καραϊβική, έχουμε την πάλη και τον αγώνα για τα δικαιώματα στη στέγη, τη μόρφωση, την αγροτική μεταρρύθμιση, τα δικαιώματα των λαών που πρέπει να ξαναβρεθούν  στο προσκήνιο.

Και για αυτό το λόγο η Λατ. Αμερική βγαίνει από τη γωνία της απομόνωσης και του αποκλεισμού στις διεθνείς σχέσεις, ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας με τους λαούς και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής σε επωφελή και ισότιμη βάση για τους λαούς μας. Και γι αυτό το λόγο ήρθαμε στην Ελλάδα, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας σας, συζητήσαμε αυτά τα θέματα, συζητήσαμε με πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, όπως σήμερα που συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού και γι αυτό το λόγο συζητήσαμε με το ΣΥΝ θέματα που αφορούν τους δύο λαούς, όπως είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ελληνοβενεζουελάνων στη χώρα μας, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τα κοινωνικά κινήματα που καλούνται να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο για ένα διαφορετικό κόσμο.

Αυτή η συνάντηση σήμερα είχε δύο συγκεκριμένα πολύ θετικά αποτελέσματα. Να έχουμε έναν μηχανισμό απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των δύο χώρων της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς ώστε ο ελληνικός λαός να έχει μια ουσιαστική και αντικειμενική πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στη χώρα μας και στην ήπειρο που πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο δεν μεταδίδουν. Είναι ένας αγώνας κατά βάση αντιιμπεριαλιστικός και θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα και την επίγνωση να κατανοήσει βαθύτερα γιατί αυτή η σχέση είναι αναγκαία. Είμαστε μια χώρα κι ένας λαός που η βασική του διακήρυξη σήμερα είναι ότι είμαστε ενάντια στον πόλεμο και στο δόγμα του διαρκούς πολέμου και ότι αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο. Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο που παρουσιάζεται σήμερα η τρομοκρατία γιατί η τρομοκρατία έχει δύο όψεις: Ενώ έχουμε τη διακήρυξη πολέμων σε βάρος λαών και κυβερνήσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου στο όνομα της προστασίας των λαών από την τρομοκρατία, έχουμε την περίπτωση του γνωστού τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες ο οποίος απολαμβάνει πλήρη ελευθερία και προστασία από τις ΗΠΑ, ένας διαβόητος τρομοκράτης γνωστός για τις πράξεις του σε όλη τη Λατ. Αμερική. Δεν υπάρχει καλός και κακός τρομοκράτης. Ο τρομοκράτης, ως αντίληψη και ως ενέργεια, είναι κάτι ενιαίο, και γι αυτό δεν μπορούμε να έχουμε δύο λογικές.  

Το δεύτερο σημείο της συνάντησής μας που είναι πολύ σημαντικό είναι η απευθείας συνεργασία σε διάφορα θέματα ιδιαίτερα παραγωγικά κι ελπιδοφόρα για τις δύο οργανώσεις και τα δύο κόμματα. Ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις αλλά και τους δυο λαούς μπορεί να υπάρξει μια ευρεία συνεργασία σε θέματα κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής, τεχνολογικής ουσίας που μπορεί να μας βοηθήσει ιδιαίτερα.»

To Γραφείο Τύπου