Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/06/2007

Επίκαιρη ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: «Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες. Κινητοποιήσεις του δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη»

Ο Δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης έκανε 24 μέρες απεργία πείνας διεκδικώντας την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού για όλους τους πολίτες. Στην απεργία πείνας του Δημάρχου είχε συμπαρασταθεί πλήθος δημοτικών συμβουλίων, δημοτικών κινήσεων, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα αιτήματα του Δήμου Ελληνικού διατυπώνονται στην επιστολή που απέστειλε ο απεργός Δήμαρχος στον Πρωθυπουργό της χώρας και είναι μεταξύ άλλων, να λυθούν οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν παράνομα τμήματα της παραλίας, εντός των οποίων και η οργανωμένη πλαζ και οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο Δήμο. Πριν λίγες μέρες οι πολίτες του Ελληνικού κατέβασαν τα παράνομα κάγκελα στην παραλία του Αγ. Κοσμά. Επίσης το από 1/3/2004 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 254 Δ04) απαγορεύει, μεταξύ άλλων, ορισμένες χρήσεις επί της παραλίας όπως (πίστα κάρτιγκ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης κ.λ.π.). Προβλέπει επίσης, βάσει μεταβατικής διάταξης (Άρθρο 12) την απομάκρυνση εντός 5ετίας των «νομίμως λειτουργουσών» εξ αυτών. Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, ούτε καν έχει συγκροτηθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή παρακολούθησης.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

- Τι άμεσες πολιτικές προτίθεται να προωθήσει ώστε να επιτραπεί η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών, που αποτελεί εξάλλου και συνταγματικό τους δικαίωμα, στις παραλίες της Αττικής αλλά και σε διάφορες πόλεις της χώρας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Αλαβάνος